Automobili

Ponedeljak, 03.04.2023.

09:02

Kia predstavila prvi električni SUV: 540 km sa jednim punjenjem FOTO/VIDEO

Osim električnog pogona, EV9 nudi prostranu kabinu sa tri reda sedišta.

Izvor:

Kia predstavila prvi električni SUV: 540 km sa jednim punjenjem FOTO/VIDEO
Foto: Kia promo

Sa dometom od 541 km po WLTP-u, Kia se približila Teslinom Modelu X. Međutim, to važi isključivo za verziju koja kombinuje zadnji pogon i veću bateriju, odnosno Long-Range RWD model. Ukoliko želite standardnu varijantu, dobijate manju bateriju od 76,1 kWh.

Ali to je u redu, s obzirom da sistem od 800 volti omogućava veliku snagu punjenja, tako da je 15 minuta na punjaču dovoljno za oko 240 km dometa.

Ako imate višak struje, EV9 će napajati i puniti sve što vam je potrebno, od laptopa i frižidera do opreme za kampovanje i drugih automobila, i to snagom do 3,68 kW.
Foto: Kia promo
EV9 startuje sa 204 KS i 350 Nm u pomenutoj LR verziji, koja dostiže 100 km/h za 9,4 sekunde. Standardni model ima 10 kW više i ubrzava do stotke za 8,2 sekunde.

Konačno, tu je i verzija sa dva motora i AWD pogonom, gde je reč o 383 KS i 600 Nm. U ovom slučaju, EV9 postaje veoma brz, dostižući 100 km/h za samo šest sekundi. Ali opcije tu ne prestaju, jer Kia planira da ponudi takozvanu "boost" funkciju, čijim se otključavanjem povećava maksimalni obrtni moment prednjeg motora za 100 Nm.

Sasvim dovoljno do dolaska moćne GT verzije, što je već potvrđeno.

Možda najveća inovacija je uvođenje Highway Driving Pilot (HDP), sistema koji omogućava autonomnu vožnju trećeg nivoa uz pomoć 15 senzora sa dva lidara. Biće ponuđen na nivou opreme GT-Line.
Foto: Kia promo
Podsećanja radi, veličina EV9 je na nivou modela Telluride, što znači da meri nešto više od pet metara (5010 mm) u dužinu i skoro dva metra (1980 mm) u širinu.

EV9 je postavljen na Electric Global Modular Platform (E-GMP), a rastojanje između osovina je čak 3100 mm.

Kia će EV9 ponuditi kao globalni model. Prodaja u Koreji počinje u drugom kvartalu, a ostatak planete će morati da pričeka do druge polovine godine.
Foto: Kia promo
Foto: Kia promo
Foto: Kia promo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: