Automobili

Četvrtak, 15.09.2022.

17:00

Revolucija: Baterija koja se puni za samo 3 minuta

Jedan startap je razvio solid-state bateriju pogodnu za električne automobile koja se može potpuno napuniti za samo nekoliko minuta i traje više nego dvostruko duže od trenutnih baterija za EV, piše Independent.

Izvor: B92

Revolucija: Baterija koja se puni za samo 3 minuta
Foto: Peugeot promo

Nakon uspešne demonstracije prototipa koji se može puniti za samo tri minuta za više od 10.000 ciklusa tokom svog životnog veka, Adden Energi, deo Univerziteta Harvard, dobio je 5,15 miliona dolara finansiranja za dalji razvoj tehnologije, sa ciljem da je komercijalizuje u bliskoj budućnosti.

Brz razvoj tehnologije skladištenja čiste energije ključan je za borbu protiv klimatskih promena, kaže se u predlogu startapa.

Da bi ubrzao usvajanje ove tehnologije, izvršni direktor kompanije Adden Energi Vilijam Fichjuh se nada da će privući 37 posto Amerikanaca koji nemaju svoje garaže, pa stoga ne mogu puniti električna vozila preko noći kod kuće.

"Potpuna elektrifikacija automobila jedan je od najsmislenijih koraka koje možemo da preduzmemo u borbi protiv klimatskih promena", rekao je Fichugh.

"Međutim, široka primena električnih vozila zahteva baterije koje mogu da zadovolje različite potrebe potrošača. Automobili se moraju puniti jednako brzo kao vozila sa unutrašnjim sagorevanjem, odnosno u vremenu koje vam je trenutno potrebno da punite na benzinskoj pumpi."


Procene pokazuju da bi samo elektrifikacija svetskog voznog parka mogla da smanji globalnu emisiju gasova staklene bašte za 16 procenata, pri čemu se ova "nova paradigma baterija" smatra ključnom za postizanje ovog cilja.

"Električna vozila ne mogu ostati luksuzni proizvodi i mora ih biti znatno više od sadašnjih jedan odsto ukupnog broja automobila na putu ako želimo da napredujemo ka budućnosti čiste energije. Takođe, SAD neće imati tržište polovnih automobila ako EV baterije traju samo 3 do 5 godina",
rekao je Ksin Li, vanredni profesor nauke o materijalima na Harvardu i naučni savetnik kompanije Adden Energi.

"Tehnologija mora biti dostupna svima. Ne vidimo fundamentalna ograničenja za poboljšanje tehnologije baterija. Ovo bi moglo da promeni celu industriju"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

80 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Dobili su naređenje: Zatvarajte sve

Kanada je naredila da dve tehnološke kanadske kompanije Bluvec Technologies i Pegauni Technology obustave poslovanje, zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost, saopštilo je kanadsko ministarstvo za inovacije.

9:53

25.5.2024.

1 d

Podeli: