Cene EV u Evropi će padati zbog kineske konkurencije

Proizvođači automobila Stellantis i Renalut će se zbog pritiska konkurencije iz Kine potruditi da smanje troškove proizvodnje električnih vozila (EV) s ciljem da postignu slične cene i profitne marže kao modeli na fosilna goriva.

Automobili

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 19.02.2024.

17:26

Cene EV u Evropi će padati zbog kineske konkurencije
Foto: Shutterstock/Scharfsinn

Rast prodaje električnih vozila je usporio zbog visokih cena i nedovoljne infrastrukture, a kompanije sada pokušavaju da razviju pristupačnija EV, rekli su čelnici auto-industrije Rojtersu.

"Na kratke staze bih odmah mogao da povećam prodaju električnih vozila time što bih jednostavno dozvolio da se smanje marže", rekao je izvršni direktor Stellantisa Karlos Tavares.

Globalna prodaja potpuno električnih i plug-in hibridnih vozila porasla je za 31 posto u 2023. godini, što je pad u odnosu na rast od 60 posto u 2022. godini, objavila je ranije kompanija "Rho Motion", preneli su mediji.

Za 2024. godinu, kompanija predviđa globalni rast prodaje električnih vozila između 25 i 30 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

1 d

Podeli: