Automobili

Nedelja, 26.03.2023.

09:15

Električni Porsche Cayenne proizvodiće se u Slovačkoj

Bio je jedan do prvih sportskih SUV modela sa moćnim V8 motorom, a sada prelazi na struju.

Izvor:

Električni Porsche Cayenne proizvodiće se u Slovačkoj
Foto: Porsche promo

Kada kažemo da je on iz temelja oporavio brend i obezbedio mu ogromne prihode, lako se može zaključiti da je reč o modelu Cayenne. Treća generacija je na tržištu od 2017. godine, a sada prolazi kroz još jedan fejslift kako bi izgurala do dolaska nove generacije.

A ona će, po svemu sudeći, biti potpuno električna. Reč je o receptu koji je primenjen još kada je doneta odluka da novi Macan bude isključivo električni model.

Porsche je ove nedelje objavio važnu vest u vezi sa četvrtom generacijom svog SUV modela, a to je da će se nova generacija proizvoditi u fabrici Volkswagena u Bratislavi. Podsećamo da se i aktuelna generacija pravi u Slovačkoj, ali sada su okolnosti nešto izmenjene jer će novi Cayenne imati pogon na struju.

Dakle, biće to još jedan električni model koncerna VW čija se proizvodnja odvija van granica matične zemlje. Poznat je i plan. Nakon Porsche Taycana, lansiranog 2019. godine, 2024. stiže električni Macan na struju, a zatim će sredinom decenije biti predstavljen električni 718.
Foto: Porsche promo
Pogađate, četvrti električni model u nizu biće Cayenne, potvrdio je Porsche. Iako se Cayenne godinama proizvodi u Bratislavi, mnoge je iznenadilo da će se ova praksa nastaviti i nakon prelaska na električne pogone.

Podsetimo, Cayenne je jedan od stubova kompanije Porsche, modela koji nemačkom proizvođaču daje (finansijsku) slobodu u kreiranju supersportskih automobila koji su pravljeni više "za dušu".

U prevodu, Cayenne sa 95.604 prodatih jedinica 2022. godine obezbeđuje kompaniji dovoljno kapitala za razvoj novih proizvoda.

Kada je reč o fabrici u Bratislavi, njena veza sa modelom Cayenne seže 20 godina unazad. Naime, u početku su se tamo proizvodili delovi za model i slali u Lajpcig na sklapanje.

Od treće generacije proizvodnja je premeštena u Slovačku, gde su se proizvodili modeli sa klasičnim pogonima, kao i plug-in hibridne verzije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi lažu, Su-57 je beskoristan?

Vest da su ukrajinske oružane snage oborile ruski Su-57 predstavljena je kao “čudo”, ali sve je više onih koji tvrde da je ta letelica beskorisna.

13:53

19.6.2024.

1 d

Podeli: