Automobili

Nedelja, 29.06.2014.

21:42

Renault-Nissan završio preuzimanje Avtovaza

Alijansa Renault-Nissan završila je preuzimanje najvećeg ruskog proizvođača automobila kompanije Avtovaz. Ova transakcija, koja je dogovorena još početkom 2012, konačno je regulisana ugovorom zaključenim 18. juna, prenosi Rojters.

Izvor: B92

Default images

Zahvaljujući ovoj operaciji, francusko-japanska kompanija učestvovaće sa 67,1 odsto u vlasništvu Avtovaza.

Avtovaz je 2013. godine poslovao sa gubitkom od 7,9 milijardi rubalja (161,4 miliona evra), zbog pada na domaćem tržištu i smanjenog obima prodaje vozila marke Lada. Početkom juna rukovodstvo ruskog proizvođača najavilo je da planira da otpusti 13.000 radnika kako bi konsolidovalo kompaniju.

Izvršni direktor Renault-Nissana, Carlos Ghosn, u aprilu je izjavio da rusko tržište automobila ima veliki potencijal, uprkos usporavanju prodaje i sankcijama koje je Zapadna Evropa nametnula Moskvi zbog krize u Ukrajini.

Renault je 2008. godine platio je oko milijardu dolara (730 miliona evra) za početnih 25% vlasništva u kompaniji Avtovaz.

Izvor: B92, Tanjug

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

8 h

Podeli: