Automobili

Nedelja, 10.04.2022.

12:24

Kako izbor muzike koju slušate u automobilu utiče na potrošnju u vožnji

Najnovija studija otkriva uz koju vrstu muzike će potrošnja biti manja.

Izvor: Izvor: B92, Index.hr

Kako izbor muzike koju slušate u automobilu utiče na potrošnju u vožnji
Foto: B92/NÆ

Svako ko sluša muziku tokom vožnje može da vidi da njen izbor veoma utiče na ponašanje vozača, odnosno na njegov stil vožnje. Ovo je naročito izraženo na električnim automobilima, gde je autonomija veoma bitna, a nagli pritisak na papučicu "gasa" dovodi do značajnog trošenja dragocene energije. Zato je svaki savet koji može blagotvorno uticati na povećanje radijusa kretanja dobrodošao.

Kia je sprovela studiju o vezi između slušanja određene muzike i potrošnje električne energije, i došla do zanimljivih rezultata. Praksa je pokazala da izbor muzike veoma utiče na autonomiju vožnje, a od "proverenih" melodija, Betovenova 9. simfonija na jednoj i pesma "Blinding Lights" izvođača The Weeknd na drugoj, predstavljaju dve krajnosti.

Za eksperiment je korišćen električni Kia EV6 GT-Line opremljen vrhunskim Meridian audio-sistemom sa 16 zvučnika. Automobilom su na probnoj ruti dugoj 29 km vozile osobe koje se nikada ranije nisu srele sa električnim automobilima, a puštala im se muzika sa unapred definisanom plejlistom. Biometrijski podaci o otkucaju srca, nivoima stresa i telesnoj temperaturi su praćeni tokom vožnje preko uređaja Empatica E4. Na listi su bile sledeće pesme: Tycho – Awake, Adele – Hello, The Weeknd – Blinding Lights, Anna Meredith – Nautilus, Kanye West – Fade, te Beethoven – Simfonija br. 9 u d-molu, op. 125.

Rezultati su pokazali da se najefikasnije vozilo dok se slušajao Betovena. Adel se našla u sredini, dok je The Weeknd bio poguban za radijus kretanja električnog automobila.

"Za samo dva dana testiranja, zaključili smo da muzika značajno utiče na autonomiju električnog vozila", rekao je dr. Dankan Vilijams, nadzornik testiranja.

"Različite melodije su menjale elektrodermalnu aktivnost i volumen protoka krvi. Ukratko, ako želite da pređete što više sa jednim punjenjem baterije, slušajte opuštajući klasik poput Betovena", zaključuje Vilijams.

Naravno, ove rezultate možete lako primeniti i na klasična vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, odnosno na benzince i dizelaše. Vrsta muzike definitivno utiče na vaš stil vožnje, pa ako želite da uštedite gorivo, izaberite opuštajuću muziku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: