Automobili

Petak, 24.03.2023.

11:24

Ferrari na udaru hakera, ali odbija da plati otkupninu

Italijanski proizvođač supersportskih automobila najnovija je žrtva hakerskog napada.

Izvor: Izvor: B92, Index.hr

Ferrari na udaru hakera, ali odbija da plati otkupninu
Foto: Mau47/Shutterstock

Hakeri su ubacili virus u kompjuterski sistem Ferrarija, ali i ukrali podatke nekih kupaca. Potom su zatražili otkupninu, ali je Ferrari to kategorički odbio.

Ferrari je delovao veoma transparentno i ubrzo nakon napada obavestio javnost da je meta sajber kriminalaca, koji su ukrali podatke. Oni su, međutim, na traženi otkup reagovali u skladu sa politikom neodgovaranja na ucene i odbili svaku mogućnost dogovora i plaćanja.

Proizvođač iz Maranela je zato obavestio policiju, ali i pokrenuo internu istragu. Obavestili su svoje klijente da su njihovi lični podaci, uključujući e-mail adrese i telefonske brojeve, kompromitovani.

Osetljiviji podaci, poput onih koji se odnose na bankovne račune, nisu otuđeni.

Ferrari kaže da ovaj slučaj nije uticao na njihovo poslovanje. Američki auto-magazin Jalopnik podseća da je Ferrari bio na meti hakera i 2022. godine, kada je ukradeno oko 7 GB podataka, uputstava i drugih dokumenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Iz prodaje se povlači pašteta

Agencija za kontrolu hrane BiH potvrdila je danas da se iz prodaje povlači "Argeta kokošija pašteta" čiji rok trajanja ističe 10. septembra 2027. godine, zbog moguće nadutosti ambalaže.

17:01

22.10.2024.

1 d

Podeli: