Automobili

Nedelja, 07.12.2014.

11:57

Gomila "gvožđurije" vredna 15 miliona evra

Kolekcionare i ljubitelje oldtajmera nedavno je obradovala vest da je na jednom privatnom posedu u Francuskoj otkriveno stotinak starih i retkih automobila. Iako su mnogi od njih zatečeni u veoma lošem stanju, njihova ukupna vrednost procenjuje se na 12-15 miliona evra.

Izvor: B92

Default images

Automobile je polovinom dvadestog veka počeo da prikuplja Roger Baillon, vlasnik kompanije za proizvodnju kamiona specijalne namene. Dve decenije kasnije, Baillon je zbog finansijskih problema bio prinuđen da proda 50-ak automobila iz kolekcije.

Usled nedostatka novca, nije mogao da obnovi preostalih 100 vozila, pa su automobili ostavljeni da propadaju na njegovom posedu tokom sledećih 40 godina.
Izvor: Artcurial
Najveća zvezda među otkrivenim automobilima je Ferrari 250 GT SWB California Spider iz 1961. koji je proizveden u samo 37 primeraka.

Osim ovog modela, pronađeni su i Maserati A6G Gran Sport Frua iz 1956, predratni Bugatti 57 Ventoux i mnogi interesantni primerci iz tridesetih i četrdesetih godina 20. veka.

Na žalost, neodgovarajući uslovi u kojima su automobili čuvani doveli su do toga da je veliki broj vozila pronađen u lošem stanju.
Izvor: Artcurial
Aukcijska kuća Artcurial, koja će u februaru 2015. organizovati prodaju automobila iz ove kolekcije, veruje da je 60-ak vozila moguće spasiti od propadanja i da će od prodaje zaraditi i do 15miliona evra.

Pogledajte kako izgleda deo ove kolekcije snimljen u zatečenom stanju:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Diže se uzbuna, preti nam potpuni kolaps?

Planeta Zemlja je u poslednjih 13 meseci rušila temperaturne rekorde, a svaki mesec beleži temperature za 1,5 stepeni Celzijusa više od predindustrijskog proseka, rezultat je nove naučne studije o globalnom zagrevanju.

8:40

11.7.2024.

1 d

Kosovo

Zapaljena zastava Srbije

Kosovska policija saopštila je danas da je zapaljena zastava Srbije u blizini jednog restorana u severnoj Mitrovici.

11:54

11.7.2024.

1 d

Podeli: