Šta nam govori potrošnja goriva "u leru"

Kako da uporedimo potrošnju goriva u mirovanju i tokom vožnje i šta nam takve informacije daju?

Automobili

Izvor: Izvor: automobili.ba

Nedelja, 25.02.2024.

10:26

Šta nam govori potrošnja goriva
Foto: Rasulov/Shutterstock

Skoro svaki vozač može da vam kaže koliko goriva njegov automobil troši tokom vožnje. Ali ne znaju svi kolika je potrošnja kada je automobil u praznom hodu.

Štaviše, kako da uporedimo potrošnju goriva u mirovanju i tokom vožnje i šta nam takve informacije daju? Prosečna ili trenutna potrošnja goriva je uvek data u litrima na 100 km, što nam omogućava da odredimo koliko je goriva potrebno za prelazak određene udaljenosti.

U drugim zemljama, uključujući Sjedinjene Države ili neke zemlje Azije i Afrike, koristi se obrnuti odnos – koliko kilometara ili milja automobil može da pređe sa litrom ili galonom goriva. Na primer, u američkim katalozima nalazimo jedinicu mpg, što znači "milja po galonu", odnosno potrošnja goriva izražena u pređenim miljama po galonu goriva.

Ako motor radi u praznom hodu (leru), potrošnja goriva se ne može specificirati u takvim jedinicama. Ako automobil nije u pokretu, potrošnja goriva se meri u litrima na sat (l/h).

Koliko motori troše u praznom hodu

Prosečna potrošnja goriva 4-cilindarskog motora putničkog automobila u praznom hodu je približno 0,7-1,0 l/h. Kod dizel motora će biti bliže donjoj, a kod benzinskih bliže gornjoj granici.

Rezultat zavisi od nekoliko faktora. Pre svega od zapremine i broja cilindara. Što su ovi parametri veći, to je veća potrošnja goriva.

Drugi faktor je radna temperatura motora. Tokom faze zagrevanja, potrošnja goriva može biti znatno veća, čak i više od dva puta. Za motor koji troši približno 1 l/h kada je auto zaustavljen, potrošnja može biti i do 2,5 l/h odmah nakon paljenja.

U roku od deset sekundi ili čak više od jednog minuta, potrošnja goriva će početi da pada ispod 2 l/h, a nakon nekoliko minuta dostiže normalan nivo.

Šta nam govori potrošnja goriva u leru

Imajte na umu da potrošnja goriva koju daje računar dok motor radi u praznom hodu nije naročito tačna, ali je dovoljna da bude korisna informacija.

Prvo, jednostavno nam pokazuje opterećenje (unutrašnji otpor) motora i količinu goriva koja je potrebna da se ovo prevaziđe da bi motor radio. U slučaju određenih grešaka u vezi sa ubrizgavanjem, izduvnim ili usisnim sistemima, potrošnja goriva se može povećati.

Ako koristimo drugačije ulje, sagorevanje se takođe može promeniti. Ako je potrošnja goriva u praznom hodu iznad proseka (za razliku od, na primer, većine sličnih motora), to može ukazivati na habanje motora ili probleme sa normalnim radom.

Valja napomenuti da potrošnja goriva kada motor radi u praznom hodu ne zavisi od konkretnog modela automobila, već samo od tipa motora i, eventualno, pogona koji se u njemu koristi (automatski ili ručni).

Za nas je potrošnja goriva u leru, između ostalog, i informacija o prednostima i nedostacima pri zagrevanju automobila pre vožnje ili pri upotrebi start & stop sistema.

Na primer, kada motor zagrevamo u mestu, a ne u vožnji, za 10 minuta automobil koji za to vreme troši u proseku 1 l/h potrošiće oko 0,2 l goriva, uključujući i nešto veću potrošnju u prvoj fazi zagrevanja. Ako zagrevamo auto pola sata u leru, potrošnja će otprilike biti 0,5 litara goriva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: