Holanđani dobili prvi auto-put koji svetli u mraku

Tehnologija svetleće horizontalne signalizacije, koju su 2012. predstavili holandski studio Roosegaarde i kompanija Heijimans, prvi put je našla praktičnu primenu na jednoj deonici auto-puta u toj zemlji.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 17.04.2014.

11:26

Default images

U pitanju je foto-svetleći prah koji treba da zameni sadašnje oznake na kolovozu, a koji se tokom dana puni sunčevov svetlošću, što mu omogućava da svetli do 10 sati tokom noći.

Osim obeležavanja standardne horizontalne signalizacije, poput pune i isprekidane linije, zamišljeno je da se posebne boje koriste za markere, poput snežnih pahulja, po čitavoj površini puta. Kada temperatura padne do određene tačke te slike će postati vidljive i ukazivaće npr. da je put klizav.

Pogledajte demonstraciju ove tehnologije koja je deo šireg projekta "Pametnih auto-puteva" (Smart Highway):



Za sada je od zamišljenog projekta realizovana probna deonica u dužini od 500 m, na auto-putu N239 u blizini holandskog grada Os.

Na tom delu puta postavljene su svetleće linije zelene boje koje obeleževaju ivicu kolovoza.
Deonica auto-puta N239 sa novim svetleæim oznakama; Foto: Maxime Verhagen/Twitter
Ukoliko se ovakav način obeležavanja u praksi pokaže efikasnim,, projekat bi mogao da bude primenjen i na drugim delovima ovog auto-puta.

U studiju Roosegaarde smatraju da bi svetleći auto-putevi znatno poboljšali bezbednost saobraćaja, naročito u slučaju uslova loše vidljivosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: