Dobar dan, pokažite mi vaš smartfon: Nakon vozačke, uvode i digitalnu saobraćajnu dozvolu

Umesto klasičnih dozvola, dovoljno je da sa sobom imate pametni telefon.

Automobili

Izvor:

Nedelja, 25.02.2024.

08:17

Dobar dan, pokažite mi vaš smartfon: Nakon vozačke, uvode i digitalnu saobraćajnu dozvolu
Foto: austrian photographer/Shutterstock

Saobraćajna dozvola je često izvor problema. Ako jedan automobil vozi više ljudi, mora se prenositi iz ruke u ruku, jer ako se ostavi u automobilu postoji rizik da osiguranje ne isplati štetu u slučaju krađe vozila. Međutim, Austrijanci su na taj problem stavili tačku.

Uz aplikaciju ePasports, građani Austrije sada mogu jednostavno, bezbedno i digitalno prikazati podatke iz saobraćajne dozvole motornog vozila registrovanog na njihovo ime u Austriji na svom pametnom telefonu. Na taj način možete dokazati izvršnoj vlasti da je vaše vozilo uredno registrovano u toj zemlji.

Nakon zaustavljanja od strane saobraćajca, generišete QR kod putem smartfona koji važi ograničeno vreme. Osoba koja kontroliše vašu dozvolu zatim skenira ovaj QR kod i može da proveri sve potrebne informacije na svom uređaju.

Digitalni sertifikat o registraciji vozila u Austriji može da se koristi zajedno sa digitalnom vozačkom dozvolom ili samostalno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: