Automobili

Utorak, 10.05.2011.

08:47

Toyota ponovo najvredniji brend

Japanska kompanija ponovo je zauzela poziciju najvrednijeg automobilskog brenda uprkos masivnim opozivima koji su je pratili u poslednje vreme.

Izvor: B92

Default images

Vrednost Toyota brenda skočila je 11 odsto na 24,2 milijarde dolara na godišnjoj listi 100 najvrednijih brendova na svetu. Prema mišljenju stručnjaka, jedan od razloga za Toyotin preporod u poslednjem izdanju izveštaja može da se pripiše snazi kojom je prebrodila prošlogodišnju krizu u Severnoj Americi.

"Toyotin inovativni hibridni pogonski agregat, prisutan u sve većem broju Toyota i Lexus vozila, drži vodeće mesto na tržištu zahvaljujući izvanrednim performansama po pitanju zaštite životne sredine i uštede goriva", ističu iz ove kompanije.

Lexus je ponovo ušao među 10 najvrednijih automobilskih brendova, sa vrednošću od 3,7 milijardi dolara (2.6 milijardi €).

Istraživači Millward Brown Optimera sastavili su godišnji izveštaj analizirajući finansijske i poslovne rezultate, dobijene od istraživačkih kompanija BrandZ, Bloomberg i Datamonitor™. Istraživačke kompanije su takođe obavile anketiranje kupaca širom sveta kako bi procenili brend i njegovu sposobnost da zadovolji prohteve kupaca.

Toyota je preuzela mesto BMW-u, koji je bio broj jedan u 2010. godini u automobilskoj kategoriji.

Rangiranje za 2011. godinu izvršila je kompanija Millward Brown.

Peter Walshe, generalni direktor ove kompanije, izjavio je da opozivi Toyote nisu poljuljali poverenje potrošača u ovog auto-proizvođača: "To je bio pouzdan brend pre opoizva, a nakon toga, Toyota je postupila odgovorno. Tako je pokazala da je na "udarce" veoma otporna".

Toyota je bila najvredniji brend svake godine od 2006. do 2009.

Mercedes-Benz pomerio se na treće mesto u auto-kategoriji, prestigao je Hondu nakon skoka vrednosti od 12 odsto.

Japanski Nissan zabeležio je rast od 17 odsto zahvaljujući marketinškoj kampanji za električni automobil Leaf. "Nissan se pozicionirao kao zeleni lider i uvideo da se takav njegov stav višestruko isplati. Takođe, ekipa iz ove kompanije shvatila je da je to brend-izazivač na mnogim tržištima, zato sada pokušavaju da menjaju stanje sa novim strategijama i novim modelima", smatra Walshe.
Lista najvrednijih auto-brendova
Toyota 24,2 milijarde dolara Rast od 11 odsto
BMW 22,4 milijarde dolara Rast od 3 odsto
Mercedes 15,3 milijarde dolara Rast od 12 odsto
Honda 14,2 milijarde dolara Rast od 1 odsto
Porsche 12,4 milijarde dolara Rast od 3 odsto
Nissan 10,1 milijarda dolara Rast od 17 odsto


Pročitajte više o Toyoti Land Cruiser 60thAnniversary

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: