Automobili

Nedelja, 02.07.2023.

15:36

Kraj! Ford objavio kada prestaje proizvodnja Fieste

Kako prenose britanski mediji, poslednja Fiesta će sići ​​sa proizvodne trake 7. jula, nakon što je kompanija krajem prošle godine odlučila da obustavi proizvodnju ovog modela.

Izvor:

Kraj! Ford objavio kada prestaje proizvodnja Fieste
Foto: Ford promo

Ovim se završava 47 godina proizvodnje i osam generacija Fieste. Poslednja dva primerka će ostati u Fordu, jedna će se pridružiti međunarodnoj floti kompanije sa sedištem u Kelnu u Nemačkoj, fabrici u kojoj je automobil proizveden, a druga je namenjena floti nasleđa Velike Britanije, prenosi Autoblog.

Fiesta je ukinuta jer je brendu bio potreban fabrički kapacitet za proizvodnju električnog SUV-a Ford Explorer, otkrio je Martin Sender, generalni direktor Ford Model E Europe, krajem prošle godine.

"Odlučili smo da pravimo naše električno vozilo ovde u Kelnu", rekao je Sender.

"Došao je trenutak kada nam je potreban dodatni prostor za proizvodnju, jer fabriku u kojoj se pravila Fiesta pretvaramo u pogon za potpuno električna vozila. Zbog toga smo morali da donesemo odluku da zaustavimo proizvodnju ovog automobila."
Foto: Ford promo
EV centar u Kelnu, prva Fordova ugljenički neutralna fabrika (kada je reč o emisiji gasova) zvanično je otvoren 12. juna.

Fiesta je jedan od nekoliko dugotrajnih Fordovih modela koji će se postepeno gasiti dok se brend priprema za punu elektrifikaciju.

Poslednji primerci MPV modela S-MAX i Galaxy sišli su sa proizvodne trake u aprilu 2023, a proizvodnja Focusa će se završiti u 2025. godini.

Kompanija očekuje da će prodaavati 600.000 električnih vozila godišnje već 2026. u okviru svoje divizije Ford Model E, koja radi odvojeno od svojih SUS odeljenja za automobile i komercijalna vozila (Ford Blue i Ford Pro).

Ford je ranije najavio da će od 2030. u Evropi prodavati samo električna vozila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: