Automobili

Sreda, 31.05.2023.

19:00

Kamioni i do 30 odsto skuplji

Potražnja i dalje intezivna, piše bizportal.

Izvor: B92

Kamioni i do 30 odsto skuplji
Foto: Vitpho/Shutterstock

Polovni kamioni poskupeli su u odnosu na prethodnu godinu.

S tim da kamioni imaju najviše udela u emitovanju štetnih gasova, a elektrifikacija svih vozila je ogroman projekat koji se tiče celog sveta. Auto-industrije su ozbiljno shvatile zadatak, ali elektrifikacija kamiona će, po svemu sudeći, biti problematična.

Prema rečima Milenka Nikolića iz firme Glacier u Šimanovcima, koja se bavi i prodajom polovnih kamiona, elektrifikacija u ovom delu industrije vozila nije ni blizu onoga što se očekuje.

"Trenutno smo jako daleko i od elektrifikacije automobila, a kamoli kamiona. Primera radi, nismo još uvek uvezli nijedan hibridni kamion, što dosta govori o stanju na tržištu. Potražnja za električnim kamionima u Srbiji ne postoji, pa samim tim ni ponuda. Ima pojedinih firmi koje su prepoznale ovo pitanje, pa uvoze kamione na metan, ali to je u mnogo manjoj meri, većina se još uvek drži dizela", kaže naš sagovornik.

Za razliku od automobila, kamioni su uglavnom skuplji i njihova cena zavisi od više faktora – brend, klasa, ili kod polovnih – kilometraža.

"Imamo razne tipove polovnih kamiona, pa su samim tim i cene različite. Najviše se traže tegljači – kiper polu-prikolice. Prosečna cena tegljača iznosi oko 35.000 evra i kad na nju dodamo i prosečnu cenu prikolice od oko 20.000 evra, to je ukupno oko 55.000 evra", kaže Nikolić.

Energija Balkana piše da će ovo biti poslednja godina u kojoj je predviđen veći broj prevoznih dozvola za makedonske kamione Euro 5 koji voze do Nemačke. Od sledeće godine dozvole za krstarenje nemačkim auto-putevima dobijaće samo vozila standarda Euro 6. Sve to u cilju smanjenja zagađenja i očuvanja životne sredine.

Milenko Nikolić nije mogao da precizira da li će se i u Srbiji nešto menjati po ovom pitanju u narednoj godini, ali kaže da za dobijanje međunarodne dozvole postoje određena pravila.

"U našoj praksi, da biste mogli da dobijete međunarodnu dozvolu za rad u svojoj floti kamiona morate imati minimum dva tegljača standarda Euro 6, a da li će se tu nešto menjati sledeće godine ne mogu da vam kažem. Pritom na tržištu ima priličan broj Euro 5 tegljača, te ljudi gledaju da ih zamene baš zbog neophodnih dozvola. Vozači kamiona i njihovi poslodavci idu u korak s vremenom i bitno je da u svom voznom parku imaju kamione novije proizvodnje, sa manjom kilometražom, i da zadovolje određene norme", kaže sagovornik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Iz prodaje se povlači pašteta

Agencija za kontrolu hrane BiH potvrdila je danas da se iz prodaje povlači "Argeta kokošija pašteta" čiji rok trajanja ističe 10. septembra 2027. godine, zbog moguće nadutosti ambalaže.

17:01

22.10.2024.

1 d

Podeli: