BBC

Subota, 25.03.2023.

11:02

Amerika i sud: Džek Denijels tužio proizvođača igračaka za pse zbog slične etikete

Vrhovni sud razmatra slučaj po tužbi poznatog proizvođača viskija.

Izvor: BBC

Amerika i sud: Džek Denijels tužio proizvođača igračaka za pse zbog slične etikete

Vrhovni sud SAD razmatra slučaj po tužbi poznatog proizvođača viskija Džek Denijels protiv kompanije koja je napravila sličnu igračku za pse.

Na etiketi igračke za pse piše Old No. 2 on your Tennessee Carpet, a na boci viskija Old No. 7 Tennessee Sour Mash Whiskey.

Iz kompanije Džek Denijels kažu da su tvorci igračke preuzeli njen zaštitni znak, doveli u zbrku njihove mušterije i prekršili prava o zaštiti intelektualne svojine.

Ali proizvođač igračaka uzvraća da je reč o očiglednoj parodiji i da treba da bude zaštićena kao sloboda govora.

"Sloboda govora počinje slobodom ruganja", navela je kompanija igračaka, VIP Prodakts LLC, u odgovoru na tužbu.

Ali iz Džek Denijelsa kažu da šala jednostavno nije smešna.

"Džek Denijels voli pse i ceni dobru šalu. Ali Džek Denijels voli svoje mušterije još više i ne želi da povezuju njegov fini viski sa psećim izmetom", napisala je Lisa Blat, pravna zastupnica brenda alkoholnog pića.

U podnesku se i dalje navodi da je kompanija za igračke iz Arizone profitirala od imena Džek Denijels i zbunjivala potrošače tako što ih je navela da "viski Džek Denijels povežu sa izmetom".

Igračka košta oko 20 dolara.

Na flaši alkohola piše "40 odsto alkohola po zapremini", dok na igrački za pse "Bad Spaniels Silly Squeaker" piše "43 odsto po zapremini" i "100 odsto smrdljivo".

Kompanija proizvodi i druge slične igračke koje liče na druge poznate brendove alkoholnih i bezalkoholnih pića.

Dok se Džek Denijels poziva na Lanhamov zakon, koji zabranjuje korišćenje žiga/etikete koji može da izazove konfuziju kod kupaca, odbrana se bazira na Prvom amandmanu Ustava SAD, koji štiti oblike parodije i satire kao neophodne aspekte slobode govora.

"Igračka je nesumnjivo parodija u dobroj nameri (i uspešna)", napisao je Benet Kuper, advokat koji zastupa VIP Prodakts, u sudskom podnesku.

Niži sud je ranije presudio u korist kompanije za proizvodnju igračaka za pse, zbog čega je Džek Denijels pokrenuo postupak pred Vrhovnim sudom.

Veliki brendovi, poput Najkija, Patagonije i Levis Štrausa, pozvali su sudije da presude u korist Džek Denijelsa.

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena takođe podržava stanovište Džeka Denijelsa.

U podnesku se navodi da zabrinutost u vezi sa Prvim amandmanom ne prevazilazi Lanhamov zakon, koji štiti zaštićene brendove od parodija koje izazivaju zabunu.

U međuvremenu, zagovornici slobode govora su podneli podneske u prilog proizvodima kompanije VIP proizvodima.

Vrhovni sud će presudu verovatno doneti u junu. Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: