Automobili

Subota, 02.03.2024.

08:45

Šta Rimac kaže o Maskovom novom "čudovištu"?

Ilon Mask je nedavno najavio da Tesla sprema "čudovište" - novi Roadster koji je planiran za 2026. godinu, a koji će od 0 do 100 km/h moći da stigne za manje od jedne sekunde.

Izvor: B92

Šta Rimac kaže o Maskovom novom
Foto: Profimedia

Ovako ambiciozna najava je, logično, izazvala veliku pažnju javnosti, a nije izbegao da je prokomentariše ni Mate Rimac, osnivač i vlasnik Rimac automobila.

Mnogi sumnjaju u istinitost Maskovih tvrdnji, ali prema Rimčevim rečima, najbogatiji čovek sveta bi mogao da bude u pravu - međutim, Roadstera bi ovo neverovatno ubrzanje moglo da košta na nekim drugim poljima.

Za one koji sumnjaju da li je Rimac pozvan da komentariše, i te kako jeste, jer je njegova Nevera trenutno najbrži automobil na svetu u ovom segmentu. Do "stotke", naime, stiže za 1,74 sekunde.

"Moguće je, uz pravi pogon. Radili smo simulacije. Problem je, međutim, u tome što ispuštate vazduh prve 2-3 sekunde, ali onda imate mnogo bespotrebnog tereta koji sa sobom vučete", rekao je Rimac na društvenim mrežama.

Ako bi se koristili posebni ventilatori, dodao je, bilo bi potrebno oko 30.000 Nm na točkovima za "stotku" ispod jedne sekunde, a to bi zahtevalo ogromne motore i druge komponente.

"Na sve ovo, automobil mora da bude lagan kao pero, inače ne može da postigne neophodnu silu. Točkovi bi bili opterećeni kao i kod bilo kog superautomobila ako bi težina bila kao što je inače. Sve se svodi na to da bi vam trebale neke vrste mlaznica, ali bi one opterećivale auto nakon što budu iskorišćene", naveo je Rimac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Čeka nas najgori scenario"

Predsednik i izvršni direktor kompanije JPMorgan Chase Džejmi Dajmon kaže da bi američka privreda mogla da doživi "teško sletanje".

19:36

24.5.2024.

1 d

Podeli: