Na pomolu još jedno poskupljenje registracije?

Osiguravači su najavili poskupljenje polise auto-osiguranja.

Automobili

Izvor: Izvor: B92, Blic

Četvrtak, 17.11.2022.

08:47

Na pomolu još jedno poskupljenje registracije?
Foto: B92/NÆ

Nakon vesti da je Vlada Srbije podigla iznose lokalnih komunalnih taksi, vozače u Srbiji će svemu sudeći u narednom periodu sačekati još jedno poskupljenje registracije.

Kako je u sredu, na otvaranju Srpskih dana osiguranja na Zlatiboru, istakao Generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije, Duško Jovanović, tržištu Srbije predstoji poskupljenje polise osiguranja od auto-odgovornosti, piše Blic.

"Poslednje poskupljenje bilo je 2014. godine. Prihvatili smo kao industrija osiguranja sugestije Narodne banke Srbije da se potrudimo da zajedno pokušamo da ublažimo efekat infalcije u našoj zemlji. U narednom periodu to poskupljenje predstoji, skočile su isplate šteta, cene rezervnih delova, kao i sve druge cene koje se odnose na našu industriju, ali ovog puta biće u adekvatnoj komunikaciji sa NBS", istakao je Jovanović ne navodeći potencijalni iznos povećanja.

Kako je pomenuta polisa obavezna pri registraciji automobila, njenim poskupljenjem u isti mah poskupljuje i sama registracija.

Jovanović je istakao da je tržište osiguranja u Srbiji, i pored pandemije, ostvarilo značajan rast.

"Više od milijardu evra je prošle godine bila ukupna premija, ali bih naglasio da je od toga više od 600 miliona evra isplaćene štete, ali društva osiguranja su akumulirala više od dve milijarde evra, od čega se značajna sredstva ulažu u državne obveznice, dobar deo u poslovne banke, a jedan manji u nekretnine", kazao je Jovanović.
Foto: B92/NÆ
Podsetimo, kako je pisao "Blic Biznis", nekolicina osiguravajućih kuća je 1. avgusta podigla cene polise osiguranja od auto-odgovornosti za oko 22 odsto.

Generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije je tom prilikom za "Blic Biznis" detaljno pojasnio razloge poskupljenja.

"Osnovni razlog poskupljenja polise osiguranja od auto-odgovornosti jeste rast cene rezervnih delova, uslovljen inflacijom na svetskom nivou. Tu je i rast cena usluga transporta i procene štete, a značajna stavka koja je uticala na poskupljenje su i više cene radnog časa u servisima jer smo dostigli cene koje su aktuelne u najrazvijenijim evropskim državama", rekao je Duško Jovanović i dodao:

"Ukupna situacija na tržištu automobila se nepovoljno odražava na poslovanje društava za osiguranje u delu AO".

Krajem avgusta, povodom poskupljenja se oglasila i Narodna banka Srbije koja je uputila svim društvima za osiguranje koja su povećala premiju osiguranja od auto-odgovornosti dopis kojim ih poziva da tu premiju u najkraćem roku vrate na prethodni nivo, što su osiguravači i učinili.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: