Automobili

Četvrtak, 01.06.2023.

11:48

Kako je Toyotin plug-in hibrid prešao "u cugu" više od 1900 km samo na struju

Ovaj uspeh budi nadu u tehnologiju koja bi omogućila bežično punjenje automobila u svakodnevnom saobraćaju.

Izvor: B92

Kako je Toyotin plug-in hibrid prešao
Foto: Electreon promo

Budućnost nam sve više kuca na vrata, sa jasnim planom da postane sadašnjost. Sve više električnih automobila na putevima postavlja pitanje njihovog efikasnog punjenja. Postoji mnogo različitih ideja, a izraelski Electreon je blizu da oživi onu koja bi mogla biti korisna.

Naime, pomenuta kompanija je testirala plug-in hibrid model Toyota RAV4 samo u električnom režimu, koji se punio bežičnim punjačem postavljenim na putu. Dakle, baterija od 18 kWh nikada nije bila priključena na klasični punjač.

Test je trajao 100 sati, korišćeno je ukupno 55 vozača, a RAV4 je prešao 1.931 km samo na struju, odnosno bežično punjenje baterije. Podsećanja radi, električni domet plug-in verzije RAV4 je inače oko 75 km, a zatim se uključuje hibridni sistem baziran na benzinskom motoru.

Ovaj uspeh Izraelaca budi nadu u tehnologiju koja bi omogućila bežično punjenje automobila u svakodnevnom saobraćaju. To bi značilo da će baterije biti manje, a automobili lakši i na kraju jeftiniji.

Videćemo kako će se tehnologija dalje razvijati. U svetu već postoji nekoliko pilot projekata sa punjačima postavljenim na putevima ili test stazama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

"Srbija je suštinski postala članica EU"

Srbija je, potpisivanjem Memoranduma o strateškom partnerstvu sa EU o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima - suštinski postala članica EU, poručio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

13:03

21.7.2024.

1 d

Podeli: