Džejms Bond: Preminula Mis Manipeni, "sekretarica" tajnog agenta 007

Pamela Salem ostaće upamćena po ulozi u prvom filmu o najpoznatijem tajnom agentu, Džejmsu Bondu.

BBC

Izvor: B92

Petak, 23.02.2024.

14:05

Džejms Bond: Preminula Mis Manipeni,
Pamela Salem/Getty Images

Glumica Pamela Salem, poznata po ulozi u filmu o najpoznatijem tajnom agentu Džejmsu Bondu, Nikad ne reci nikad (Never Say Never Again), preminula je u 80. godini.

U filmu iz 1983. godine, u kojem je slavni Šon Koreni poslednji, sedmi put glumio tajnog agenta 007, Salem igra njegovu sekretaricu Mis Manipeni.

Tokom 1980-ih, igrala je i u popularnoj britanskoj televizijskoj seriji Doktor Hu, glumeći profesorku Rejčel Džensen.

Vest o smrti britanske glumice objavila je kompanija Big Finiš prodakšn (Big Finish Productions), koja je producirala mnoge filmove u kojima se Salem pojavljivala.

Nikad ne reci nikad jedan je dva filma o najpoznatijem tajnom agentu koji nije producirala kompanija Eon prodakšn, koja uglavnom stoji iza serijala o Džejmsu Bondu.

Zato se taj film ne smatra delom zvanične franšize.

Producirao ga je Varner Bros, zato što je scenarista Kevin Mekglori zadržao autorska prava na snimanje posle dužeg pravnog procesa.

Pamel Salem rođena je u Indiji 1944. godine, a u London se preselila zbog studija.

Upisala je Centralnu školu za dramu i glumu, a prvi posao joj je bio u repertoarskom pozorištu Česterfild u Jorku.
Pamela Salem (levo), Šon Koneri i Barbara Karera sa snimanja filma Nikad ne reci nikad/Getty Images
Sa Šonom Konerijem glumila je u kriminalističkoj drami Prva velika pljačka voza (The First Great Train Robbery) iz 1978. godine.

Igrala je i u medicinskoj drami Hitna pomoć (ER), naučnofantastičkim serijamaBlejkova sedmorka (Blake's 7), U lavirintu (The Labyrinth).

U američkoj drami Zapadno krilo (The West Wing) bila je Morin Greti, izmišljena premijerka Velike Britanije, a u seriji Eastendersmafijašica Džoan Frensis.

Salem se 1990-ih preselila u Los Anđeles, a potom u Majami.

"Pamela Salem je bila divna i svi smo je voleli", rekao je Dejvid Ričardson, producent audio drame Doktor Hu, u kojoj je glumica učestvovala.

Na snimanja bi dolazila sama iz Majamija, bez pompe, sa osmehom, toplim zagrljajima i poklonima.

"Bila je vrlo ljubazna, zainteresovana za sve kolege: od producentskog tima, do glumaca koji su gostovali u epizodama i publike".
Pamela Salem, Sajmon Vilijams i Silvester Majok na snimanju filma Doktor Hu/BBC
"Pamela je bila najljubaznija i najsrdačnija glumica sa kojom sam radila", izjavila je glumica Karen Gledhil sa kojom je Salem igrala u filmu Counter Measures.

"Kada sam dobila prvu ulogu u Remembrance Of The Daleks, davnih 1980-ih, potpuno je preuzela brigu o meni i vodila me kroz divno, ali pomalo zastrašujuće iskustvo.

"Sprijateljile smo se i kad god bismo se srele, bile smo obe veoma srećne", ispričala je Gledhil. Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: