Novi semafori spasavaju neoprezne pešake

Sa ubrzanim razvojem savremenih tehnologija dobili smo i pešake koji ne mogu da odvoje pogled od ekrana smartfona čak ni onda kada prelaze ulicu. U Holandiji su došli na ideju kako da svetlosnu signalizaciju na pešačkom prelazu prilagode vremenu u kome živimo i zaštite ovu grupaciju ljudi u saobraćaju.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 29.03.2017.

09:33

Novi semafori spasavaju neoprezne pešake
Screenshot

Možda ne možemo da utičemo na ponašanje pešaka koji gledaju u ekrane mobilnih telefona dok šetaju gradom, ali možemo da učinimo nešto kako bismo sprečili da nastradaju dok prelaze ulicu, pomislili su u malom holandskom gradu Bodehravenu.

Kako bi skrenuli pažnju pešaka sa mobilnog telefona, vlasti su na jednom prelazu postavili svetlosnu signalizaciju u vidu LED traka ugrađenih u trotoar.

Svetlosne trake su sinhronizovane sa klasičnim vertikalnim semaforom za pešake, tako da se na njima smenjuju crvena i zelena boja: Za sada je reč o pilot projektu, ali ako se pokaže uspešnim, LED trake će biti postavljene i na drugim prelazima.

Podsećamo, ovo nije prvi put da se u svetu primenjuje ovakvo rešenje. Između ostalog, u 2016. slični semafori za pešake postavljeni su u Australiji i u Nemačkoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: