Automobili

Sreda, 21.05.2014.

12:03

Kalifornija dozvolila registraciju robotizovanih vozila

Posle skoro godinu dana razmatranja, vlasti u Kaliforniji donele su zakon kojim se reguliše upotreba i testiranje samoupravljajućih vozila na putevima u toj saveznoj državi. Oni koji žele da registruju takva vozila moraće da plate taksu u visini od 150 dolara i da imaju polisu osiguranja čija je vrednost 5 miliona dolara.

Izvor: B92

Default images

Kalifornija važi za jednu od najliberalnijih i najnaprednijih američkih saveznih država kada je reč o inovacijama u oblastima saobraćaja, ali i u auto-industriji uopšte.

Na primer, zahvaljujući beneficijama koje imaju vlasnici ekološki prihvatljivih automobila, na kalifornijskim putevima i ulicama gradova može se videti neuobičajeno veliki broj vozila sa hibridnim ili električnim pogonom.

U Kaliforniji je i sedište kompanije Tesla Motors koja je napravila pravi bum kada je reč o razvoju i proizvodnji luksuznih električnih automobila, ali i IT giganta Google, koji već godinama radi na razvoju i testiranju samoupravljajućih vozila.

Zbog svega navedenog, vest da je ta država donela propis kojim se omogućava registracija robotizovanih automobila, ne predstavlja veliko iznenađenje. Drugo je pitanje kako će zakon funkcionisati u praksi.
Zakonom je predviđeno da proizvođač najpre mora da podnese dokaz da je robotizovano vozilo uspešno tesirano u kontrolisanom okruženju, kao i da je osoba koja se nalazi za upravljačem u stanju da preuzme kontrolu nad vozilom u svakom trenutku.

Takođe, u slučaju da tokom test vožnje "vozač" bude prinuđen da preuzme upravljanje nad vozilom, mora o tome odmah da obavesti kalifornijsko Odeljenje za motorna vozila.

U tom državnom organu kažu da će prijave za registraciju robotizovanih vozila početi da primaju u julu. Kompanijama koje se bave testitranjem ove vrste vozila biće omogućeno da registruju do 10 vozila za čije kretanje će biti zaduženo 20 osoba koje će u automobilima nadzirati vožnju.

Zakon formalno stupa na snagu 16. septembra, od kada će biti moguće testirati registrovana robotizovana vozila po javnim putevima.

Vlasti u Kaliforniji planiraju da 1. januara 2015. donesu čitav set propisa koji će potpuno regulisati ovu oblast. To će biti neophodno s obzirom na brojne nejasnoće, kao što je pitanje odgovornosti u slučaju da robotizovani auto napravi saobraćajni prekršaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Hitno saopštenje vojske: Preuzeli smo kontrolu

Državna granična služba Azerbejdžana preuzela je danas kontrolu nad četiri sela na granici sa Jermenijom, saopštila je pres služba zamenika premijera Azerbejdžana Šahina Mustafajeva koji je na čelu komisije za razgraničenje.

11:22

24.5.2024.

1 d

Svet

"Čeka nas najgori scenario"

Predsednik i izvršni direktor kompanije JPMorgan Chase Džejmi Dajmon kaže da bi američka privreda mogla da doživi "teško sletanje".

19:36

24.5.2024.

1 d

Podeli: