Automobili

Ponedeljak, 26.02.2024.

10:07

Povratak legende: Kako izgleda novi Renault 5 FOTO

Popularna "petica" sada ima pogon na struju.

Izvor:

Povratak legende: Kako izgleda novi Renault 5 FOTO
Foto: Renault promo

Na društvenim mrežama pojavile su se prve fotografije novog Renaulta 5, jednog od najiščekivanijih električnih automobila u Evropi. Svetska premijera i zvanična prezentacija će se održati na Salonu automobila u Ženevi.

Na prvi pogled gotovo da i nema razlike u odnosu na koncept iz 2021. godine, što znači da je u pitanju atraktivan automobil i možda prvi mali gradski električni auto koji će se u velikim serijama prodavati u Evropi. Sve će, naravno, zavisiti od cene, a ranije se spominjalo da će ona startovati od 25.000 evra.
Foto: Renault promo
Dizajn je posveta originalnoj "petici", jednom od najvažnijih automobila u istoriji francuske marke.

Jedna od istaknutih karakteristika je digitalni indikator napunjenosti baterije postavljen na vrhu haube. Dizajneri Renaulta iskoristili su ovaj prostor za digitalni panel koji se pali kad god je vozilo priključeno na punjač, pokazujući trenutni nivo napunjenosti.

Kada baterija dostigne puni kapacitet, LED ekran pokazuje broj 5.
Foto: Renault promo
Unutrašnjost je, očekivano, uglavnom lišena retro sadržaja, jer danas se ne može bez dva ekrana.

Sa dužinom od 3,92 metra, ovaj gradski automobil će biti prvi zasnovan na novoj mehaničkoj platformi AmpR Small, opremljenoj zadnjim multilink ogibljenjem.
Foto: Renault promo
Renault je zvanično potvrdio dve opcije paketa baterija, koje nude kapacitete od 40 kWh ili 52 kWh.

Veća baterija će biti dostupna od lansiranja, pružajući WLTP domet do 400 kilometara. U budućnosti će podržavati V2G tehnologiju (vehicle-to-grid), omogućavajući vlasnicima da prodaju energiju nazad u mrežu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

1 d

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

1 d

Podeli: