Francuska i prava žena: Pravo na abortus sada u Ustavu

Abortus je u Francuskoj legalan od 1974. godine, ali je sada proglašen ustavnom "slobodom".

BBC

Izvor: BBC

Četvrtak, 29.02.2024.

09:18

Francuska i prava žena: Pravo na abortus sada u Ustavu
Demonstranti ispred Senata ovog meseca sa plakatima sa natpisima "moje telo moj izbor" i "abortus u ustavu"/AFP

Francuska je prva zemlja koja je u Ustavu eksplicitno utvrdila pravo na abortus.

Parlamentarci su glasali za reviziju ustava zemlje iz 1958. kako bi se osigurala "zagarantovana sloboda" žena da abortiraju.

Ankete su pokazale da je oko 85 odsto javnosti podržalo ovu reformu.

Većina predstavnika u Senatu, gornjem domu francuskog parlamenta, glasala je za to da se pravo žena na abortus unese u Ustav.

Predlog, koji je ranije odobrio i donji dom, podržalo je 267 predstavnika, a 50 glasova je bilo protiv.

Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija bila je prva zemlja na svetu koja je u Ustav unela član da je "pravo čoveka da slobodno odlučuje o rađanju dece," bez direktnog pominjanja abortusa.

Slično je učinila i Južnoafrička republika desetak godina kasnije, ali je Francuska prva zemlja koja direktno navodi čin prekida trudnoće kao ustavno pravo.

U Francuskoj, kritičari ove odluke kažu da revizija nije nužno pogrešna sama po sebi, već je nepotrebna, i optužuju predsednika Francuske Emanuela Makrona da je koristi u predizborne svrhe.

Abortus je legalan u Francuskoj od 1974. godine, ali je poslednjih godina rastao pritisak javnosti da se to pravo dodatno učvrsti u zakonu.

"U trenutku glasanja, Ajfelova kula je zablistala i šalje važnu poruku i svetu", rekla je An-Sesil Mejfer, aktivistkinja Fondacije za ženska prava.

Nisu svi pozdravili glasanje, a Vatikan je ponovio protivljenje abortusu."Ne može postojati nikakvo 'pravo' da se oduzme ljudski život", navodi se u saopštenju Vatikana, ponavljajući zabrinutost koju su već izneli francuski katolički biskupi.

Predsednik Makron sazvao je u ponedeljak posebno, ponovljeno glasanje na kojem su se oba doma parlamenta sastala daleko od Pariza u predgrađu Versaja.

Istraživanje koje je sproveo Francuski institut za javno mnjenje (IFOP) u novembru 2022. godine, kada je Donji dom parlamenta glasao o zakonu, pokazalo je da je 86 odsto ljudi podržava takav amandman.

Nijedna od glavnih političkih partija u zemlji ne dovodi u pitanje pravo na abortus, ali jezik korišćen u amandmanu je revidiran posle glasanja 2022. godine, kada je Narodna skupština podržala "pravo" na prekid trudnoće.

Prošlog meseca Makronova vlada pozvala je na izmenu Člana 34. Ustava Francuske s predlogom da se promeni u "sloboda žene da posegne za pobačajem, a koja joj je garantovana".

Ovu novu formulaciju o "zagarantovanoj slobodi" odobrio Senat u sredu.

Predsednik Makron je na društvenoj mreži Iks napisao da je posvećen tome da sloboda žena u ovom pitanju bude nepovratna tako što će biti upisana u Ustav.

Reagujući na glasanje, ministar pravde Erik Dipon-Moreti rekao je da je njegova zemlja blizu istorijskog dana, kada će postati prva na svetu u kome Ustav štiti slobodu žena i potvrđuje pravo da one mogu da odlučuju šta će da se dešava sa njihovim telima.

U razgovoru za novinsku agenciju AFP, nekoliko konzervativnih senatora je reklo da se osećaju pod pritiskom da odobre amandman.

"Ako glasam protiv, moje ćerke više neće dolaziti kući za Božić", rekla je jedna žena koja je zamolila da ostane anonimna.

Debata o abortusu u Americi usijala se kada je Vrhovni sud ukinuo pravo na prekid trudnoće u junu 2022. godine.

Od januara ove godine, 21 od 50 država u zemlji ima potpune ili delimične zabrane abortusa, a neke podrazumevaju oštre kazne za lekare i druge koji pomažu u pristupu proceduri.

Ustavni sud Poljske uveo je skoro potpunu zabranu abortusa u toj zemlji 2020. godine.

Prekid trudnoće je sada dozvoljen samo u slučajevima silovanja ili incesta ili kada trudnoća ugrožava zdravlje ili život majke. Pogledajte video Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: