Nemačka i droga: Parlament legalizovao kanabis, ali će kupovina biti otežana

Biće dozvoljeno konzumiranje i posedovanje do 25 grama ove supstance u javnosti, dok će u kućama biti legalno posedovanje do 50 grama, odlučili su poslanici u Bundestagu.

BBC

Izvor: B92

Petak, 23.02.2024.

13:55

Nemačka i droga: Parlament legalizovao kanabis, ali će kupovina biti otežana
Policija u nekim delovima Nemaèke, ukljuèujuæi Berlin, veæ zatvara oèi pred pušenjem kanabisa u javnosti/Omer Messinger/Getty Images

Punoletni stanovnici Nemačke moći će legalno da konzumiraju i poseduju marihuanu, odlučili su narodni poslanici u Bundestagu.

Na javnim mestima, iako ne svim, od 1. aprila biće dozvoljeno konzumiranje, kao i nošenje do 25 grama ove supstance, dok će u privatnim posedima biti dozvoljeno posedovanje dvostruko veće količine.

Ipak, ova pravila neće važiti u blizini škola i sportskih terena, a tržište će biti strogo regulisano tako da kupovina neće biti jednostavna.

Licenciranim prodavnicama i apotekama neće biti dozvoljeno da prodaju kanabis, kako je prvobitno planirano, već će "društveni kanabis klubovi" uzgajati i distribuirati ograničenu količinu.

Biće dozvoljeno i uzgajanje sopstvenog kanabisa, sa do tri biljke marihuane po domaćinstvu.

Policija u nekim oblastima i gradovima Nemačke, kao što je Berlin, često zatvara oči pred pušenjem u javnosti, iako je posedovanje droge za rekreativnu upotrebu nelegalno i smatra se krivičnim delom.

Upotreba droge među mladima već godinama raste uprkos postojećem zakonu, kaže ministar zdravlja Karl Lauterbah, koji podstiče reforme.

Ministar kaže da želi da potkopa crno tržište, da zaštiti pušače od kontaminiranog kanabisa i da smanji prihode za organizovane kriminalne grupe.

Legalni kafići sa kanabisom, međutim, neće iznenada niknuti širom zemlje.

U Nemačkoj se godinama vodi žestoka debata o dekriminalizaciji kanabisa.

Deo lekara je zabrinut za mlade, dok konzervativci kažu da će liberalizacija podstaći upotrebu droge.

Svaki "društveni kanabis klub" će imati gornju granicu od 500 članova, konzumacija kanabisa u njima neće biti dozvoljena, a članstvo će biti omogućeno samo stanovnicima Nemačke.

To znači da bi Nemačka mogla da dođe u paradoksalnu situaciju: da dozvoljava posedovanje prilično velikih količina droge - 25 grama je ekvivalent desetinama jakih džointa, dok istovremeno otežava kupovinu.
REUTERS/Nadja Wohlleben/File Photo
Redovni pušači bi imali koristi, povremeni korisnici bi se mučili da ga legalno kupe, a turisti bi bili isključeni.

Kritičari kažu da će to jednostavno podstaći crno tržište.

Tokom narednih nekoliko godina, vlada želi da proceni uticaj novog zakona i na kraju uvede licenciranu prodaju kanabisa.

S obzirom na to koliko je debata bila žustra, ništa nije sigurno.

U međuvremenu, opozicioni konzervativci kažu da će, ako uđu u vladu sledeće godine, u potpunosti ukinuti zakon.

Malo je verovatno da će Nemačka uskoro postati novi evropski Amsterdam.

Ako Nemačka usvoji zakon o kanabisu, pridružila bi se sve većem broju evropskih zemalja koje su ili legalizovale ovu supstancu ili dekriminalizovale njenu upotrebu.

Holandija je, možda, najpoznatiji primer zemlje tolerantne na kanabis zbog dozvole velikom broju kafića da ih prodaju ili da se u njima konzumira još od 1970-ih.

Posedovanje ne više od pet grama kanabisa je dekriminalizovano, ali je uzgoj, prodaja i posedovanje droge i dalje nezakonito.

Malta trenutno ima najtolerantnije zakone u EU, dozvoljavajući odraslima da nose do sedam grama kanabisa i uzgajaju do četiri biljke kod kuće. Pušenje marihuane u javnosti, međutim, i dalje je zabranjeno.

Luksemburg dozvoljava posedovanje kanabisa u javnosti i uzgoj do četiri biljke.

Portugal sada konzumiranje i male količine kanabisa tretira kao administrativni prekršaj.

Španija dozvoljava privatnu potrošnju do 100 grama kao leka.

I dalje je nezakonito konzumiranje ili posedovanje kanabisa na javnim mestima.

Nekoliko zemalja EU sada dozvoljava upotrebu marihuane i srodnih proizvoda iz medicinskih razloga. Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: