Da li će Tesla "sahraniti" Ford, kao iPod Sony Walkman?

Kako se pojavi neka vest o novom uspehu i napretku Tesle, tako paralelno se postavlja pitanje održivosti tradiconalnog sistema poslovanja koje forsira Ford i njegovog opstanka.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 06.12.2018.

14:20

Da li će Tesla
Ford F-150 Raptor

Nakon višemesečnog mučenja Tesla je u drugoj polovini ove godine konačno uspostavila kontinuitet proizvodnje i postala prvi proizvođač koji je prodao 100.000 električnih automobila u jednoj godini u SAD.

To je uticalo i na vrednost kompanije pa je Tesla nakon BMW nadmašila i drugog nemačkog giganta Daimler.

S obzirom da skoro svi prozvođači polako fokus prebacuju na električne automobile, pa čak i Volkswagen najavljuje da će samo do 2026. razvijati konvencionalne motore sa unutrašnjim sagorevanjem, Amerikanci se pitaju kada će i Ford da učini isto i prestane da se oslanja samo na kamionete kada je u pitanju profit.

To pitanje se sve češće ponavlja kako se na tržištu pojavi neki novi električni pikap, a bliži se i trenutak kada će Tesla lansirati svoje lako komercijalno vozilo.

Mnogi misli da će Tesla vremenom "ubiti" Ford, a jedan od njih je vlasnik kompanije Sharper Image, Ričard Telhajmer.
Tesla pickup
Kao i mnogi vlasnici Tesla automobila, a on ih je imao četiri, često kritikuje kompaniju, ali objektivno sagledava situaciju s obzirom na lično iskustvo.

"Sećam se kada je Šharper Image počeo da prodaje prvi Apple iPod. Bio je to revolucionarni proizvod koji je promenio industriju i okončao vladavinu Sony Walkmana, iako mnogi analitičari i veterani industrije to nisu očekivali", kaže Telhajmer.

Jedan od njih je Bob Luc, nekadašnji direktor Forda, Chryslera i General Motorsa, koji je u septembru izjavio da je Tesla "krenuo ka groblju", a za Ilona Maska rekao da je "fin čovek koji ipak ne zna kako se vodi automobilska kompanija".

Za Telhajmera prednost Tesle je očigledna – trenutni obrtni momenat, klimatske pogodnosti, mreža superpunjača.

Postavlja pitanje da li će Ford, čiji profit u potpunosti zavisi od kamioneta (F-150 je ubedljivo najprodavaniji model u SAD), biti prisutan u industriji za pet godina.
Rivian R1T
Ako nešto može to da predvidi, to je vrednost kompanije na berzi, a pad vrednosti Fordovih akcija u poslednjih pet godina ukazuje da će se naći pred velikim izazovom.

U međuvremenu, Tesla, prvi novi proizvođač automobila u SAD od osnivanja Chryslera 1925. sada nadmašuje u prodaji mnoge tradicionalne gigante industrije.

Talhajmer nije jedini koji najavljuje olujno vreme u Fordu, vlasnik finansijske kompanije Hyperchange Galileo Rasel smatra da bi Ford trebalo da kupi Rivian kako bi osigurao svoju budućnost.

I on smatra da bi novi električni modeli kamioneta mogli značajno da utiču na Fordov profit, a upravo je Rivian obeležio Sajam automobila u Los Anđelesu sa električnim pikapom i SUV-om kojim je najavio bitnu ulogu na tržištu u skorijoj budućnosti.

Analitičari veruju da ako relativno skoro ne ponudi EV verziju F-150, Ford bi mogao da prođe kao Sony Walkman.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: