Zavirite u novu Mercedesovu S klasu: Ekrani gde god se okreneš FOTO

Mercedes je otkrio detalje novog multimedijalnog sistema koji će ugrađuvati u svoju najluksuzniju limuzinu.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 08.07.2020.

15:30

Zavirite u novu Mercedesovu S klasu: Ekrani gde god se okreneš FOTO
Na centralnoj konzoli nove S klase dominira veliki ekran osetljiv na dodir (Foto: Mercedes promo)

Bilo da su menadžeri ili deca – u S klasi, a posebno na glavnim tržištima, Kini i Sjedinjenim Državama, šef obično sedi na zadnjem sedištu ovog automobila.

U skladu sa tim, Mercedes je osmislio unapređeno izdanje svog MBUX multimedijalnog sistema, posebno imajući u vidu zadnje sedište.
Foto: Mercedes promo
Kao ilustraciju, nemački proizvođač navodi da putnici koji sede pozadi imaju iste napredne opcije za zabavu i udobnost kao i vozač i suvozač.

Oni imaju pristup do tri touchscreen ekrana i mnoštvu različitih opcija upravljanja kao što su MBUX Interior Assist ili glasovne komande "Hey Mercedes".
Foto: Mercedes promo
Kako navode u Štutgartu, nijedna druga inovacija poslednjih godina nije tako radikalno promenila rad Mercedes modela kao što je to učinio MBUX (Mercedes-Benz User Experience).

Druga generacija ovog sistema, sposobnog za učenje, debitovaće u septembru u novoj S klasi.

Unutrašnjost vozila je sada još "inteligentnija" uz fokus na digitalno okruženje, jer su i hardver i softver dostigli veliki napredak.
Velike moguænosti personalizacije digitalne instrument table (Foto: Mercedes promo)
Kupcima će biti na raspolaganju čak do pet velikih digitalnih ekrana, delom sa OLED tehnologijom, koji treba još više da olakšaju kontrolu nad vozilom i unapred komfor u vožnji.

Mogućnosti personalizacije i intuitivnog upravljanja postale su mnogo veće, kažu u Mercedesu.

Ovo se odnosi i na sedišta pozadi, ali i na vozača - na primer, novi 3D ekran dozvoljava prostorni prikaz po prvi put pritiskom na dugme. Pravi trodimenzionalni efekat postiže se bez nošenja 3D naočara.
Foto: Mercedes promo
Osim toga, glasovni asistent "Hey Mercedes" sada je sposoban za još više dijaloga.

Pojedine akcije se mogu izvoditi i bez ključne reči "Hey Mercedes". Na primer, prihvatanje telefonskog poziva ili prikaz mape za navigaciju.

"Hey Mercedes" sada može da objasni i gde se nalazi set za prvi pomoć ili kako povezati pametni telefon preko Bluetooth konekcije.
Foto: Mercedes promo
Uporedo sa klasičnim unosom PIN broja, novi način provere autentičnosti osigurava visok nivo bezbednosti. Otisak prsta, prepoznavanje lica i glasa se kombinuju.

Ovo omogućava pristup pojedinim podešavanjima ili verifikaciju procesa digitalnog plaćanja iz vozila, objašnjavaju u proizvođaču iz Štutgarta.
Foto: Mercedes promo
Jedinstvena karakteristika MBUX Sistema jeste njegovo umrežavanje sa širokim spektrom sistema vozila i podacima senzora. Na primer, funkcija upozoravanja pri izlazu iz S klase sada koristi kamere da bi prepoznala da putnik želi da napusti vozilo.

Ukoliko se neki drugi učesnik u saobraćaju približi mrtvom uglu, aktivno ambijentalno osvetljenje postaje deo sistema upozorenja i treperi crveno.
Foto: Mercedes promo
MBUX Interior Assist proverava i da li je dečje sedište pravilno postavljeno na suvozačevo sedište.

Nivo pažnje vozača se takođe nadgleda. Sistem ATTENTION ASSIST upozorava vozača ukoliko detektuje znakove koji ukazuju da bi on mogao da utone u mikro-san.
Foto: Mercedes promo
Jedna od velikih novina je novi "head-up" displej sa funkcijom proširene stvarnosti (Augmented reality - AR HUD). Na zahtev su dostupna dva različita head-up displeja, jedan od njih je inovativna varijanta sa posebno velikom slikom.

Ugao otvora displeja je 10° horizontalno i 5° vertikalno, a slika se praktično prikazuje na udaljenosti od 10 metara od vozila. Ova površina odgovara monitoru dijagonale 77-inča.

AR-HUD pruža mnoštvo informacija proširenog stvarnog sadržaja za sisteme pomoći u vožnji i informacije o navigaciji.

Za vozača, ovaj prikaz se stapa sa okolinom ispred vozila i, samim tim, doprinosi smanjenju ometanja u vožnji - jer je pogled fokusiran na put ispred.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: