Automobili

Petak, 24.03.2023.

11:24

Ferrari na udaru hakera, ali odbija da plati otkupninu

Italijanski proizvođač supersportskih automobila najnovija je žrtva hakerskog napada.

Izvor: Izvor: B92, Index.hr

Ferrari na udaru hakera, ali odbija da plati otkupninu
Foto: Mau47/Shutterstock

Hakeri su ubacili virus u kompjuterski sistem Ferrarija, ali i ukrali podatke nekih kupaca. Potom su zatražili otkupninu, ali je Ferrari to kategorički odbio.

Ferrari je delovao veoma transparentno i ubrzo nakon napada obavestio javnost da je meta sajber kriminalaca, koji su ukrali podatke. Oni su, međutim, na traženi otkup reagovali u skladu sa politikom neodgovaranja na ucene i odbili svaku mogućnost dogovora i plaćanja.

Proizvođač iz Maranela je zato obavestio policiju, ali i pokrenuo internu istragu. Obavestili su svoje klijente da su njihovi lični podaci, uključujući e-mail adrese i telefonske brojeve, kompromitovani.

Osetljiviji podaci, poput onih koji se odnose na bankovne račune, nisu otuđeni.

Ferrari kaže da ovaj slučaj nije uticao na njihovo poslovanje. Američki auto-magazin Jalopnik podseća da je Ferrari bio na meti hakera i 2022. godine, kada je ukradeno oko 7 GB podataka, uputstava i drugih dokumenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: