Da li ćemo se jednog dana voziti u autobusu bez vozača?

Mercedes je testirao futuristički autobus na specijalnoj deonici dugačkoj 20 km u Amsterdamu, a vozilo je zadatu rutu prešlo samostalno, bez interevencija vozača.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.07.2016.

13:42

Da li ćemo se jednog dana voziti u autobusu bez vozača?

Mercedes je 2014. predstavio koncept futurističkog kamiona sa funkcijom auto-pilota za vožnju po autoputu (Highway Pilot). Ovaj kamion, za koji u nemačkom proizvođaču tvrde da će se naći u saobraćaju 2025, može da se kreće brzinama do 85 km/h dok je u auto-pilot modu.

Sada je ista tehnologija primenjena i na Mercedesovom gradskom autobusu (Future Bus), pod oznakom CityPilot. Ovaj autobus budućnosti u samovozećem modu može da razvije do 70 km/h, a prva javna demostracija vožnje održana je u Amsterdamu gde je vozilo prešlo specijalnu BRT (Bus Rapid Transit) rutu dugačku 20 km, zaustavljajući se na stanicama (otvarajući i zatvarajući vrata na svakoj stanici), na semaforima, prolazeći kroz tunele...

Kada je nailazio na prepreke, bezbedno se zaustavljao, a tokom testa, za svaki slučaj, za volanom je sedeo vozač koji je nadgledao vožnju.

Pogledajte video:

Tehnologija koja je ugrađena u ovaj autobus budućnosti sastoji se od radara kratkog i dugog dometa, koji rade u sadejstvu sa brojnim kamerama, i GPS sistema. Osim toga, autobus je povezan na Internet putem Wi-Fi mreže, kako bi se inforimisao o statusu svetla na semaforu i iskoristio prednosti "zelenog talasa" kada mu se za to ukaže prilika.
Da bi se ovi autobusi jednog dana zaista koristili u svakodnevnom javnom saobraćaju, potrebno je izgraditi odvojene BRT saobraćajne trake, kažu u Mercedesu.

Prednost ovih autobusa je to što imaju univerzalni karakter, što znači da sistem dozovoljava da vozač normalno upravlja vozilom, kada je isključen CityPilot i kada se autobus kreće standardnim putevima i gradskim ulicama.
Osim uvođenja samovozeće tehnologije, u Mercedesu su se potrudili i da ovi autobusi izgledaju drugačije od konvencionalnih, zahvaljujući modernom dizajnu i velikim staklenim površinama.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: