BBC

Sreda, 28.02.2024.

13:50

Rusija i EU: "Ako hoćete da pobedite Putina, prestanite da budete dosadni", poruka udovice Navaljnog poslanicima Evropskog parlamenta

Poslanici Evropskog parlamenta su ovacijama pozdravili obraćanje udovice ruskog opozicionara koji je 16. februara preminuo u zatvoru u Rusiji.

Izvor: BBC

Rusija i EU:
Reuters

"Ako hoćete da pobedite Putina, prestanite da budete dosadni", rekla je danas udovica ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog koji je preminuo u zatvoru 16. februara, a posle obraćanja poslanici Evropskog parlamenta su ustali sa mesta i dugo joj aplaudirali.

Julija Navaljna, koja je odmah posle iznenadne smrti Navaljnog u ruskoj kaznenoj koloniji, okrivila predsednika Rusije Vladimira Putina, ponovila je te tvrdnje i u sedištu Evropskog parlamenta u Strazburu.

"Putin mora da odgovara za ono što je uradio mojoj zemlji. Putin mora da odgovara za ono što je učinio susednoj, mirnoj zemlji, Ukrajini. Putin mora i da odgovara za sve što je uradio Alekseju", rekla je ona.

Aleksej Navaljni je preminuo 16. februara, u zatvoru u udaljenoj oblasti blizu Arktika, gde je bio na izdržavanju dugogodišnje kazne zatvora.

Državna zatvorska služba potom je saopštila da je umro od "sindroma iznenadne smrti".

Kremlj je odbacio sve optužbe da je odgovoran za njegovu smrt.

Julija Navaljna je do sada u nekoliko navrata optužila Putina da je "ubio njenog muža".

"Znam tačno zašto ga je Putin ubio i uskoro ću objaviti ko je to uradio i kako je izvršen ovaj zločin, otkrićemo sva imena", rekla je ona u ranijem video obraćanju.

Do danas to nije učinila.

Šta je sve rekla Julija Navaljna?

Reuters
Poručila je evropskim parlamentarcima da moraju da budu maštoviti, kreativniji, ako žele poraz Putina.

Putina ne mogu da pogode rezolucije ili novi paketi sankcija koji se ne razlikuju od drugih, rekla je ona.

"Ne možete ga pobediti misleći da je on čovek od principa koji ima moral i pravila.

"Ako zaista želite da pobedite Putina, morate da postanete inovativniji. I morate da prestanete da budete dosadni", poručila je.

Rekla je i da je njen muž "inspirisao ljude uprkos ograničenjima koju mu je Putin postavljao tokom života".

"Kada nije smeo na televiziju, pokrenuo je kanal na Jutjubu. Kada mu je odbijena kandidatura na izborima, smislio je strategiju da smanji broj poslaničkih mesta Putinovoj stranci.

"Čak je i u Putinovom gulagu Aleksej uspeo da prenese ideje za projekte koji bi u Kremlju izazvali paniku", kaže ona.

Navaljna je rekla da Evropski parlament mora da se bori protiv "kriminalne bande" u Moskvi i smatra da će u toj borbi finansijske istrage umesto diplomatskih metoda biti ključne.

Tvrdi i da su "desetine miliona Rusa" protiv Putina i rata u Ukrajini i da oni zbog toga ne smeju da ispaštaju.

Na kraju je rekla: "Moj muž nikada neće videti kako će izgledati prelepa Rusija budućnosti, ali mi je moramo dočekati i videti".

"A ja ću dati sve od sebe da se Aleksejev san ostvari, da će zlo biti uništeno i da će ta lepša budućnost doći".

Šta su rekli evropski parlamentarci?

Ovacije Juliji Navaljnoj u Evropskom parlamentu/RONALD WITTEK/EPA-EFE/REX/Shutterstock
Manfred Veber, šef najveće političke grupe u EP, Evropske narodne partije, kaže da mu je prva pomisao da smrt Navaljnog "nije slučajnost".

"Moja prva misao bila je da ovo nije slučajnost, da je ovo je planirano i da ubica Putin stoji iza toga", kaže Veber.

Kaže da je Navaljni voleo slobodu i da je zbog toga zatvoren.

Želeo je slobodnu Rusiju i iz tog razloga Putin nije mogao da ga toleriše, tvrdi Veber.

Dodao je da se poslanici Evropskog parlamenta "dive njegovoj hrabrosti" i da je "održao nadu u demokratiju u Rusiji".

"Vi održavate živom nadu u slobodnu i demokratsku Rusiju, a mi kao Evropljani i kao demokrate nosićemo tu nadu sa vama", rekao je on obraćajući se Juliji Navaljnoj.

Teri Rajntke, nemačka političarka iz poslaničkog kluba Zelenih, predložila je da se zahteva "nezavisna istraga o okolnostima" smrti Navaljnog i da se "zaštite preostali politički zatvorenici u Rusiji".

Nikolaj Vilumsen, danski političar iz grupe Levica, kaže da je Navaljni pomogao da se "Putinova korupcija razotkrije svetu".

"Despoti poput Putina se plaše istine i zato je Navaljni platio najveću cenu.

"Neka smrt Alekseja ne bude uzaludna. Neka demokratija na kraju trijumfuje", poručio je on.

Nikola Prokačini, italijanski poslanik u Evropskom parlamentu iz desničarske stranke Braća Italije, koja je vladajuća u toj zemlji, rekao je da je godinama prati aktivnosti Navaljnog i da mu se "uvek divio".

"Navaljni je voleo svoju zemlju i njen narod. Uvek se borio za svoju zemlju bez oružja i bez straha", kaže predstavnik stranke koju predvodi predsednica italijanske vlade Đorđa Meloni.

Prokačini kaže da je Navaljni znao da je povratak u Rusiju 2021. godine, nakon njegovog trovanja, bio "sigurna smrt", ali da njegov "san o slobodnoj Rusiji" nije završen.

"Smrt Navaljnog će imati trajno nasleđe: Slobodan čovek je ubijen, ali hiljade su rođene", rekao je ovaj italijanski političar. Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Podeli: