Automobili

Petak, 09.01.2015.

11:39

Za 3 minuta do pune baterije za elektromobil?

Izraelska firma StoreDot, koja je na Međunarodnom sajmu elektronike (CES) predstavila bateriju za smartfon koja se puni za samo dva minuta, najavljuje revolucionaran prodor na polju punjena baterija za električne automobile.

Izvor: B92

Default images
Ilustracija (Foto: Ford)

Jedna od prepreka ekspanziji automobila na električni pogon je pogonska baterija. Nedovoljan kapacitet uslovljava potrebu za češćim punjenjem a taj postupak zna i da potraje, što umanjuje funkcionalnost elektromobila u svakodnevnoj upotrebi.

Izraelska kompanija StoreDot saopštila je da ima rešenje za ovaj problem, najavivši da će 2016. predstaviti prototip automobila na električni pogon čija baterija će moći da se napuni u roku od samo tri minuta.

Tehnologija je zasnovana na bržem kretanju jona između anode i katode, čime se skraćuje vreme punjenja baterije, objašnjava direktor kompanije, Doron Majersdorf.

Ipak, ove baterije za razliku od standardnih litijum-jonskih koje se se koriste u savremenim električnim automobilima imaju manji kapacitet.

Zbog toga će one ili zauzimati više prostora u vozilima na električni pogon ili će morati češće da se dopunjavaju, što neće biti veliki problem ako vreme punjenja zaista bude iznosilo obećanih 3 minuta.

S obzirom da je tehnologija još uvek u eksperimentalnoj fazi, najave iz kompanije StoreDot za sada treba uzeti sa rezervom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: