Ponedeljak, 28.05.2012.

16:44

PDV ne može posle naplate, mora pre

Za Srbiju bi bilo "jako bolno" ukoliko se omogući plaćanje poreza na dodatu vrednost (PDV) posle naplate roba i usluga.

Izvor: Tanjug

PDV ne može posle naplate, mora pre IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

57 Komentari

Sortiraj po:

Dejan

pre 11 godina

Sramota je kad vam jedan ekonomista i politicar kaze da je nas PDV najnizi. Jeste u bukvalnom smislu ali...
U Hrvatskoj jeste 25% ali vam se SVE sto ste nabavili sa PDVom priznaje kao prethodni PDV.
Kod nas je skoro 30% onoga sto nabavite u domenu nepriznavanja (putnicka vozila, reprezentacija, licni troskovi i sl.).
Kad pogledate tako tada je 18% + 30% = 23,40% realno.
Molim Vas gospodo da ne podcenjujete pamet ovog naroda i lazima pravdate svoje poteze. Ja licno nemam nista da imamo PDV kao u Hrvatskoj ako bi se SAV prethodni PDV priznavao ali to bi opteretilo jedino krajnjeg potrosaca jer bi se cene podigle za postotak povacanja PDVa.
Samim time, cela prica o nasoj Vladi kao DOBRICAMA koje, eto, nama u korist nece da dizu PDV, ostavite za Aboridzine kojima jos jedino mozete prodati tu pricu.

ZEVS

pre 11 godina

Evo iz prve ruke blagodeti našeg poreskog sistema!
10godina se trudim da napravim lager listu auto-delova odricajući se i mora i odmora radeći non-stop upočetku sa dva radnika.Prvo sam zbog obima posla morao da otpustim pre 2 godine 1 radnika ,od početka 2011 drugog držim na crno jer para nema,a onda kao šlag na tortu zbog manjeg pazara u2011 ispadam iz PDV-a .To znači za neupućene da sam morao da platim na zalihe sa svim nivelacijama 200000din poreza na neprodatu robu.Pitanje odakle?
Tada me je moja vrla država blokirala tražeći sve pare odjednom iako sam molio da mi omoguće na nekoliko rata.Od tada ne radi ni onaj radnik što je radio na crno ,radim sam i bog te pita kada ću moći te pare da skupim jer posao i onako slabo ide !

Poreski obveznik

pre 11 godina

"Direktor Poreske uprave Dragutin Radosavljević je naveo da bi to značilo godišnji manjak oko 120 milijardi dinara u budžetu."

Ovo bi trebalo da znači da toliko puta 5 ima nenaplaćenih potraživanja jedne firme prema druoj. Ili prema državi. To jest, 600 milijardi dinara roba i usluga je isporučeno, ali nije naplaćeno. Zašto ne može da se naplati toliko para? Eeeee,... pa, imate SUD, pa TUŽITE...

Užasno nesposobna država!

finansijski savetnik

pre 11 godina

Nesposobni amateri i stenice iz javnog sektora i drzavne uprave su razlog zasto nam drzava propada. Postoje zemlje gde se PDV placa unapred, ali to su zemlje gde se sva potrazivanja naplacuju u roku od 30 dana. Kada je Velika Britanija uvela da sva preduzeca koja imaju godisnji promet manji od 1,35 miliona funti placaju PDV u trenutku naplate robe i usluga, a ne unapred, to mora da se uvede i u Srbiji koja je neuporedivo siromasnija od Velike Britanije.
Osnovni problem je sto birokratski zbirovi u Poreskoj upravi ne zele da budu fleksibilni i da promene lose stanje stvari. Ovo sto Radosavljevic govori, kriza javnih finansija bi trajala dva meseca, a onda bi sve krenulo normalno, isto kao sto je bilo i pre promena, a posle godinu ili dve videlo bi se da su prihodi od PDV veci, jer bi firme manje propadale i bilo bi vise obveznika PDV.
Zato je mesto ministra finansija vaznije od mesta premijera u narednoj vladi, jer ako on to ne bude sproveo, prihoda od PDV ce biti sve manji i manji, jer u ovoj teskoj situaciji u privredi bice sve manje firmi koje ga placaju.

Nikola

pre 11 godina

Naplata PDV-a pre naplate fakture je bila politicka odluka 2000-te da bi se budzet brzo punio jer kada je dosla nova vlast zatekla ga je skoro praznog.
Sada su se stekli uslovi da se to promeni ali nema politicke a ne ekonomske volje, jer Miskovici i ostali ne bi mogli da izgrade imperije tudjim parama (300 mil evra duga pri prodaji Delte). Drzava mu je dozvolila da duguje jer je svoje pare izvukla, a za male firme koje je unesrecio ju je bas briga.
Ako ste prepisivali zakone EU drzava, zasto niste prepisali i taj, o placanju poreza po realizaciji fakture.
Druze Radosavljevicu SRAM VAS BILO!!!

Alcale

pre 11 godina

Gospodo privrednici!
PDV se naplaćuje pre naplate samo iz jednog jedinog razloga:
JER OVA DRŽAVA ZNA DA NEMOŽE DA OSIGURA, GARANTUJE NAPLATU POTRAŽIOCU!!!

VI KOJI IZDRŽAVATE "POLITIČARE" (nisu oni ni P od političara) i ovu NESPOSOBNU državu SAMO VI možete da promenite stvari. Bez vaših uplata ova država može da stavi katanac koliko! Ima vas još uvek dovoljno da možete da promenite i vašu i našu sudbinu. Narod Srbije se vezao u robovlasništvo kreditima i zbog istih plaši se da posle posla svrati do kioska a kamoli da ide na demonstracije.
NEKO MORA DA POKRENE; NEKO MORA DA BUDE PRVI!!!!

Saša

pre 11 godina

Dragutine, ne mogu ti dati pare unapred, za nešto što realno i nisam prodao, jer nisam dobio pare. Šta će država? Da postane ozbiljna država!Neću ja da plaćam vašu nesposobnost i nerad!

Miskocije

pre 11 godina

PDV=porez na dodatnu vrednost.

Dok se faktura ne naplati, ta dodatna vrednost nepostoji odnosno jos uvek nije ostvarena. Dakle, placati drzvi porez na necije obecanje da ce platiti racun je apsurdno.
Iz tog razloga mnogi se pravedno odlucuju da zaobidju ceo PDV sistem i naplacuju "na crno" kad god je to moguce.

Mene interesuje po kojoj zakonskoj osnovi drzava moze sebi da da za pravo da naplacuje porez na nesto sto ne postoji. Ako ima neki pravnik ovde koji moze da me prosvetli bio bih mu beskrajno zahvalan.

pera

pre 11 godina

Imam firmu već 15 godina.Pošto radim poslove za realni sektor koji je u Srbiji urušen okrenuo sam se izvozu.I gle ćuda po izvozu država neće da mi vrati PDV pa sam otkazao 2 izvozna posla od oko 400.000 evra jer ne mogu izdržati da plaćam PDV državi koja neće da mi ga vrati po izvršenom izvozu. Razmišljam da zatvorim firmu i otpustim 15 radnika, zbog čega da se nerviram?

Peconi

pre 11 godina

Kada privreda propadne, onda nema potrebe da uvodite plaćanje PDV-a po naplati.

Ako nema privrede nema ni PDV-a, matematika je jasna. Koliki će obda biti gubitak poreske ????

Ovakva poreska politika je stimulativna samo za lopove i barabe.

Alex

pre 11 godina

@Stavros84: Može i treba i neće imati uticaja na budžet države. Čak i ako bude imalo nekog manjeg uticaja, brzo se može rešiti zaplenom kod dužnika i zabranom njihovog poslovanja.
Osnovna metoda je da se plati PDV kada se naplati račun; ako ne naplatimo, država ne dobija svoj deo. Ali istovremeno nemam prava da koristim PDV ako nisam platio taj račun. To dođe na isto i tako funkcioniše u Hrvatskoj bez ikakog problema.
Matematički, kada sada neko proda robu za 1.000 dinara, on plati PDV 180 dinara, a njegov kupac ima isti toliki odbitak od PDV-a koji on treba da plati. Ako bi se PDV plaćao po naplati faktura, to znači da pomenuti prodavac ne bi platio tih 180 dinara, ali takođe ni kupac koji nije platio tu fakturu nema pravo na taj isti odbitak. Prosta matematika kaže da to nema nikakvog uticaja na visinu javnih prihoda.

гром

pre 11 godina

Ваљда нам је јасно што је нама овако.
И није баш да нам је ово благостање ничим изазвано!
Ееееееееееееееееееее! Србијице, Србијице.........

Štedite papir motke su efikasnije

pre 11 godina

Krajnji je nemoral i lihvarenje da država naplaćuje unapred porez na nešto što firme ne mogu naplatiti. Nelikvidnost je sistemski problem koji je uzrokovala država svojim sopstvenim ponašanjem i odnosom prema zaštićenim privrednicima alias tajkunima. Uvedite efikasne presude za prinudnu naplatu tako da se ceo postupak pokrene, završi i naplati (ili zapleni) u toku jednog kalendarskog meseca pa onda imate moralno pravo da naplaćujete PDV unapred. Takođe priča o poreskoj stopi PDV-a je u ovom trenutku čista politička demagogija jer firme mnogo više gube u nenaplaćenim potraživanjima nego što bi gubile povećanom stopom PDV-a.
Naravno ova vlast će učiniti da ono što ne valja ostane (nenaplativost) a ono što je bilo dobro nestane (niska stopa PDV-a).

Aleksandar Grozni

pre 11 godina

Kada bi se PDVe placao po naplati to bi za privredu bio spas,a i drzavabi imala ite kakve koristi,ali drzavi je lakse da unapred naplati.Jer kada bi se PDve placao po naplati videlibi kako nasi sudovi mogu da budu efikasni,jer bi drzavi bilo u korist da se sto pre naplate potrazivanja,ovako bas njih briga dalicete i kada da naplatite bilo sta jer ste unapred drzavi platili zamisljenu dobit,a usto je drzava najveci duznik te ne zeli da bilo sta menja jer ona ni nema nameru da izmiri obaveze narocito prema privatnim potrazivanjima.

cartman

pre 11 godina

Slažem se da vlada treba da ima više osećaja za privredu. Međutim, raditi naplatu PDV-a po uplati a ne fakturisanju je jako teško kontrolisati, pogotovo u našoj neorganizovanoj birokratiji - trebalo bi prvo nju urediti (što znači malo više nezaposlenih). Bolje je da direktori prvo paze kome i kako daju robu i vrše usluge, uz kakve mehanizme obezbeđenja, gde ih plasiraju, a ne da se posle žale državi. I sudska vlast da radi svoj posao efikasnije. Mi nemamo dovoljno dobrih kadrova da organizuju sve to, svi su pobegli napolje.

neške

pre 11 godina

imam firmu koja vrši usluge. kada smo počeli da radimo, imao sam 5 zaposlenih.
danas, imam JEDNOG zaposlenog, i po potrebi uzimam ljude da odrade poslove, jer ne mogu da ih držim na redovnoj plati-niti ima toliko posla, niti sam siguran da ću moći nekome redovno da dajem platu.
već 2 godine uplaćujem samo pio doprinose, porez i neto čekaju. čekaju da se plati prvo pdv, pa onda svi drugi porezi i obaveze prema državi, pa za funkcionisanje firme šta ostane, a o platama da ne govorimo...
i onda naravno moraš da uđeš ne u sivu, već u zift crnu zonu poslovanja, država te na to natera.
uzmi radnike na crno, spusti cene usluga da bi ti plaćali u kešu, naravno tu i tamo nešto ide kroz fakturu, pa smišljaj načine da i za to umanjiš pdv, itd itd...pa hvala državi koja me je naterala da naučim da se snađem u krizi...
preživljava se. porodica ima da jede, računi mogu da se plate. do kad, videćemo...
a ti gospodine dragutine, hajde dođi malo u goste kod mene kući, na ručak napravljen od artikala sa akcija po hipermarketima... nemoj samo da sediš u fotelji i voziš se dobrim autom...i da, pomozi mi da naplatim 30.000 evra koje potražujem od raznih firmi, a koje sam tužio( i naravno platio takse i sve ostalo i sad se to vuče par godina po sudovima)...i ne zaboravi da sam uredno platio pdv na te zarađene, a nikad viđene pare...usput, pozdravlja te moje trogodišnje dete i pita zašto ne može da ima neku kvalitetniju igračku i da ide bar 7 dana na more.

Stavros84

pre 11 godina

To ne sme da se uvede. Drzava ce bankrotirati.
Koliko samo firmi je u blokadi jer nisu placale svoje racune? I sami se zale da niko ne placa, da su milijarde dugovanja raznovrsnih firmi. E pa kada imate duznike onda imate i ne placene poreze. Ako je ukupan dug svih firmi na kraju godine milijardu eura, 18% od toga treba da ide drzavi a nece otici zbog tog zakona. To je samo josh jedna dinkiceva zamisao. A kao i sve druge jako je losa. Ako bi mu neko lepo nacrtao, "ja nekome prodam robu u vrednosti od 1000e a ti dinkicu treba da dobijes 180e kad on meni plati. A ako mi ne plati necesh ni ti da dobijes svojih 180e" A bez tog zakona cesh ih uvek dobiti. Eh da mu tako neko objasni pa da vidish kako bi razumeo.

ha..

pre 11 godina

Katastrofa! Drzava je postala privatna firma koja ima mogucnost legalizacije bilo kakvih poslovnih pravila koja im padnu na pamet! Gde su one izjave dok su slobi bili opozicija da je drzava "servis gradjana"? Sad su servis koji je sam sebi svrha...

Dpl Ing arhitekture

pre 11 godina

@(uskok, 28. maj 2012 20:25)
Macak pa kako ce naplatiti za maximum 6 meseci kad se nema pojma koliko je dinar?! :-D
To sto ti zamisljas,bilo bi dobro kad bi mi imali privredu,ali mi nemamo privredu nego mesetare.Da mesetari nisu u sprezi sa vlascu,ne bi bilo ni Miskovica,Beka,Kostica,Draskovica,Drakulica,Todorica(SR i HR),Darka Saricav....
A odmah cu da ti kazem jer sve spijuniram iz druge ruke,nama PDV od cak 33% ne bi pomogao,tako da je suludo i razmisljati o povecanju.
Drzava je i do sad u nekoliko navrata pustala novac u potrosnju,ali su upravo privrednici varali i zloupotrebljavali i visak nije isao u ulaganje,nego zalaganje na inostrane racune.A lovu su videli radnici isla im u ruke i kroz njih prosla

znam pdv

pre 11 godina

ljudima bi trebalo objasniti princip funkcionisana obracunavanja i placanja pdv-a da ni bi bilo ovakvih spinovanja. tzv ulazni pdv (pdv u ulaznim racunima) se koristi iako ulazni racun nije placen, i ako nikada ne bude placen racun pdv ce biti iskoriste vec u tekucem mesecu. znaci nije normalno da se ulazni pdv koristi i ako niste platili racun a da se i izlazni pdv (pdv u izlaznom racunu)koristi tek kada naplatite racun. bolje bi bilo da se primeni sistem kako kod uvoza gde se prethodni pdv koristi samo ako se plati carini i tako bi se izbegli fantomi i ostali utajivaci

Vukodav

pre 11 godina

(miroslav grbic, 28. maj 2012 19:48)

Objasni mi prijatelju samo ZAŠTO država da naplati PDV samo na osnovu izdate fakture???? uopšte te ne razumem

Pa baš je normalnije da se i država malo zainteresuje da omoguću naplatu, čemu nam služi država zapravo? Da se udome stranački prvoborci?

Čule

pre 11 godina

Jadna ova država sa ovakvim poreskim sistemom i ljudima koji o tome brinu.
Nisam nikog čuo da kaže da treba prvo državnu birokratiju da smanje za najmanje 40 odsto, a budžet da bude primeren društvenom proizvodu.
Koji domaćin kad nema pare ide da se zaduži u banku, već prvo kreše nepotrebne troškove.
Tako i direktor Poreske uprave ne vidi da samo 310 hiljada proizvodnih radnika nosina svoja nejaka pleća celu državu.
Zašto poreska uprava juri preduzetnike ako ne plate 20 hiljada dinara poreze i doprinose, a ne diraju druge koji duguju po stotinak miliona dinara ili nekoliko milijarde dinara.
Ako se ovako nastavi 2016 imaćemo samo nekoliko kartela u trgovini i proizvodnji i državnu upravu. SRAMOTA.

Alex

pre 11 godina

PDV treba da se plati tek po naplati računa, ali i odbitak PDV-a može da se koristi tek kada se račun plati. Na takav način ne bi bilo rupe u budžetu. Da bi se i to brže punilo u budžetu, država neka podrži platiše, a one druge pod ključ.
Ovaj princip ne bi smanjio priliv javnih prihoda, ali bi olakšao privredi. Ovako firme koje ne plaćaju račune profitiraju jer imaju odbitak poreza na račune koje nikada neće platiti, a dobre firme propadaju.
Inače kod nas je najveći problem plaćanje računa, jer ne postoji efikasan model naplate. Mora se uvesti i lična odgovornost odgovornog lica u firmi. Ako firma ode u stečaj, i direktor mora odgovarati ličnom imovinom. Takođe, kada NBS uoči u godišnjim izveštajima da dugovanja firme prevazilaze potraživanja i imovinu, odmah treba da daje predlog za dokapitalizaciju ili stečaj.

jova

pre 11 godina

Svima bi bolje bilo kada bi se roba placala odmah. Tada bi i drzava dobila PDV odmah. Na primer, Misko u Maksiju naruci i plati odmah pastetu proizvodjacu. Onda misko ne bi mogao do besvesti da drzi istu cenu vec bi mozda, vremenom, morao da je spusti do nabavne da ne bi stetovao. Ovako ga bas briga...sta proda - proda, sta ne proda vrati i kaze "jbg, ne ide..".
Treba ukinuti rokove za placanje, pa ko ima nek tera biznis a ko nema - nema...neka nabavlja po malo pa neka se razvija. Znam da je najbolja varijanta na "dodjem ti" ali to tako vise ne moze. Bez rizika nema profita.

Realista

pre 11 godina

A sto bi destabilizovalo javne finansije? Da li je lakse ovako, da prividno funkcionisemo ili da se uvede placanje poreza nakon realizacije pa bi se tada vrlo brzo iskristalizovalo koje su firme zdrave a koje idu u bankrot jer bi drzavi bilo u interesu da ubrza ziralna placanja i realizacije ugovora! Ali, da, sta ja znam - ja nisam politicar, ja sam samo privatnik...Bando!

kaiser

pre 11 godina

Plaćanje PDV po fakturisanju je samo način da se sav rizik prebaci na privredu, jer kada firma fakturiše robu, plati PDV, ona je za državu više nebitna, i državu ne zanima dali će, i kad, naplatiti fakturu.

Takodje je istina i da je država jedan od najvećih dužnika privredi, tako da je privreda prisiljena da najmanje po dva osnova kreditira državu, koju btw za ovu i nije preterano briga.

Da bi drugačija naplata PDV-a bila dobra - da, siguran sam, a model se može naći. Naša administracija, kolika je, rešila bi i kvadraturu kruga, a ne modifikovani model naplate PDV-a.

P.S. Poslednja rečenica je ironija.

uskok

pre 11 godina

Kakva glupost. ~godisnji manjak od 120 milijardi~. Drzava ne gubi ako je promet ostvaren samo pare ne dobija istog trenutka, vec kasnije po naplati. Zasto drzava ne ucestvuje, makar i tako, u privrednim aktivnostima pod uslovima i okruzenju koju su oni nametnuli?

Ranko

pre 11 godina

Gospodin iz poreske uprave treba da razmisli koliko je bolno firmama u Srbiji, koje pune budžet i daju pare da bi, između ostalih, i on primio platu, da isplate PDV, a da im niko ne garantuje da će IKADA NAPLATITI SVOJA POTRAŽIVANJA.

Država koja ne radi svoj posao, sudovi koji po dve godine ne mogu da presude najjednostavnije sporove i često nemoguća prinudna naplata... Bilo bi makar pošteno da u slučajevima kada je prinudna naplata nemoguća, država vrati PDV koji je naplatila par godina ranije. Ali ne, sav rizik na leđa privrede, a državnim službenicima nikakav. Njima samo privilegije.

Sram vas bilo!

Zoran M.

pre 11 godina

Po meni je u neku ruku krivično delo da država očekuje da joj se plati neki porez a osnovica nije uplaćena. Ispadne nekako da se plaća porez ni na šta.

Malina

pre 11 godina

Aha, ali zasto se recimo penzije ne isplacuju unapred ili barem za tekuci mesec. Isplacuju se retroaktivno u dva dela, s tim da na drugi deo ne ide zatezna kamata. Ha, sve je zakonom regulisano, kao i VASE privilegije!!!

vojvoda

pre 11 godina

Ja sam proizvodjac i dosao sam do zatvaranja firme jer sam davao robu, drzavi redovno placao pdv a meni kupci nisu placali. Zato sam i propao jer je drzava napravila glupost sa doo-m i ja kad tuzim preduzece nemam odakle da se namirim. Ova zemlja je stvorena za prevarante.

DEkonomija

pre 11 godina

Za Srbiju bi bilo "jako bolno" ukoliko se omogući plaćanje poreza na dodatu vrednost (PDV) posle naplate roba i usluga.

Za privredu Srbije je JAKO BOLNO sve sto joj ova drzava radi ali ko je pita...Kada nebude privrede necce vise BOLETI...

...ali je činjenica da sa 18 odsto Srbija ima PDV među najnižima u Evropi, a primera radi u Hrvatskoj je 25 odsto, u Mađarskoj 27 odsto...

Vidimo da su Hrvatska i Madjarska privreda su superazvijene i bas su dobar primer kako veliki PDV unistava privredu...Plus kod nas se unapred naplacuje...

Svajcarska(veoma "nerazvijena" zemlja) ima 8% Kipar i Luxemburg imaju manju stopu 17% i 15%, BiH ima 17% a Spanija, Makedonija i Malta imaju isto kao i mi 18%...

Veci PDV sluzio bi u Srbiji iskljucivo za podmirivanje partiokratije i nesposobnosti, kao sto cini i njegova naplata unapred.
Pored PDV u Srbiji postoji jos stotine skrivenih poreza i taksi tako da je realno opterecenje privrede preko 35% a kada se uzme i kursna razlika preko 50%...Zato je masa firmi u propadanju...

btw

U Japanu PDV(消費税) je 5% i bas su "zaostala" drzava kao i mi...

Glavno je pitanje da li zelimo da razvijamo privredu ili javne jaslice(javna preduzeca i razne drzavne agencije)..

Samo manji PDV i manji porezi Srbiju spasavaju...Podsticanjem preduzetnistva i malih firmi Srbija se jedino spasiti moze...

PS
Ako drzava nastavi ovkavo da se ponasa treba bezati odavde ili firme osnivati iskljucivo u inostranstvu gde se zna red i rad...

marko

pre 11 godina

Ma bre, ima svi da pomremo, a ta takozvana javna uprava mora da zivi. Da li znaju ovi paraziti da kad umre domacin, umiru i oni. Oni jadnici misle da ce drzava vecno da se zaduzuje. Ne vredi, ubi ce nas komunizam i komunjare.

biljana

pre 11 godina

"Direktor Poreske uprave Dragutin Radosavljević je naveo da bi to značilo godišnji manjak oko 120 milijardi dinara u budžetu. " - kakva sramotna konstatacija! Zar direktor PU ne bi trebalo da se zalaze i da se placanja obavljaju redovno? Molim nadlezne da pokrenu smenu direktora PU.

Mad-Max

pre 11 godina

Jeste,bolje je ovako... da zatvorim firmu, pa da mi nikad ne naplatite, nego da moram da platim pdv cim fakturisem, a drzava mi duguje godinu dana!!!

Podrzavam 100%

Ne znam od koga cete da naplatite kad svi odemo u... Honduras!

URS Goran

pre 11 godina

Ako nema odlaganje naplate PDV-a onda ''streljajte'' partijsku administraciju po mnogim javnim institucijama, smanjite troskove, upravne odbore, otkazite letovanja, neka dva funkcionera dodju istim vozilom, ...., pa time olaksajte potrebe budzeta, ..., odnosno, ne zatezite omcu oko vrata privredi, ..., a sobzirom da znamo koliko ste nesposobni sigurni smo da ce te zarad svojih plata, povecati stopu PDV-a na 22%

Dejan P.

pre 11 godina

To znaci da ja kao privatnik treba da isporucim robu Komunalnom javnom preduzecu, ministasrstvu obrazovanja, Eps-u, zeleznicama, rudarskim basenima i drugim javnim preduzecima, DA PLATIM DRZAVI PDV NA TU ROBU zato sto su javna preduzeca pristala da je kupe od mene, a da ja tu robu nikad ne naplatim, naplatim je posle sest meseci ili kako drzava predlaze da polovinu potrazivanja oprostimo, a polovinu reprogramiramo na neodredjeni period. TAJ KO JE TO SMISLIO MNOGO JE PAMETAN.

Sasa

pre 11 godina

Vlasnik sam male firme.
Zbog smanjenog obima posla kao i veliki broj drugih firmi u Srbji imamo puno problema u poslovanju.
Isplata zarada (do 5. u mesecu) i placanje PDV-a (do 10. u mesecu) su dva datuma koja izazivaju poprilicno napetosti u poslednjih nekoliko godina.

Apsolutno se ne slazem sa uvodjenjem pacanja PDV-a posle placanja racuna. To ce dovesti do masovne manipulacije (prodas robu tako da ti kupac "ne plati", uzmes novac u kesu i prakticno dobije robu bez pdv-a, drzava nikada ne dobije svoj deo jer racun nikada nece biti placen).

Zalazem se za drugacije pravilo: firma ima pravo da "odbije" pdv tek po isplati celokupnog racuna, a ne kao sada odmah po prijemu racuna bez obzira da li ista po tom racunu placeno. Na ovaj nacin kupac bi bar malo bio animiran da pozuri sa placanjem jer, budimo iskreni, nije problem pdv, vec je problem katastrofalno probijanje rokova palacanja.

miroslav grbic

pre 11 godina

Potpuno se slazem sa direktorom Poreske uprave.
Totalna je glupost da se PDV placa kad se roba/usluga naplati, a da se odbitak prethodnog PDV koristi iako obaveza prema dobavljacu nije placena. To bi mogao takav krug da se napravi da drzava ne bi nikad nista naplatila od PDV-a, osim po osnovu uvoza robe.
Sistem PDV kako sada funcionise dosta je dobar, osim u delu poreskih oslobodjenja koja su data presiroko.

Aleksandar

pre 11 godina

Ovo samo znači da im odgovara da nestanu mali privrednici. Treba svi samo za državu da radimo, a ona šta nam velikodušno ostavi, dobro je. Jer kad je mala firma i pdv-u, pa pošalje fakturu, mora da finansira kupca sa iznosom pdv-a. I to često bude i neko JP i neka državna firma. I to ne bi bilo problem da kad dođe rok za plaćanje kupac se ne napravi blesav pa ga ti tuži. Pa onda xy meseci za suđenje, pa i kad dobiješ nema od čega da se naplati. A ti pdv platio pre dve - tri godine, da država nema manjak. A ti nemaš zato da jedeš. A plate moraš da platiš, a država državnim firmama povezuje staž. Od tog pdv-a za koji ti ne garantuje naplatu i što su ti za parče papira naplatili. Ovde neće da se desi grčki scenario, on je u toku, a ako vlada nastavi kao do sad neće doći naprednjaci, već kuka i motika.

Nikad mi nije bio problem da se plati pdv, porez na dobit, taksa na zemljište, firmarina, socijalno, zdravstveno, porez na platu, osiguranje od nezaposlenosti... Ali da me pljačka država ko da sam ja tu zbog nje, da ne mogu da dođem do državnog lekara ako se danas razbolim u roku od 24 sata, da penziju uplacujem samo drugima, a mene ne sačeka ništa, da moje dete ne dobije na rođenju od države pare jer je majka strani državljanin a ovde živi i plaća poreze, da nema mesta u vrtiću ispod prozora već samo nege boga pitaj gde... A ja sve to platio. Država je moja, pa je zato finansiram (kako ja to sebi predstavljam), a ne ja njen da me šamara kako hoće. Stvarno je sve to žalosno. Blago rečeno.

boki

pre 11 godina

Ma nemoj mi reci, zasto ne uporedi sa Japanom(5%), Spanija(16%), Kipar (15%), U.K. (17.5%), N. Zeland(12,5%), Svajcarska(7,6%), Kanada(5%), Singapur(7%), Kanada(5%) itd. Inace Hrvati, Madjari, Norvezani i Islandjani imaju najvisi PDV na SVETU oko 25%. Izvor Wikipedija, neka gospodin poreznik procita ako ne veruje.

Alex

pre 11 godina

Reče čovek i osta živ. Upravo je rekao da državu ni najmanje ne interesuje da li će firma moći da naplati ono što je fakturisala, već ga samo interesuje da naplati PDV. Ako tako nastavi, dobre firme će zbog takvog ponašanja države nestati, a ko će onda da plaća PDV? Bolje bi bilo da ovakvi ljudi nestanu sa političke pozornnicr, jer se očito ne sećaju ni osnovnih lekcija iz ekonomije, a kamoli da su nešto u životu naučili. Država treba efikasno da naplaćuje porez, a ne harač. Ako bi država uvela disciplinu u naplati i prestala da štiti neplatiše, nikakvog problema ne bi bilo da se PDV plaća po naplati. Zašto sudski procesi za naplatu potraživanja za koje ne postoji nikakva sumnja u legitimnost traju po 5 godina, a i tada se sudije vrlo često drže "prakse" umesto zakona, pa kada se žalite to potraje još neku godinu. Zašto firme u restruktuiranju nemaju obavezu da plate čak ni dugovanja za koje postoji sudska presuda? Kada bi država naplaćivala PDV po naplati faktura, imala bi veliki interes da uredi ovo bezzakonje. A pored dobre naplate PDV-a, dobila bi više jakih firmi koje bi bile veći poreski obveznici. Veći javni prihodi se dobijaju tek kada ojačate realnu privredu, a ne njenim uništavanjem. Jer koga je briga da li će uspešna firma naplatiti svoja potra¿ivanja ili zbog lopova bankrotirati, ako to ne interesuje ni sudstvo, ni državu? Uzmite se upamet i sklonite ove nadriekonomiste i počnite da vodite računa o svakom privredniku, bilo malom ili velikom.

tata

pre 11 godina

Vi ste *******, ne dozvoljavajući plaćanje poreza posle naplate, gulite ono malo privrede koja još uvek radi i isplaćuje plate ! Dam robu, čekam naplatu sto godina zahvaljujući našem munjevitom sudstvu, ali zato porez platim avansno, pa posle ko me šiša !!!! Umesto da omogućite plaćanje poreza posle naplate, pa da teretite mog dužnika faktički za utaju poreza, jer time što mi nije platio, ON je uskratio državi poreski prihod, a ne mi koji pošteno radimo !!!

shadow

pre 11 godina

Izborna obecanja su samo obecanja. Izbori su prosli, pa mozemo nastaviti po starom. Umesto da se placanjem poreza nakon naplate omoguci nada preduzetnicima da ce im roba/usluga biti placena, jer bi tada drzava vrsila pritisak na sve koji ne placaju za robu, ovako opet isto kao i pre. Plati porez pre nego sto ti legne uplata, a kada ce leci to se drzavu vise ne tice, jer je namirena. Kod nas je sve naopako!

kiza

pre 11 godina

eeeee,jupii,opet smo lideri u regionu,
i opet je sve najjeftinije,najpovoljnije,najkvalitetnije,
kako je sve super,mi nismo ni svesni kako lepo zivimo dok nam to neko ne kaze.A ovi nasi eksperti,sta kazu oni?

Banat

pre 11 godina

PDV mora po naplati. Sve ostalo je katastrofalno po oporavak zdravog biznisa u Srbiji. Drzava je vise ucinila da se zatre zdravo preduzetnistvo nego kriza za ove 3,5 god. Mi imamo krizu koja prevazilazi okvire ekonomije i finansija.

dare

pre 11 godina

Pa zar nije malo nenormalno da država uzme pare pre obavljenog posla, samo zato što joj se može!?!
Dešava se da se ispostavljena faktura ne naplati zbog nelikvidnosti poručioca, pa onaj ko je isporučio robu, em što ne može da je naplati, em još mora na svu muku da plati PDV, nekoj tamo državi koja sedi i još mu, inače svojom birokratijom, otežava poslovanje.
Lepo brate, kad onaj ko je nosilac posla uzme pare za svoj rad, tada i država dobije svoj PDV!
Koja je ovde uloga države???
REKETIRANJE!!!
Neka država garantuje isporučiocu naplatu, pa nek uzme PDV unapred. Kakvo je to objašnjenje, za Srbiju bi bilo jako bolno...???
Pa za nas je sve jako bolna činjenica da živimo i radimo u takvoj izopačenoj Srbiji!!!

e2

pre 11 godina

PDV posle naplate!
Sve ostalo je pljačka.
Ja fakturu više ne smem da izdam jer nemam da platim pdv unapred. A uplate mi kasne mesecima. A ponajviše duguju državna preduzeća.

Ranko

pre 11 godina

Gospodin iz poreske uprave treba da razmisli koliko je bolno firmama u Srbiji, koje pune budžet i daju pare da bi, između ostalih, i on primio platu, da isplate PDV, a da im niko ne garantuje da će IKADA NAPLATITI SVOJA POTRAŽIVANJA.

Država koja ne radi svoj posao, sudovi koji po dve godine ne mogu da presude najjednostavnije sporove i često nemoguća prinudna naplata... Bilo bi makar pošteno da u slučajevima kada je prinudna naplata nemoguća, država vrati PDV koji je naplatila par godina ranije. Ali ne, sav rizik na leđa privrede, a državnim službenicima nikakav. Njima samo privilegije.

Sram vas bilo!

Aleksandar

pre 11 godina

Ovo samo znači da im odgovara da nestanu mali privrednici. Treba svi samo za državu da radimo, a ona šta nam velikodušno ostavi, dobro je. Jer kad je mala firma i pdv-u, pa pošalje fakturu, mora da finansira kupca sa iznosom pdv-a. I to često bude i neko JP i neka državna firma. I to ne bi bilo problem da kad dođe rok za plaćanje kupac se ne napravi blesav pa ga ti tuži. Pa onda xy meseci za suđenje, pa i kad dobiješ nema od čega da se naplati. A ti pdv platio pre dve - tri godine, da država nema manjak. A ti nemaš zato da jedeš. A plate moraš da platiš, a država državnim firmama povezuje staž. Od tog pdv-a za koji ti ne garantuje naplatu i što su ti za parče papira naplatili. Ovde neće da se desi grčki scenario, on je u toku, a ako vlada nastavi kao do sad neće doći naprednjaci, već kuka i motika.

Nikad mi nije bio problem da se plati pdv, porez na dobit, taksa na zemljište, firmarina, socijalno, zdravstveno, porez na platu, osiguranje od nezaposlenosti... Ali da me pljačka država ko da sam ja tu zbog nje, da ne mogu da dođem do državnog lekara ako se danas razbolim u roku od 24 sata, da penziju uplacujem samo drugima, a mene ne sačeka ništa, da moje dete ne dobije na rođenju od države pare jer je majka strani državljanin a ovde živi i plaća poreze, da nema mesta u vrtiću ispod prozora već samo nege boga pitaj gde... A ja sve to platio. Država je moja, pa je zato finansiram (kako ja to sebi predstavljam), a ne ja njen da me šamara kako hoće. Stvarno je sve to žalosno. Blago rečeno.

vojvoda

pre 11 godina

Ja sam proizvodjac i dosao sam do zatvaranja firme jer sam davao robu, drzavi redovno placao pdv a meni kupci nisu placali. Zato sam i propao jer je drzava napravila glupost sa doo-m i ja kad tuzim preduzece nemam odakle da se namirim. Ova zemlja je stvorena za prevarante.

e2

pre 11 godina

PDV posle naplate!
Sve ostalo je pljačka.
Ja fakturu više ne smem da izdam jer nemam da platim pdv unapred. A uplate mi kasne mesecima. A ponajviše duguju državna preduzeća.

Dejan P.

pre 11 godina

To znaci da ja kao privatnik treba da isporucim robu Komunalnom javnom preduzecu, ministasrstvu obrazovanja, Eps-u, zeleznicama, rudarskim basenima i drugim javnim preduzecima, DA PLATIM DRZAVI PDV NA TU ROBU zato sto su javna preduzeca pristala da je kupe od mene, a da ja tu robu nikad ne naplatim, naplatim je posle sest meseci ili kako drzava predlaze da polovinu potrazivanja oprostimo, a polovinu reprogramiramo na neodredjeni period. TAJ KO JE TO SMISLIO MNOGO JE PAMETAN.

biljana

pre 11 godina

"Direktor Poreske uprave Dragutin Radosavljević je naveo da bi to značilo godišnji manjak oko 120 milijardi dinara u budžetu. " - kakva sramotna konstatacija! Zar direktor PU ne bi trebalo da se zalaze i da se placanja obavljaju redovno? Molim nadlezne da pokrenu smenu direktora PU.

Realista

pre 11 godina

A sto bi destabilizovalo javne finansije? Da li je lakse ovako, da prividno funkcionisemo ili da se uvede placanje poreza nakon realizacije pa bi se tada vrlo brzo iskristalizovalo koje su firme zdrave a koje idu u bankrot jer bi drzavi bilo u interesu da ubrza ziralna placanja i realizacije ugovora! Ali, da, sta ja znam - ja nisam politicar, ja sam samo privatnik...Bando!

tata

pre 11 godina

Vi ste *******, ne dozvoljavajući plaćanje poreza posle naplate, gulite ono malo privrede koja još uvek radi i isplaćuje plate ! Dam robu, čekam naplatu sto godina zahvaljujući našem munjevitom sudstvu, ali zato porez platim avansno, pa posle ko me šiša !!!! Umesto da omogućite plaćanje poreza posle naplate, pa da teretite mog dužnika faktički za utaju poreza, jer time što mi nije platio, ON je uskratio državi poreski prihod, a ne mi koji pošteno radimo !!!

DEkonomija

pre 11 godina

Za Srbiju bi bilo "jako bolno" ukoliko se omogući plaćanje poreza na dodatu vrednost (PDV) posle naplate roba i usluga.

Za privredu Srbije je JAKO BOLNO sve sto joj ova drzava radi ali ko je pita...Kada nebude privrede necce vise BOLETI...

...ali je činjenica da sa 18 odsto Srbija ima PDV među najnižima u Evropi, a primera radi u Hrvatskoj je 25 odsto, u Mađarskoj 27 odsto...

Vidimo da su Hrvatska i Madjarska privreda su superazvijene i bas su dobar primer kako veliki PDV unistava privredu...Plus kod nas se unapred naplacuje...

Svajcarska(veoma "nerazvijena" zemlja) ima 8% Kipar i Luxemburg imaju manju stopu 17% i 15%, BiH ima 17% a Spanija, Makedonija i Malta imaju isto kao i mi 18%...

Veci PDV sluzio bi u Srbiji iskljucivo za podmirivanje partiokratije i nesposobnosti, kao sto cini i njegova naplata unapred.
Pored PDV u Srbiji postoji jos stotine skrivenih poreza i taksi tako da je realno opterecenje privrede preko 35% a kada se uzme i kursna razlika preko 50%...Zato je masa firmi u propadanju...

btw

U Japanu PDV(消費税) je 5% i bas su "zaostala" drzava kao i mi...

Glavno je pitanje da li zelimo da razvijamo privredu ili javne jaslice(javna preduzeca i razne drzavne agencije)..

Samo manji PDV i manji porezi Srbiju spasavaju...Podsticanjem preduzetnistva i malih firmi Srbija se jedino spasiti moze...

PS
Ako drzava nastavi ovkavo da se ponasa treba bezati odavde ili firme osnivati iskljucivo u inostranstvu gde se zna red i rad...

dare

pre 11 godina

Pa zar nije malo nenormalno da država uzme pare pre obavljenog posla, samo zato što joj se može!?!
Dešava se da se ispostavljena faktura ne naplati zbog nelikvidnosti poručioca, pa onaj ko je isporučio robu, em što ne može da je naplati, em još mora na svu muku da plati PDV, nekoj tamo državi koja sedi i još mu, inače svojom birokratijom, otežava poslovanje.
Lepo brate, kad onaj ko je nosilac posla uzme pare za svoj rad, tada i država dobije svoj PDV!
Koja je ovde uloga države???
REKETIRANJE!!!
Neka država garantuje isporučiocu naplatu, pa nek uzme PDV unapred. Kakvo je to objašnjenje, za Srbiju bi bilo jako bolno...???
Pa za nas je sve jako bolna činjenica da živimo i radimo u takvoj izopačenoj Srbiji!!!

Banat

pre 11 godina

PDV mora po naplati. Sve ostalo je katastrofalno po oporavak zdravog biznisa u Srbiji. Drzava je vise ucinila da se zatre zdravo preduzetnistvo nego kriza za ove 3,5 god. Mi imamo krizu koja prevazilazi okvire ekonomije i finansija.

Zoran M.

pre 11 godina

Po meni je u neku ruku krivično delo da država očekuje da joj se plati neki porez a osnovica nije uplaćena. Ispadne nekako da se plaća porez ni na šta.

kaiser

pre 11 godina

Plaćanje PDV po fakturisanju je samo način da se sav rizik prebaci na privredu, jer kada firma fakturiše robu, plati PDV, ona je za državu više nebitna, i državu ne zanima dali će, i kad, naplatiti fakturu.

Takodje je istina i da je država jedan od najvećih dužnika privredi, tako da je privreda prisiljena da najmanje po dva osnova kreditira državu, koju btw za ovu i nije preterano briga.

Da bi drugačija naplata PDV-a bila dobra - da, siguran sam, a model se može naći. Naša administracija, kolika je, rešila bi i kvadraturu kruga, a ne modifikovani model naplate PDV-a.

P.S. Poslednja rečenica je ironija.

boki

pre 11 godina

Ma nemoj mi reci, zasto ne uporedi sa Japanom(5%), Spanija(16%), Kipar (15%), U.K. (17.5%), N. Zeland(12,5%), Svajcarska(7,6%), Kanada(5%), Singapur(7%), Kanada(5%) itd. Inace Hrvati, Madjari, Norvezani i Islandjani imaju najvisi PDV na SVETU oko 25%. Izvor Wikipedija, neka gospodin poreznik procita ako ne veruje.

Alex

pre 11 godina

Reče čovek i osta živ. Upravo je rekao da državu ni najmanje ne interesuje da li će firma moći da naplati ono što je fakturisala, već ga samo interesuje da naplati PDV. Ako tako nastavi, dobre firme će zbog takvog ponašanja države nestati, a ko će onda da plaća PDV? Bolje bi bilo da ovakvi ljudi nestanu sa političke pozornnicr, jer se očito ne sećaju ni osnovnih lekcija iz ekonomije, a kamoli da su nešto u životu naučili. Država treba efikasno da naplaćuje porez, a ne harač. Ako bi država uvela disciplinu u naplati i prestala da štiti neplatiše, nikakvog problema ne bi bilo da se PDV plaća po naplati. Zašto sudski procesi za naplatu potraživanja za koje ne postoji nikakva sumnja u legitimnost traju po 5 godina, a i tada se sudije vrlo često drže "prakse" umesto zakona, pa kada se žalite to potraje još neku godinu. Zašto firme u restruktuiranju nemaju obavezu da plate čak ni dugovanja za koje postoji sudska presuda? Kada bi država naplaćivala PDV po naplati faktura, imala bi veliki interes da uredi ovo bezzakonje. A pored dobre naplate PDV-a, dobila bi više jakih firmi koje bi bile veći poreski obveznici. Veći javni prihodi se dobijaju tek kada ojačate realnu privredu, a ne njenim uništavanjem. Jer koga je briga da li će uspešna firma naplatiti svoja potra¿ivanja ili zbog lopova bankrotirati, ako to ne interesuje ni sudstvo, ni državu? Uzmite se upamet i sklonite ove nadriekonomiste i počnite da vodite računa o svakom privredniku, bilo malom ili velikom.

shadow

pre 11 godina

Izborna obecanja su samo obecanja. Izbori su prosli, pa mozemo nastaviti po starom. Umesto da se placanjem poreza nakon naplate omoguci nada preduzetnicima da ce im roba/usluga biti placena, jer bi tada drzava vrsila pritisak na sve koji ne placaju za robu, ovako opet isto kao i pre. Plati porez pre nego sto ti legne uplata, a kada ce leci to se drzavu vise ne tice, jer je namirena. Kod nas je sve naopako!

Mad-Max

pre 11 godina

Jeste,bolje je ovako... da zatvorim firmu, pa da mi nikad ne naplatite, nego da moram da platim pdv cim fakturisem, a drzava mi duguje godinu dana!!!

Podrzavam 100%

Ne znam od koga cete da naplatite kad svi odemo u... Honduras!

Malina

pre 11 godina

Aha, ali zasto se recimo penzije ne isplacuju unapred ili barem za tekuci mesec. Isplacuju se retroaktivno u dva dela, s tim da na drugi deo ne ide zatezna kamata. Ha, sve je zakonom regulisano, kao i VASE privilegije!!!

URS Goran

pre 11 godina

Ako nema odlaganje naplate PDV-a onda ''streljajte'' partijsku administraciju po mnogim javnim institucijama, smanjite troskove, upravne odbore, otkazite letovanja, neka dva funkcionera dodju istim vozilom, ...., pa time olaksajte potrebe budzeta, ..., odnosno, ne zatezite omcu oko vrata privredi, ..., a sobzirom da znamo koliko ste nesposobni sigurni smo da ce te zarad svojih plata, povecati stopu PDV-a na 22%

uskok

pre 11 godina

Kakva glupost. ~godisnji manjak od 120 milijardi~. Drzava ne gubi ako je promet ostvaren samo pare ne dobija istog trenutka, vec kasnije po naplati. Zasto drzava ne ucestvuje, makar i tako, u privrednim aktivnostima pod uslovima i okruzenju koju su oni nametnuli?

neške

pre 11 godina

imam firmu koja vrši usluge. kada smo počeli da radimo, imao sam 5 zaposlenih.
danas, imam JEDNOG zaposlenog, i po potrebi uzimam ljude da odrade poslove, jer ne mogu da ih držim na redovnoj plati-niti ima toliko posla, niti sam siguran da ću moći nekome redovno da dajem platu.
već 2 godine uplaćujem samo pio doprinose, porez i neto čekaju. čekaju da se plati prvo pdv, pa onda svi drugi porezi i obaveze prema državi, pa za funkcionisanje firme šta ostane, a o platama da ne govorimo...
i onda naravno moraš da uđeš ne u sivu, već u zift crnu zonu poslovanja, država te na to natera.
uzmi radnike na crno, spusti cene usluga da bi ti plaćali u kešu, naravno tu i tamo nešto ide kroz fakturu, pa smišljaj načine da i za to umanjiš pdv, itd itd...pa hvala državi koja me je naterala da naučim da se snađem u krizi...
preživljava se. porodica ima da jede, računi mogu da se plate. do kad, videćemo...
a ti gospodine dragutine, hajde dođi malo u goste kod mene kući, na ručak napravljen od artikala sa akcija po hipermarketima... nemoj samo da sediš u fotelji i voziš se dobrim autom...i da, pomozi mi da naplatim 30.000 evra koje potražujem od raznih firmi, a koje sam tužio( i naravno platio takse i sve ostalo i sad se to vuče par godina po sudovima)...i ne zaboravi da sam uredno platio pdv na te zarađene, a nikad viđene pare...usput, pozdravlja te moje trogodišnje dete i pita zašto ne može da ima neku kvalitetniju igračku i da ide bar 7 dana na more.

marko

pre 11 godina

Ma bre, ima svi da pomremo, a ta takozvana javna uprava mora da zivi. Da li znaju ovi paraziti da kad umre domacin, umiru i oni. Oni jadnici misle da ce drzava vecno da se zaduzuje. Ne vredi, ubi ce nas komunizam i komunjare.

Sasa

pre 11 godina

Vlasnik sam male firme.
Zbog smanjenog obima posla kao i veliki broj drugih firmi u Srbji imamo puno problema u poslovanju.
Isplata zarada (do 5. u mesecu) i placanje PDV-a (do 10. u mesecu) su dva datuma koja izazivaju poprilicno napetosti u poslednjih nekoliko godina.

Apsolutno se ne slazem sa uvodjenjem pacanja PDV-a posle placanja racuna. To ce dovesti do masovne manipulacije (prodas robu tako da ti kupac "ne plati", uzmes novac u kesu i prakticno dobije robu bez pdv-a, drzava nikada ne dobije svoj deo jer racun nikada nece biti placen).

Zalazem se za drugacije pravilo: firma ima pravo da "odbije" pdv tek po isplati celokupnog racuna, a ne kao sada odmah po prijemu racuna bez obzira da li ista po tom racunu placeno. Na ovaj nacin kupac bi bar malo bio animiran da pozuri sa placanjem jer, budimo iskreni, nije problem pdv, vec je problem katastrofalno probijanje rokova palacanja.

kiza

pre 11 godina

eeeee,jupii,opet smo lideri u regionu,
i opet je sve najjeftinije,najpovoljnije,najkvalitetnije,
kako je sve super,mi nismo ni svesni kako lepo zivimo dok nam to neko ne kaze.A ovi nasi eksperti,sta kazu oni?

Aleksandar Grozni

pre 11 godina

Kada bi se PDVe placao po naplati to bi za privredu bio spas,a i drzavabi imala ite kakve koristi,ali drzavi je lakse da unapred naplati.Jer kada bi se PDve placao po naplati videlibi kako nasi sudovi mogu da budu efikasni,jer bi drzavi bilo u korist da se sto pre naplate potrazivanja,ovako bas njih briga dalicete i kada da naplatite bilo sta jer ste unapred drzavi platili zamisljenu dobit,a usto je drzava najveci duznik te ne zeli da bilo sta menja jer ona ni nema nameru da izmiri obaveze narocito prema privatnim potrazivanjima.

jova

pre 11 godina

Svima bi bolje bilo kada bi se roba placala odmah. Tada bi i drzava dobila PDV odmah. Na primer, Misko u Maksiju naruci i plati odmah pastetu proizvodjacu. Onda misko ne bi mogao do besvesti da drzi istu cenu vec bi mozda, vremenom, morao da je spusti do nabavne da ne bi stetovao. Ovako ga bas briga...sta proda - proda, sta ne proda vrati i kaze "jbg, ne ide..".
Treba ukinuti rokove za placanje, pa ko ima nek tera biznis a ko nema - nema...neka nabavlja po malo pa neka se razvija. Znam da je najbolja varijanta na "dodjem ti" ali to tako vise ne moze. Bez rizika nema profita.

Vukodav

pre 11 godina

(miroslav grbic, 28. maj 2012 19:48)

Objasni mi prijatelju samo ZAŠTO država da naplati PDV samo na osnovu izdate fakture???? uopšte te ne razumem

Pa baš je normalnije da se i država malo zainteresuje da omoguću naplatu, čemu nam služi država zapravo? Da se udome stranački prvoborci?

ha..

pre 11 godina

Katastrofa! Drzava je postala privatna firma koja ima mogucnost legalizacije bilo kakvih poslovnih pravila koja im padnu na pamet! Gde su one izjave dok su slobi bili opozicija da je drzava "servis gradjana"? Sad su servis koji je sam sebi svrha...

Čule

pre 11 godina

Jadna ova država sa ovakvim poreskim sistemom i ljudima koji o tome brinu.
Nisam nikog čuo da kaže da treba prvo državnu birokratiju da smanje za najmanje 40 odsto, a budžet da bude primeren društvenom proizvodu.
Koji domaćin kad nema pare ide da se zaduži u banku, već prvo kreše nepotrebne troškove.
Tako i direktor Poreske uprave ne vidi da samo 310 hiljada proizvodnih radnika nosina svoja nejaka pleća celu državu.
Zašto poreska uprava juri preduzetnike ako ne plate 20 hiljada dinara poreze i doprinose, a ne diraju druge koji duguju po stotinak miliona dinara ili nekoliko milijarde dinara.
Ako se ovako nastavi 2016 imaćemo samo nekoliko kartela u trgovini i proizvodnji i državnu upravu. SRAMOTA.

Peconi

pre 11 godina

Kada privreda propadne, onda nema potrebe da uvodite plaćanje PDV-a po naplati.

Ako nema privrede nema ni PDV-a, matematika je jasna. Koliki će obda biti gubitak poreske ????

Ovakva poreska politika je stimulativna samo za lopove i barabe.

Stavros84

pre 11 godina

To ne sme da se uvede. Drzava ce bankrotirati.
Koliko samo firmi je u blokadi jer nisu placale svoje racune? I sami se zale da niko ne placa, da su milijarde dugovanja raznovrsnih firmi. E pa kada imate duznike onda imate i ne placene poreze. Ako je ukupan dug svih firmi na kraju godine milijardu eura, 18% od toga treba da ide drzavi a nece otici zbog tog zakona. To je samo josh jedna dinkiceva zamisao. A kao i sve druge jako je losa. Ako bi mu neko lepo nacrtao, "ja nekome prodam robu u vrednosti od 1000e a ti dinkicu treba da dobijes 180e kad on meni plati. A ako mi ne plati necesh ni ti da dobijes svojih 180e" A bez tog zakona cesh ih uvek dobiti. Eh da mu tako neko objasni pa da vidish kako bi razumeo.

pera

pre 11 godina

Imam firmu već 15 godina.Pošto radim poslove za realni sektor koji je u Srbiji urušen okrenuo sam se izvozu.I gle ćuda po izvozu država neće da mi vrati PDV pa sam otkazao 2 izvozna posla od oko 400.000 evra jer ne mogu izdržati da plaćam PDV državi koja neće da mi ga vrati po izvršenom izvozu. Razmišljam da zatvorim firmu i otpustim 15 radnika, zbog čega da se nerviram?

Alex

pre 11 godina

PDV treba da se plati tek po naplati računa, ali i odbitak PDV-a može da se koristi tek kada se račun plati. Na takav način ne bi bilo rupe u budžetu. Da bi se i to brže punilo u budžetu, država neka podrži platiše, a one druge pod ključ.
Ovaj princip ne bi smanjio priliv javnih prihoda, ali bi olakšao privredi. Ovako firme koje ne plaćaju račune profitiraju jer imaju odbitak poreza na račune koje nikada neće platiti, a dobre firme propadaju.
Inače kod nas je najveći problem plaćanje računa, jer ne postoji efikasan model naplate. Mora se uvesti i lična odgovornost odgovornog lica u firmi. Ako firma ode u stečaj, i direktor mora odgovarati ličnom imovinom. Takođe, kada NBS uoči u godišnjim izveštajima da dugovanja firme prevazilaze potraživanja i imovinu, odmah treba da daje predlog za dokapitalizaciju ili stečaj.

Dpl Ing arhitekture

pre 11 godina

@(uskok, 28. maj 2012 20:25)
Macak pa kako ce naplatiti za maximum 6 meseci kad se nema pojma koliko je dinar?! :-D
To sto ti zamisljas,bilo bi dobro kad bi mi imali privredu,ali mi nemamo privredu nego mesetare.Da mesetari nisu u sprezi sa vlascu,ne bi bilo ni Miskovica,Beka,Kostica,Draskovica,Drakulica,Todorica(SR i HR),Darka Saricav....
A odmah cu da ti kazem jer sve spijuniram iz druge ruke,nama PDV od cak 33% ne bi pomogao,tako da je suludo i razmisljati o povecanju.
Drzava je i do sad u nekoliko navrata pustala novac u potrosnju,ali su upravo privrednici varali i zloupotrebljavali i visak nije isao u ulaganje,nego zalaganje na inostrane racune.A lovu su videli radnici isla im u ruke i kroz njih prosla

Štedite papir motke su efikasnije

pre 11 godina

Krajnji je nemoral i lihvarenje da država naplaćuje unapred porez na nešto što firme ne mogu naplatiti. Nelikvidnost je sistemski problem koji je uzrokovala država svojim sopstvenim ponašanjem i odnosom prema zaštićenim privrednicima alias tajkunima. Uvedite efikasne presude za prinudnu naplatu tako da se ceo postupak pokrene, završi i naplati (ili zapleni) u toku jednog kalendarskog meseca pa onda imate moralno pravo da naplaćujete PDV unapred. Takođe priča o poreskoj stopi PDV-a je u ovom trenutku čista politička demagogija jer firme mnogo više gube u nenaplaćenim potraživanjima nego što bi gubile povećanom stopom PDV-a.
Naravno ova vlast će učiniti da ono što ne valja ostane (nenaplativost) a ono što je bilo dobro nestane (niska stopa PDV-a).

Alex

pre 11 godina

@Stavros84: Može i treba i neće imati uticaja na budžet države. Čak i ako bude imalo nekog manjeg uticaja, brzo se može rešiti zaplenom kod dužnika i zabranom njihovog poslovanja.
Osnovna metoda je da se plati PDV kada se naplati račun; ako ne naplatimo, država ne dobija svoj deo. Ali istovremeno nemam prava da koristim PDV ako nisam platio taj račun. To dođe na isto i tako funkcioniše u Hrvatskoj bez ikakog problema.
Matematički, kada sada neko proda robu za 1.000 dinara, on plati PDV 180 dinara, a njegov kupac ima isti toliki odbitak od PDV-a koji on treba da plati. Ako bi se PDV plaćao po naplati faktura, to znači da pomenuti prodavac ne bi platio tih 180 dinara, ali takođe ni kupac koji nije platio tu fakturu nema pravo na taj isti odbitak. Prosta matematika kaže da to nema nikakvog uticaja na visinu javnih prihoda.

Miskocije

pre 11 godina

PDV=porez na dodatnu vrednost.

Dok se faktura ne naplati, ta dodatna vrednost nepostoji odnosno jos uvek nije ostvarena. Dakle, placati drzvi porez na necije obecanje da ce platiti racun je apsurdno.
Iz tog razloga mnogi se pravedno odlucuju da zaobidju ceo PDV sistem i naplacuju "na crno" kad god je to moguce.

Mene interesuje po kojoj zakonskoj osnovi drzava moze sebi da da za pravo da naplacuje porez na nesto sto ne postoji. Ako ima neki pravnik ovde koji moze da me prosvetli bio bih mu beskrajno zahvalan.

miroslav grbic

pre 11 godina

Potpuno se slazem sa direktorom Poreske uprave.
Totalna je glupost da se PDV placa kad se roba/usluga naplati, a da se odbitak prethodnog PDV koristi iako obaveza prema dobavljacu nije placena. To bi mogao takav krug da se napravi da drzava ne bi nikad nista naplatila od PDV-a, osim po osnovu uvoza robe.
Sistem PDV kako sada funcionise dosta je dobar, osim u delu poreskih oslobodjenja koja su data presiroko.

cartman

pre 11 godina

Slažem se da vlada treba da ima više osećaja za privredu. Međutim, raditi naplatu PDV-a po uplati a ne fakturisanju je jako teško kontrolisati, pogotovo u našoj neorganizovanoj birokratiji - trebalo bi prvo nju urediti (što znači malo više nezaposlenih). Bolje je da direktori prvo paze kome i kako daju robu i vrše usluge, uz kakve mehanizme obezbeđenja, gde ih plasiraju, a ne da se posle žale državi. I sudska vlast da radi svoj posao efikasnije. Mi nemamo dovoljno dobrih kadrova da organizuju sve to, svi su pobegli napolje.

ZEVS

pre 11 godina

Evo iz prve ruke blagodeti našeg poreskog sistema!
10godina se trudim da napravim lager listu auto-delova odricajući se i mora i odmora radeći non-stop upočetku sa dva radnika.Prvo sam zbog obima posla morao da otpustim pre 2 godine 1 radnika ,od početka 2011 drugog držim na crno jer para nema,a onda kao šlag na tortu zbog manjeg pazara u2011 ispadam iz PDV-a .To znači za neupućene da sam morao da platim na zalihe sa svim nivelacijama 200000din poreza na neprodatu robu.Pitanje odakle?
Tada me je moja vrla država blokirala tražeći sve pare odjednom iako sam molio da mi omoguće na nekoliko rata.Od tada ne radi ni onaj radnik što je radio na crno ,radim sam i bog te pita kada ću moći te pare da skupim jer posao i onako slabo ide !

znam pdv

pre 11 godina

ljudima bi trebalo objasniti princip funkcionisana obracunavanja i placanja pdv-a da ni bi bilo ovakvih spinovanja. tzv ulazni pdv (pdv u ulaznim racunima) se koristi iako ulazni racun nije placen, i ako nikada ne bude placen racun pdv ce biti iskoriste vec u tekucem mesecu. znaci nije normalno da se ulazni pdv koristi i ako niste platili racun a da se i izlazni pdv (pdv u izlaznom racunu)koristi tek kada naplatite racun. bolje bi bilo da se primeni sistem kako kod uvoza gde se prethodni pdv koristi samo ako se plati carini i tako bi se izbegli fantomi i ostali utajivaci

Saša

pre 11 godina

Dragutine, ne mogu ti dati pare unapred, za nešto što realno i nisam prodao, jer nisam dobio pare. Šta će država? Da postane ozbiljna država!Neću ja da plaćam vašu nesposobnost i nerad!

Alcale

pre 11 godina

Gospodo privrednici!
PDV se naplaćuje pre naplate samo iz jednog jedinog razloga:
JER OVA DRŽAVA ZNA DA NEMOŽE DA OSIGURA, GARANTUJE NAPLATU POTRAŽIOCU!!!

VI KOJI IZDRŽAVATE "POLITIČARE" (nisu oni ni P od političara) i ovu NESPOSOBNU državu SAMO VI možete da promenite stvari. Bez vaših uplata ova država može da stavi katanac koliko! Ima vas još uvek dovoljno da možete da promenite i vašu i našu sudbinu. Narod Srbije se vezao u robovlasništvo kreditima i zbog istih plaši se da posle posla svrati do kioska a kamoli da ide na demonstracije.
NEKO MORA DA POKRENE; NEKO MORA DA BUDE PRVI!!!!

гром

pre 11 godina

Ваљда нам је јасно што је нама овако.
И није баш да нам је ово благостање ничим изазвано!
Ееееееееееееееееееее! Србијице, Србијице.........

finansijski savetnik

pre 11 godina

Nesposobni amateri i stenice iz javnog sektora i drzavne uprave su razlog zasto nam drzava propada. Postoje zemlje gde se PDV placa unapred, ali to su zemlje gde se sva potrazivanja naplacuju u roku od 30 dana. Kada je Velika Britanija uvela da sva preduzeca koja imaju godisnji promet manji od 1,35 miliona funti placaju PDV u trenutku naplate robe i usluga, a ne unapred, to mora da se uvede i u Srbiji koja je neuporedivo siromasnija od Velike Britanije.
Osnovni problem je sto birokratski zbirovi u Poreskoj upravi ne zele da budu fleksibilni i da promene lose stanje stvari. Ovo sto Radosavljevic govori, kriza javnih finansija bi trajala dva meseca, a onda bi sve krenulo normalno, isto kao sto je bilo i pre promena, a posle godinu ili dve videlo bi se da su prihodi od PDV veci, jer bi firme manje propadale i bilo bi vise obveznika PDV.
Zato je mesto ministra finansija vaznije od mesta premijera u narednoj vladi, jer ako on to ne bude sproveo, prihoda od PDV ce biti sve manji i manji, jer u ovoj teskoj situaciji u privredi bice sve manje firmi koje ga placaju.

Nikola

pre 11 godina

Naplata PDV-a pre naplate fakture je bila politicka odluka 2000-te da bi se budzet brzo punio jer kada je dosla nova vlast zatekla ga je skoro praznog.
Sada su se stekli uslovi da se to promeni ali nema politicke a ne ekonomske volje, jer Miskovici i ostali ne bi mogli da izgrade imperije tudjim parama (300 mil evra duga pri prodaji Delte). Drzava mu je dozvolila da duguje jer je svoje pare izvukla, a za male firme koje je unesrecio ju je bas briga.
Ako ste prepisivali zakone EU drzava, zasto niste prepisali i taj, o placanju poreza po realizaciji fakture.
Druze Radosavljevicu SRAM VAS BILO!!!

Poreski obveznik

pre 11 godina

"Direktor Poreske uprave Dragutin Radosavljević je naveo da bi to značilo godišnji manjak oko 120 milijardi dinara u budžetu."

Ovo bi trebalo da znači da toliko puta 5 ima nenaplaćenih potraživanja jedne firme prema druoj. Ili prema državi. To jest, 600 milijardi dinara roba i usluga je isporučeno, ali nije naplaćeno. Zašto ne može da se naplati toliko para? Eeeee,... pa, imate SUD, pa TUŽITE...

Užasno nesposobna država!

Dejan

pre 11 godina

Sramota je kad vam jedan ekonomista i politicar kaze da je nas PDV najnizi. Jeste u bukvalnom smislu ali...
U Hrvatskoj jeste 25% ali vam se SVE sto ste nabavili sa PDVom priznaje kao prethodni PDV.
Kod nas je skoro 30% onoga sto nabavite u domenu nepriznavanja (putnicka vozila, reprezentacija, licni troskovi i sl.).
Kad pogledate tako tada je 18% + 30% = 23,40% realno.
Molim Vas gospodo da ne podcenjujete pamet ovog naroda i lazima pravdate svoje poteze. Ja licno nemam nista da imamo PDV kao u Hrvatskoj ako bi se SAV prethodni PDV priznavao ali to bi opteretilo jedino krajnjeg potrosaca jer bi se cene podigle za postotak povacanja PDVa.
Samim time, cela prica o nasoj Vladi kao DOBRICAMA koje, eto, nama u korist nece da dizu PDV, ostavite za Aboridzine kojima jos jedino mozete prodati tu pricu.

miroslav grbic

pre 11 godina

Potpuno se slazem sa direktorom Poreske uprave.
Totalna je glupost da se PDV placa kad se roba/usluga naplati, a da se odbitak prethodnog PDV koristi iako obaveza prema dobavljacu nije placena. To bi mogao takav krug da se napravi da drzava ne bi nikad nista naplatila od PDV-a, osim po osnovu uvoza robe.
Sistem PDV kako sada funcionise dosta je dobar, osim u delu poreskih oslobodjenja koja su data presiroko.

cartman

pre 11 godina

Slažem se da vlada treba da ima više osećaja za privredu. Međutim, raditi naplatu PDV-a po uplati a ne fakturisanju je jako teško kontrolisati, pogotovo u našoj neorganizovanoj birokratiji - trebalo bi prvo nju urediti (što znači malo više nezaposlenih). Bolje je da direktori prvo paze kome i kako daju robu i vrše usluge, uz kakve mehanizme obezbeđenja, gde ih plasiraju, a ne da se posle žale državi. I sudska vlast da radi svoj posao efikasnije. Mi nemamo dovoljno dobrih kadrova da organizuju sve to, svi su pobegli napolje.

Sasa

pre 11 godina

Vlasnik sam male firme.
Zbog smanjenog obima posla kao i veliki broj drugih firmi u Srbji imamo puno problema u poslovanju.
Isplata zarada (do 5. u mesecu) i placanje PDV-a (do 10. u mesecu) su dva datuma koja izazivaju poprilicno napetosti u poslednjih nekoliko godina.

Apsolutno se ne slazem sa uvodjenjem pacanja PDV-a posle placanja racuna. To ce dovesti do masovne manipulacije (prodas robu tako da ti kupac "ne plati", uzmes novac u kesu i prakticno dobije robu bez pdv-a, drzava nikada ne dobije svoj deo jer racun nikada nece biti placen).

Zalazem se za drugacije pravilo: firma ima pravo da "odbije" pdv tek po isplati celokupnog racuna, a ne kao sada odmah po prijemu racuna bez obzira da li ista po tom racunu placeno. Na ovaj nacin kupac bi bar malo bio animiran da pozuri sa placanjem jer, budimo iskreni, nije problem pdv, vec je problem katastrofalno probijanje rokova palacanja.

Stavros84

pre 11 godina

To ne sme da se uvede. Drzava ce bankrotirati.
Koliko samo firmi je u blokadi jer nisu placale svoje racune? I sami se zale da niko ne placa, da su milijarde dugovanja raznovrsnih firmi. E pa kada imate duznike onda imate i ne placene poreze. Ako je ukupan dug svih firmi na kraju godine milijardu eura, 18% od toga treba da ide drzavi a nece otici zbog tog zakona. To je samo josh jedna dinkiceva zamisao. A kao i sve druge jako je losa. Ako bi mu neko lepo nacrtao, "ja nekome prodam robu u vrednosti od 1000e a ti dinkicu treba da dobijes 180e kad on meni plati. A ako mi ne plati necesh ni ti da dobijes svojih 180e" A bez tog zakona cesh ih uvek dobiti. Eh da mu tako neko objasni pa da vidish kako bi razumeo.

URS Goran

pre 11 godina

Ako nema odlaganje naplate PDV-a onda ''streljajte'' partijsku administraciju po mnogim javnim institucijama, smanjite troskove, upravne odbore, otkazite letovanja, neka dva funkcionera dodju istim vozilom, ...., pa time olaksajte potrebe budzeta, ..., odnosno, ne zatezite omcu oko vrata privredi, ..., a sobzirom da znamo koliko ste nesposobni sigurni smo da ce te zarad svojih plata, povecati stopu PDV-a na 22%

e2

pre 11 godina

PDV posle naplate!
Sve ostalo je pljačka.
Ja fakturu više ne smem da izdam jer nemam da platim pdv unapred. A uplate mi kasne mesecima. A ponajviše duguju državna preduzeća.

Zoran M.

pre 11 godina

Po meni je u neku ruku krivično delo da država očekuje da joj se plati neki porez a osnovica nije uplaćena. Ispadne nekako da se plaća porez ni na šta.

uskok

pre 11 godina

Kakva glupost. ~godisnji manjak od 120 milijardi~. Drzava ne gubi ako je promet ostvaren samo pare ne dobija istog trenutka, vec kasnije po naplati. Zasto drzava ne ucestvuje, makar i tako, u privrednim aktivnostima pod uslovima i okruzenju koju su oni nametnuli?

Alex

pre 11 godina

PDV treba da se plati tek po naplati računa, ali i odbitak PDV-a može da se koristi tek kada se račun plati. Na takav način ne bi bilo rupe u budžetu. Da bi se i to brže punilo u budžetu, država neka podrži platiše, a one druge pod ključ.
Ovaj princip ne bi smanjio priliv javnih prihoda, ali bi olakšao privredi. Ovako firme koje ne plaćaju račune profitiraju jer imaju odbitak poreza na račune koje nikada neće platiti, a dobre firme propadaju.
Inače kod nas je najveći problem plaćanje računa, jer ne postoji efikasan model naplate. Mora se uvesti i lična odgovornost odgovornog lica u firmi. Ako firma ode u stečaj, i direktor mora odgovarati ličnom imovinom. Takođe, kada NBS uoči u godišnjim izveštajima da dugovanja firme prevazilaze potraživanja i imovinu, odmah treba da daje predlog za dokapitalizaciju ili stečaj.

znam pdv

pre 11 godina

ljudima bi trebalo objasniti princip funkcionisana obracunavanja i placanja pdv-a da ni bi bilo ovakvih spinovanja. tzv ulazni pdv (pdv u ulaznim racunima) se koristi iako ulazni racun nije placen, i ako nikada ne bude placen racun pdv ce biti iskoriste vec u tekucem mesecu. znaci nije normalno da se ulazni pdv koristi i ako niste platili racun a da se i izlazni pdv (pdv u izlaznom racunu)koristi tek kada naplatite racun. bolje bi bilo da se primeni sistem kako kod uvoza gde se prethodni pdv koristi samo ako se plati carini i tako bi se izbegli fantomi i ostali utajivaci

shadow

pre 11 godina

Izborna obecanja su samo obecanja. Izbori su prosli, pa mozemo nastaviti po starom. Umesto da se placanjem poreza nakon naplate omoguci nada preduzetnicima da ce im roba/usluga biti placena, jer bi tada drzava vrsila pritisak na sve koji ne placaju za robu, ovako opet isto kao i pre. Plati porez pre nego sto ti legne uplata, a kada ce leci to se drzavu vise ne tice, jer je namirena. Kod nas je sve naopako!

Banat

pre 11 godina

PDV mora po naplati. Sve ostalo je katastrofalno po oporavak zdravog biznisa u Srbiji. Drzava je vise ucinila da se zatre zdravo preduzetnistvo nego kriza za ove 3,5 god. Mi imamo krizu koja prevazilazi okvire ekonomije i finansija.

boki

pre 11 godina

Ma nemoj mi reci, zasto ne uporedi sa Japanom(5%), Spanija(16%), Kipar (15%), U.K. (17.5%), N. Zeland(12,5%), Svajcarska(7,6%), Kanada(5%), Singapur(7%), Kanada(5%) itd. Inace Hrvati, Madjari, Norvezani i Islandjani imaju najvisi PDV na SVETU oko 25%. Izvor Wikipedija, neka gospodin poreznik procita ako ne veruje.

tata

pre 11 godina

Vi ste *******, ne dozvoljavajući plaćanje poreza posle naplate, gulite ono malo privrede koja još uvek radi i isplaćuje plate ! Dam robu, čekam naplatu sto godina zahvaljujući našem munjevitom sudstvu, ali zato porez platim avansno, pa posle ko me šiša !!!! Umesto da omogućite plaćanje poreza posle naplate, pa da teretite mog dužnika faktički za utaju poreza, jer time što mi nije platio, ON je uskratio državi poreski prihod, a ne mi koji pošteno radimo !!!

Alex

pre 11 godina

Reče čovek i osta živ. Upravo je rekao da državu ni najmanje ne interesuje da li će firma moći da naplati ono što je fakturisala, već ga samo interesuje da naplati PDV. Ako tako nastavi, dobre firme će zbog takvog ponašanja države nestati, a ko će onda da plaća PDV? Bolje bi bilo da ovakvi ljudi nestanu sa političke pozornnicr, jer se očito ne sećaju ni osnovnih lekcija iz ekonomije, a kamoli da su nešto u životu naučili. Država treba efikasno da naplaćuje porez, a ne harač. Ako bi država uvela disciplinu u naplati i prestala da štiti neplatiše, nikakvog problema ne bi bilo da se PDV plaća po naplati. Zašto sudski procesi za naplatu potraživanja za koje ne postoji nikakva sumnja u legitimnost traju po 5 godina, a i tada se sudije vrlo često drže "prakse" umesto zakona, pa kada se žalite to potraje još neku godinu. Zašto firme u restruktuiranju nemaju obavezu da plate čak ni dugovanja za koje postoji sudska presuda? Kada bi država naplaćivala PDV po naplati faktura, imala bi veliki interes da uredi ovo bezzakonje. A pored dobre naplate PDV-a, dobila bi više jakih firmi koje bi bile veći poreski obveznici. Veći javni prihodi se dobijaju tek kada ojačate realnu privredu, a ne njenim uništavanjem. Jer koga je briga da li će uspešna firma naplatiti svoja potra¿ivanja ili zbog lopova bankrotirati, ako to ne interesuje ni sudstvo, ni državu? Uzmite se upamet i sklonite ove nadriekonomiste i počnite da vodite računa o svakom privredniku, bilo malom ili velikom.

marko

pre 11 godina

Ma bre, ima svi da pomremo, a ta takozvana javna uprava mora da zivi. Da li znaju ovi paraziti da kad umre domacin, umiru i oni. Oni jadnici misle da ce drzava vecno da se zaduzuje. Ne vredi, ubi ce nas komunizam i komunjare.

Mad-Max

pre 11 godina

Jeste,bolje je ovako... da zatvorim firmu, pa da mi nikad ne naplatite, nego da moram da platim pdv cim fakturisem, a drzava mi duguje godinu dana!!!

Podrzavam 100%

Ne znam od koga cete da naplatite kad svi odemo u... Honduras!

Aleksandar

pre 11 godina

Ovo samo znači da im odgovara da nestanu mali privrednici. Treba svi samo za državu da radimo, a ona šta nam velikodušno ostavi, dobro je. Jer kad je mala firma i pdv-u, pa pošalje fakturu, mora da finansira kupca sa iznosom pdv-a. I to često bude i neko JP i neka državna firma. I to ne bi bilo problem da kad dođe rok za plaćanje kupac se ne napravi blesav pa ga ti tuži. Pa onda xy meseci za suđenje, pa i kad dobiješ nema od čega da se naplati. A ti pdv platio pre dve - tri godine, da država nema manjak. A ti nemaš zato da jedeš. A plate moraš da platiš, a država državnim firmama povezuje staž. Od tog pdv-a za koji ti ne garantuje naplatu i što su ti za parče papira naplatili. Ovde neće da se desi grčki scenario, on je u toku, a ako vlada nastavi kao do sad neće doći naprednjaci, već kuka i motika.

Nikad mi nije bio problem da se plati pdv, porez na dobit, taksa na zemljište, firmarina, socijalno, zdravstveno, porez na platu, osiguranje od nezaposlenosti... Ali da me pljačka država ko da sam ja tu zbog nje, da ne mogu da dođem do državnog lekara ako se danas razbolim u roku od 24 sata, da penziju uplacujem samo drugima, a mene ne sačeka ništa, da moje dete ne dobije na rođenju od države pare jer je majka strani državljanin a ovde živi i plaća poreze, da nema mesta u vrtiću ispod prozora već samo nege boga pitaj gde... A ja sve to platio. Država je moja, pa je zato finansiram (kako ja to sebi predstavljam), a ne ja njen da me šamara kako hoće. Stvarno je sve to žalosno. Blago rečeno.

Realista

pre 11 godina

A sto bi destabilizovalo javne finansije? Da li je lakse ovako, da prividno funkcionisemo ili da se uvede placanje poreza nakon realizacije pa bi se tada vrlo brzo iskristalizovalo koje su firme zdrave a koje idu u bankrot jer bi drzavi bilo u interesu da ubrza ziralna placanja i realizacije ugovora! Ali, da, sta ja znam - ja nisam politicar, ja sam samo privatnik...Bando!

Ranko

pre 11 godina

Gospodin iz poreske uprave treba da razmisli koliko je bolno firmama u Srbiji, koje pune budžet i daju pare da bi, između ostalih, i on primio platu, da isplate PDV, a da im niko ne garantuje da će IKADA NAPLATITI SVOJA POTRAŽIVANJA.

Država koja ne radi svoj posao, sudovi koji po dve godine ne mogu da presude najjednostavnije sporove i često nemoguća prinudna naplata... Bilo bi makar pošteno da u slučajevima kada je prinudna naplata nemoguća, država vrati PDV koji je naplatila par godina ranije. Ali ne, sav rizik na leđa privrede, a državnim službenicima nikakav. Njima samo privilegije.

Sram vas bilo!

vojvoda

pre 11 godina

Ja sam proizvodjac i dosao sam do zatvaranja firme jer sam davao robu, drzavi redovno placao pdv a meni kupci nisu placali. Zato sam i propao jer je drzava napravila glupost sa doo-m i ja kad tuzim preduzece nemam odakle da se namirim. Ova zemlja je stvorena za prevarante.

Malina

pre 11 godina

Aha, ali zasto se recimo penzije ne isplacuju unapred ili barem za tekuci mesec. Isplacuju se retroaktivno u dva dela, s tim da na drugi deo ne ide zatezna kamata. Ha, sve je zakonom regulisano, kao i VASE privilegije!!!

kiza

pre 11 godina

eeeee,jupii,opet smo lideri u regionu,
i opet je sve najjeftinije,najpovoljnije,najkvalitetnije,
kako je sve super,mi nismo ni svesni kako lepo zivimo dok nam to neko ne kaze.A ovi nasi eksperti,sta kazu oni?

dare

pre 11 godina

Pa zar nije malo nenormalno da država uzme pare pre obavljenog posla, samo zato što joj se može!?!
Dešava se da se ispostavljena faktura ne naplati zbog nelikvidnosti poručioca, pa onaj ko je isporučio robu, em što ne može da je naplati, em još mora na svu muku da plati PDV, nekoj tamo državi koja sedi i još mu, inače svojom birokratijom, otežava poslovanje.
Lepo brate, kad onaj ko je nosilac posla uzme pare za svoj rad, tada i država dobije svoj PDV!
Koja je ovde uloga države???
REKETIRANJE!!!
Neka država garantuje isporučiocu naplatu, pa nek uzme PDV unapred. Kakvo je to objašnjenje, za Srbiju bi bilo jako bolno...???
Pa za nas je sve jako bolna činjenica da živimo i radimo u takvoj izopačenoj Srbiji!!!

Dejan P.

pre 11 godina

To znaci da ja kao privatnik treba da isporucim robu Komunalnom javnom preduzecu, ministasrstvu obrazovanja, Eps-u, zeleznicama, rudarskim basenima i drugim javnim preduzecima, DA PLATIM DRZAVI PDV NA TU ROBU zato sto su javna preduzeca pristala da je kupe od mene, a da ja tu robu nikad ne naplatim, naplatim je posle sest meseci ili kako drzava predlaze da polovinu potrazivanja oprostimo, a polovinu reprogramiramo na neodredjeni period. TAJ KO JE TO SMISLIO MNOGO JE PAMETAN.

biljana

pre 11 godina

"Direktor Poreske uprave Dragutin Radosavljević je naveo da bi to značilo godišnji manjak oko 120 milijardi dinara u budžetu. " - kakva sramotna konstatacija! Zar direktor PU ne bi trebalo da se zalaze i da se placanja obavljaju redovno? Molim nadlezne da pokrenu smenu direktora PU.

DEkonomija

pre 11 godina

Za Srbiju bi bilo "jako bolno" ukoliko se omogući plaćanje poreza na dodatu vrednost (PDV) posle naplate roba i usluga.

Za privredu Srbije je JAKO BOLNO sve sto joj ova drzava radi ali ko je pita...Kada nebude privrede necce vise BOLETI...

...ali je činjenica da sa 18 odsto Srbija ima PDV među najnižima u Evropi, a primera radi u Hrvatskoj je 25 odsto, u Mađarskoj 27 odsto...

Vidimo da su Hrvatska i Madjarska privreda su superazvijene i bas su dobar primer kako veliki PDV unistava privredu...Plus kod nas se unapred naplacuje...

Svajcarska(veoma "nerazvijena" zemlja) ima 8% Kipar i Luxemburg imaju manju stopu 17% i 15%, BiH ima 17% a Spanija, Makedonija i Malta imaju isto kao i mi 18%...

Veci PDV sluzio bi u Srbiji iskljucivo za podmirivanje partiokratije i nesposobnosti, kao sto cini i njegova naplata unapred.
Pored PDV u Srbiji postoji jos stotine skrivenih poreza i taksi tako da je realno opterecenje privrede preko 35% a kada se uzme i kursna razlika preko 50%...Zato je masa firmi u propadanju...

btw

U Japanu PDV(消費税) je 5% i bas su "zaostala" drzava kao i mi...

Glavno je pitanje da li zelimo da razvijamo privredu ili javne jaslice(javna preduzeca i razne drzavne agencije)..

Samo manji PDV i manji porezi Srbiju spasavaju...Podsticanjem preduzetnistva i malih firmi Srbija se jedino spasiti moze...

PS
Ako drzava nastavi ovkavo da se ponasa treba bezati odavde ili firme osnivati iskljucivo u inostranstvu gde se zna red i rad...

kaiser

pre 11 godina

Plaćanje PDV po fakturisanju je samo način da se sav rizik prebaci na privredu, jer kada firma fakturiše robu, plati PDV, ona je za državu više nebitna, i državu ne zanima dali će, i kad, naplatiti fakturu.

Takodje je istina i da je država jedan od najvećih dužnika privredi, tako da je privreda prisiljena da najmanje po dva osnova kreditira državu, koju btw za ovu i nije preterano briga.

Da bi drugačija naplata PDV-a bila dobra - da, siguran sam, a model se može naći. Naša administracija, kolika je, rešila bi i kvadraturu kruga, a ne modifikovani model naplate PDV-a.

P.S. Poslednja rečenica je ironija.

Čule

pre 11 godina

Jadna ova država sa ovakvim poreskim sistemom i ljudima koji o tome brinu.
Nisam nikog čuo da kaže da treba prvo državnu birokratiju da smanje za najmanje 40 odsto, a budžet da bude primeren društvenom proizvodu.
Koji domaćin kad nema pare ide da se zaduži u banku, već prvo kreše nepotrebne troškove.
Tako i direktor Poreske uprave ne vidi da samo 310 hiljada proizvodnih radnika nosina svoja nejaka pleća celu državu.
Zašto poreska uprava juri preduzetnike ako ne plate 20 hiljada dinara poreze i doprinose, a ne diraju druge koji duguju po stotinak miliona dinara ili nekoliko milijarde dinara.
Ako se ovako nastavi 2016 imaćemo samo nekoliko kartela u trgovini i proizvodnji i državnu upravu. SRAMOTA.

Vukodav

pre 11 godina

(miroslav grbic, 28. maj 2012 19:48)

Objasni mi prijatelju samo ZAŠTO država da naplati PDV samo na osnovu izdate fakture???? uopšte te ne razumem

Pa baš je normalnije da se i država malo zainteresuje da omoguću naplatu, čemu nam služi država zapravo? Da se udome stranački prvoborci?

jova

pre 11 godina

Svima bi bolje bilo kada bi se roba placala odmah. Tada bi i drzava dobila PDV odmah. Na primer, Misko u Maksiju naruci i plati odmah pastetu proizvodjacu. Onda misko ne bi mogao do besvesti da drzi istu cenu vec bi mozda, vremenom, morao da je spusti do nabavne da ne bi stetovao. Ovako ga bas briga...sta proda - proda, sta ne proda vrati i kaze "jbg, ne ide..".
Treba ukinuti rokove za placanje, pa ko ima nek tera biznis a ko nema - nema...neka nabavlja po malo pa neka se razvija. Znam da je najbolja varijanta na "dodjem ti" ali to tako vise ne moze. Bez rizika nema profita.

ha..

pre 11 godina

Katastrofa! Drzava je postala privatna firma koja ima mogucnost legalizacije bilo kakvih poslovnih pravila koja im padnu na pamet! Gde su one izjave dok su slobi bili opozicija da je drzava "servis gradjana"? Sad su servis koji je sam sebi svrha...

Dpl Ing arhitekture

pre 11 godina

@(uskok, 28. maj 2012 20:25)
Macak pa kako ce naplatiti za maximum 6 meseci kad se nema pojma koliko je dinar?! :-D
To sto ti zamisljas,bilo bi dobro kad bi mi imali privredu,ali mi nemamo privredu nego mesetare.Da mesetari nisu u sprezi sa vlascu,ne bi bilo ni Miskovica,Beka,Kostica,Draskovica,Drakulica,Todorica(SR i HR),Darka Saricav....
A odmah cu da ti kazem jer sve spijuniram iz druge ruke,nama PDV od cak 33% ne bi pomogao,tako da je suludo i razmisljati o povecanju.
Drzava je i do sad u nekoliko navrata pustala novac u potrosnju,ali su upravo privrednici varali i zloupotrebljavali i visak nije isao u ulaganje,nego zalaganje na inostrane racune.A lovu su videli radnici isla im u ruke i kroz njih prosla

neške

pre 11 godina

imam firmu koja vrši usluge. kada smo počeli da radimo, imao sam 5 zaposlenih.
danas, imam JEDNOG zaposlenog, i po potrebi uzimam ljude da odrade poslove, jer ne mogu da ih držim na redovnoj plati-niti ima toliko posla, niti sam siguran da ću moći nekome redovno da dajem platu.
već 2 godine uplaćujem samo pio doprinose, porez i neto čekaju. čekaju da se plati prvo pdv, pa onda svi drugi porezi i obaveze prema državi, pa za funkcionisanje firme šta ostane, a o platama da ne govorimo...
i onda naravno moraš da uđeš ne u sivu, već u zift crnu zonu poslovanja, država te na to natera.
uzmi radnike na crno, spusti cene usluga da bi ti plaćali u kešu, naravno tu i tamo nešto ide kroz fakturu, pa smišljaj načine da i za to umanjiš pdv, itd itd...pa hvala državi koja me je naterala da naučim da se snađem u krizi...
preživljava se. porodica ima da jede, računi mogu da se plate. do kad, videćemo...
a ti gospodine dragutine, hajde dođi malo u goste kod mene kući, na ručak napravljen od artikala sa akcija po hipermarketima... nemoj samo da sediš u fotelji i voziš se dobrim autom...i da, pomozi mi da naplatim 30.000 evra koje potražujem od raznih firmi, a koje sam tužio( i naravno platio takse i sve ostalo i sad se to vuče par godina po sudovima)...i ne zaboravi da sam uredno platio pdv na te zarađene, a nikad viđene pare...usput, pozdravlja te moje trogodišnje dete i pita zašto ne može da ima neku kvalitetniju igračku i da ide bar 7 dana na more.

Aleksandar Grozni

pre 11 godina

Kada bi se PDVe placao po naplati to bi za privredu bio spas,a i drzavabi imala ite kakve koristi,ali drzavi je lakse da unapred naplati.Jer kada bi se PDve placao po naplati videlibi kako nasi sudovi mogu da budu efikasni,jer bi drzavi bilo u korist da se sto pre naplate potrazivanja,ovako bas njih briga dalicete i kada da naplatite bilo sta jer ste unapred drzavi platili zamisljenu dobit,a usto je drzava najveci duznik te ne zeli da bilo sta menja jer ona ni nema nameru da izmiri obaveze narocito prema privatnim potrazivanjima.

Štedite papir motke su efikasnije

pre 11 godina

Krajnji je nemoral i lihvarenje da država naplaćuje unapred porez na nešto što firme ne mogu naplatiti. Nelikvidnost je sistemski problem koji je uzrokovala država svojim sopstvenim ponašanjem i odnosom prema zaštićenim privrednicima alias tajkunima. Uvedite efikasne presude za prinudnu naplatu tako da se ceo postupak pokrene, završi i naplati (ili zapleni) u toku jednog kalendarskog meseca pa onda imate moralno pravo da naplaćujete PDV unapred. Takođe priča o poreskoj stopi PDV-a je u ovom trenutku čista politička demagogija jer firme mnogo više gube u nenaplaćenim potraživanjima nego što bi gubile povećanom stopom PDV-a.
Naravno ova vlast će učiniti da ono što ne valja ostane (nenaplativost) a ono što je bilo dobro nestane (niska stopa PDV-a).

гром

pre 11 godina

Ваљда нам је јасно што је нама овако.
И није баш да нам је ово благостање ничим изазвано!
Ееееееееееееееееееее! Србијице, Србијице.........

Peconi

pre 11 godina

Kada privreda propadne, onda nema potrebe da uvodite plaćanje PDV-a po naplati.

Ako nema privrede nema ni PDV-a, matematika je jasna. Koliki će obda biti gubitak poreske ????

Ovakva poreska politika je stimulativna samo za lopove i barabe.

Alex

pre 11 godina

@Stavros84: Može i treba i neće imati uticaja na budžet države. Čak i ako bude imalo nekog manjeg uticaja, brzo se može rešiti zaplenom kod dužnika i zabranom njihovog poslovanja.
Osnovna metoda je da se plati PDV kada se naplati račun; ako ne naplatimo, država ne dobija svoj deo. Ali istovremeno nemam prava da koristim PDV ako nisam platio taj račun. To dođe na isto i tako funkcioniše u Hrvatskoj bez ikakog problema.
Matematički, kada sada neko proda robu za 1.000 dinara, on plati PDV 180 dinara, a njegov kupac ima isti toliki odbitak od PDV-a koji on treba da plati. Ako bi se PDV plaćao po naplati faktura, to znači da pomenuti prodavac ne bi platio tih 180 dinara, ali takođe ni kupac koji nije platio tu fakturu nema pravo na taj isti odbitak. Prosta matematika kaže da to nema nikakvog uticaja na visinu javnih prihoda.

Saša

pre 11 godina

Dragutine, ne mogu ti dati pare unapred, za nešto što realno i nisam prodao, jer nisam dobio pare. Šta će država? Da postane ozbiljna država!Neću ja da plaćam vašu nesposobnost i nerad!

pera

pre 11 godina

Imam firmu već 15 godina.Pošto radim poslove za realni sektor koji je u Srbiji urušen okrenuo sam se izvozu.I gle ćuda po izvozu država neće da mi vrati PDV pa sam otkazao 2 izvozna posla od oko 400.000 evra jer ne mogu izdržati da plaćam PDV državi koja neće da mi ga vrati po izvršenom izvozu. Razmišljam da zatvorim firmu i otpustim 15 radnika, zbog čega da se nerviram?

Miskocije

pre 11 godina

PDV=porez na dodatnu vrednost.

Dok se faktura ne naplati, ta dodatna vrednost nepostoji odnosno jos uvek nije ostvarena. Dakle, placati drzvi porez na necije obecanje da ce platiti racun je apsurdno.
Iz tog razloga mnogi se pravedno odlucuju da zaobidju ceo PDV sistem i naplacuju "na crno" kad god je to moguce.

Mene interesuje po kojoj zakonskoj osnovi drzava moze sebi da da za pravo da naplacuje porez na nesto sto ne postoji. Ako ima neki pravnik ovde koji moze da me prosvetli bio bih mu beskrajno zahvalan.

finansijski savetnik

pre 11 godina

Nesposobni amateri i stenice iz javnog sektora i drzavne uprave su razlog zasto nam drzava propada. Postoje zemlje gde se PDV placa unapred, ali to su zemlje gde se sva potrazivanja naplacuju u roku od 30 dana. Kada je Velika Britanija uvela da sva preduzeca koja imaju godisnji promet manji od 1,35 miliona funti placaju PDV u trenutku naplate robe i usluga, a ne unapred, to mora da se uvede i u Srbiji koja je neuporedivo siromasnija od Velike Britanije.
Osnovni problem je sto birokratski zbirovi u Poreskoj upravi ne zele da budu fleksibilni i da promene lose stanje stvari. Ovo sto Radosavljevic govori, kriza javnih finansija bi trajala dva meseca, a onda bi sve krenulo normalno, isto kao sto je bilo i pre promena, a posle godinu ili dve videlo bi se da su prihodi od PDV veci, jer bi firme manje propadale i bilo bi vise obveznika PDV.
Zato je mesto ministra finansija vaznije od mesta premijera u narednoj vladi, jer ako on to ne bude sproveo, prihoda od PDV ce biti sve manji i manji, jer u ovoj teskoj situaciji u privredi bice sve manje firmi koje ga placaju.

Nikola

pre 11 godina

Naplata PDV-a pre naplate fakture je bila politicka odluka 2000-te da bi se budzet brzo punio jer kada je dosla nova vlast zatekla ga je skoro praznog.
Sada su se stekli uslovi da se to promeni ali nema politicke a ne ekonomske volje, jer Miskovici i ostali ne bi mogli da izgrade imperije tudjim parama (300 mil evra duga pri prodaji Delte). Drzava mu je dozvolila da duguje jer je svoje pare izvukla, a za male firme koje je unesrecio ju je bas briga.
Ako ste prepisivali zakone EU drzava, zasto niste prepisali i taj, o placanju poreza po realizaciji fakture.
Druze Radosavljevicu SRAM VAS BILO!!!

Alcale

pre 11 godina

Gospodo privrednici!
PDV se naplaćuje pre naplate samo iz jednog jedinog razloga:
JER OVA DRŽAVA ZNA DA NEMOŽE DA OSIGURA, GARANTUJE NAPLATU POTRAŽIOCU!!!

VI KOJI IZDRŽAVATE "POLITIČARE" (nisu oni ni P od političara) i ovu NESPOSOBNU državu SAMO VI možete da promenite stvari. Bez vaših uplata ova država može da stavi katanac koliko! Ima vas još uvek dovoljno da možete da promenite i vašu i našu sudbinu. Narod Srbije se vezao u robovlasništvo kreditima i zbog istih plaši se da posle posla svrati do kioska a kamoli da ide na demonstracije.
NEKO MORA DA POKRENE; NEKO MORA DA BUDE PRVI!!!!

Poreski obveznik

pre 11 godina

"Direktor Poreske uprave Dragutin Radosavljević je naveo da bi to značilo godišnji manjak oko 120 milijardi dinara u budžetu."

Ovo bi trebalo da znači da toliko puta 5 ima nenaplaćenih potraživanja jedne firme prema druoj. Ili prema državi. To jest, 600 milijardi dinara roba i usluga je isporučeno, ali nije naplaćeno. Zašto ne može da se naplati toliko para? Eeeee,... pa, imate SUD, pa TUŽITE...

Užasno nesposobna država!

ZEVS

pre 11 godina

Evo iz prve ruke blagodeti našeg poreskog sistema!
10godina se trudim da napravim lager listu auto-delova odricajući se i mora i odmora radeći non-stop upočetku sa dva radnika.Prvo sam zbog obima posla morao da otpustim pre 2 godine 1 radnika ,od početka 2011 drugog držim na crno jer para nema,a onda kao šlag na tortu zbog manjeg pazara u2011 ispadam iz PDV-a .To znači za neupućene da sam morao da platim na zalihe sa svim nivelacijama 200000din poreza na neprodatu robu.Pitanje odakle?
Tada me je moja vrla država blokirala tražeći sve pare odjednom iako sam molio da mi omoguće na nekoliko rata.Od tada ne radi ni onaj radnik što je radio na crno ,radim sam i bog te pita kada ću moći te pare da skupim jer posao i onako slabo ide !

Dejan

pre 11 godina

Sramota je kad vam jedan ekonomista i politicar kaze da je nas PDV najnizi. Jeste u bukvalnom smislu ali...
U Hrvatskoj jeste 25% ali vam se SVE sto ste nabavili sa PDVom priznaje kao prethodni PDV.
Kod nas je skoro 30% onoga sto nabavite u domenu nepriznavanja (putnicka vozila, reprezentacija, licni troskovi i sl.).
Kad pogledate tako tada je 18% + 30% = 23,40% realno.
Molim Vas gospodo da ne podcenjujete pamet ovog naroda i lazima pravdate svoje poteze. Ja licno nemam nista da imamo PDV kao u Hrvatskoj ako bi se SAV prethodni PDV priznavao ali to bi opteretilo jedino krajnjeg potrosaca jer bi se cene podigle za postotak povacanja PDVa.
Samim time, cela prica o nasoj Vladi kao DOBRICAMA koje, eto, nama u korist nece da dizu PDV, ostavite za Aboridzine kojima jos jedino mozete prodati tu pricu.