Palme u Beogradu: Da li je egzotičnom drveću mesto na Kalemegdanu

Osim što se ne uklapaju u pejzaž na Kalemegdanskoj tvrđavi, stručnjaci i javnost brinu da li će palme biti dobro zaštićene tokom predstojeće zime i nepovoljnih vremenskih uslova.

BBC

Izvor: B92

Četvrtak, 24.09.2020.

16:21

Palme u Beogradu: Da li je egzotičnom drveću mesto na Kalemegdanu
Palme na Kalemegdanu/BBC

Šetate Kalemegdanom - od pogleda na ušće kod sveže restauiranog spomenika Pobednik, nastavljate obilazak srednjovekovne tvrđave, izlazite u park i stazama između redova lipa, bagrema, kestena i hrasta krećete ka zoološkom vrtu. I onda naletite na palme.

Sadnja palmi u Beogradu iznenadila je mnoge koji su se zapitali da li će preživeti beogradsku klimu i da li im je uopšte mesto u gradu bez mora.

Iz Botaničke bašte "Jevremovac" u Beogradu kažu za BBC na srpskom da vrsta palme Trachycarpus fortune - Visoka žumara - raste u zemljama sa mediteranskom klimom koja podrazumeva drugačiju vlažnost vazduha i blaže zime nego u Beogradu.

"Ove palme su živele sigurno više od 10 godina u jednoj klimi i trebaće im vremena da se adaptiraju na ovu našu", kažu iz Botaničke bašte.

Odakle palme na Kalemegdanu

BBC
Ovo je prvi put u Beogradu da su na javnoj zelenoj površini zasađena stabla palmi, navodi se u saopšenju komunalnog preduzeća "Zelenilo Beograd".

Šest sadnica visokih 3,5 metra donete su iz Španije i zasađene ispred paviljona Cvijete Zuzorić na Kalemegdanu.

U saopštenju piše i da "smo poslednjih godina svedoci promene klime, odnosno da su zime u Beogradu postale blage i bez ekstremno niskih temperatura" i da je sadnja palmi, koje do sada nisu bile karakteristične za ovo podneblje, sada moguća.

Ova vrsta Visoke žumare raste i u Botaničkoj bašti, ali u stakleniku.

"Imamo palme iz suptropskih i tropskih predela koje takođe čuvamo unutra, a neke manje primerke iznosimo napolje samo tokom leta", kaže Marija Jončić, stručnjakinja za otvorene prostore i diplomirana inženjerka pejzažne arhitekture iz zelene oaze Beograda.

Palmi već ima u Beogradu, ali...

Iz JKP Zelenila Beograd navode da se u privatnim vrtovima u Srbiji već godinama unazad uspešno gaje palme, banane i masline kao i da "ova vrsta palme podnosi niske temperature, do -15 stepeni Celzijusa".

Da egzotične biljke nisu neuobičajene u srpskim baštama i na terasama potvrđuju i iz Botaničke bašte, ali dodaju da treba gledati sklop ostalih biljaka koje se nalaze u okruženju.

"Na Kalemegdanu raste vegetacija flore Balkana i ove egzotične palme se baš i ne uklapaju u trenutni pejzaž", kaže Jončić.

Ona smatra da izgled palmi "ne ide" uz stare domaće drvenaste vrste koje rastu na ovom mestu. Neke od tih vrsta stare su i više od 100 godina.

Šest palmi na obali Dunava

Na društvenim mrežama već dva dana se diskujtuje o tome da li će palme preživeti "ljutu" beogradsku zimu.

Neki se šale da je možda u planu izgradnja Beograda na moru, pa otuda sadnja palmi.

Bilo je i šala na račun političara iz Jagodine Dragana Markovića, čiji je nadimak Palma. Možda će vas zanimati i video o tome da li drveće ume da govori Da li ima palmi u gradovima poput Beograda

Bez obzira na klimatske promene, na javnim površinama u gradovima koji nemaju mediteransku klimu nije uobičajno saditi palme, kažu iz Botaničke bašte.

Dodaju da nemaju informaciju da neki drugi evropski grad, s klimatskim uslovima poput Beograda, ima zasađene palme u nekom parku ili na javnoj površini.

Mnoge francuske gradove, kao što su Tuluz i Lion 2004. godine zahvatila je "letnja groznica" kada je na javnim mestima "osvanulo" stotine palmi u saksijama na veštački napravljenim plažama.

Najveća veštačka plaža sa palmama i drugim egzotičnim biljem Paris Plages napravljena je 2002. godine na Seni i to je mesto gde Parižani dolaze da se rashlade tokom vrelih letnjih dana.

Manje verzije ovakve plaže imaju i Brisel, Milano, Berlin i Budimpešta. Zasadite biljke koje će pomoći pčelama

Kako se ove biljke čuvaju tokom zime

BBC
Iz JKP "Zelenilo" su najavili da će palme tokom zimskih meseci biti zaštićene povezivanjem krošnje i zaštitom debla od niskih temperatura.

Ovaj način čuvanja biljaka se često primenjuje kada nema mogućnosti da se one unesu u zatvorenu prostoriju, kaže Jončić.

"Tada se koristi trska, folija i agrotekstil da se krošnja skupi i na taj način odbrani od nepovoljnih klimatskih uslova", dodaje ona.

U beogradskoj zelenoj oazi manje primerke tokom leta iznose napolje, jer im prija klima, ali ih tokom zime unose u staklenik, jer napolju ne bi opstale.

"Iako ove palme sigurno žive više od 10 godina, trebaće ima vremena da se adaptiraju na ovu našu klimu, kao i svaka biljka uostalom", ističe Jončić.

Ima li još opasnosti za palme u Beogradu?

Promena klime nije jedina opasnost koja preti španskim palmama u Beogradu.

Iz Botaničke bašte kažu da broj fitopatoloških - biljnih - bolesti iz godine u godinu raste.

Navode primer gusenice koja je prethodnih godina napadala šimšire i koja je evoluirala i sada napada i druge lisnate vrste.

Pre nekog vremena su tu vrstu gusenice otkrili i na drvetu kafe koje raste u bašti.

"Svaka biljka je u opasnosti bez obzira na vrstu", zaključuje Jončić. Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

21 h

Podeli: