Vozači potvrdili da su japanska vozila najpouzdanija

Istraživanje koje je sprovela evropska Organizacija potrošača (OCU) i koje je obuhvatilo preko 30.000 vozača i 178 različitih modela automobila, pokazalo je da su japanska vozila, predvođena Hondinim i Toyotinim modelima, najpouzdanija na Starom kontinentu.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 04.02.2016.

15:00

Vozači potvrdili da su japanska vozila najpouzdanija
Honda Jazz

Anketa je otkrila i da su faktori koje potrošači najviše uzimaju u obzir prilikom kupovine automobila: cena, potrošnja goriva, porodične potrebe i pouzdanost.

Kada je reč o pouzdanosti, OCU je zatražio od ispitanika da koristeći svoja iskustva navedu da li su imali kvarove na automobilu u proteklih godinu dana i kakve su prirode oni bili. Na osnovu toga formiran je indeks pouzadnosti koji je poslužio da se uporede modeli različitih marki u pogledu učestalosti sličnih kvarova.

Rezultati pokazuju da su najpozdanije automobilske marke Honda i Toyota, a slede Dacia i Mazda. Sa druge strane, vlasnici modela marki Smart, Land Rover i Alfa Romeo mogu očekivati da će se njihovi automobili češće kvariti nego svi ostali, s obzirom da se nalaze na dnu liste pouzdanosti.

Honda Jazz 1.4 je najpouzdaniji model, a zanjim sledi Toyota Prius 1.8 i Renault Clio 1.1. Prema istom istraživanju, začelje zauzima Ford Focus 1.6 D.

Svakom trećem evropskom vozaču automobil se bar jednom pokvario u 2015. godini, dok je 16% vlasnika njihovo vozilo izneverilo tokom vožnje. Najčešći su kvarovi na električnim sistemima (19%), kočnicama (11%) i elektronici na motoru (10%).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

114 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: