Utorak, 10.10.2023.

10:50

Telefoni i slušalice u saobraćaju – kažnjavaće se i pešaci

Izvor: Izvor: RTS

Telefoni i slušalice u saobraæaju – kažnjavaæe se i pešaci IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

50 Komentari

Sortiraj po:

kole

pre 8 meseci

To su prazne price i obecanja, te kaznice se ovo, pa ce se kazniti ono, a u praksi vidimo potpuno nezainteresovanu policiju za svoj posao, pa imamo od 100 vozaca njih 60 koji telefoniraju, voze debelo iznad ogranicenja, prestrojavaju se bez migavca i ikakvog obzira prema drugima, mnogi i bez pojaseva... Za to vreme policija se stekuje na neko mirno mesto i zaustavlja ljude bez ikakvog razloga troseci njihovo vreme. Zato neka vest bude kada pocnu da kaznjavaju i kada se te nepravilnosti smanje ili potpuno iskorene, a ne najave kao u filmu Rajka Grlica kad Bata zivotinja "preti" onoj mladunki da ce biti svasta, a na kraju corak.

Peki

pre 8 meseci

Vozim motor i garantujem da preko 90% vozaca drzi telefon u ruci dok vozi, jedva nekad se desi da je vozac bez istog u ruci. Masovno gledaju u ekrane..... Evo jutros, iako je najavljeno ista prica, nigde policije
(rosi, 10. oktobar 2023 14:59) # Link komentara

A u cemu je razlika izmedju koriscenja mobilnog telefona i multimedia displaya tokom voznje u novim automobilima? Fokus odvlaci i jedno i drugo... Pa sam gledanje u GPS rutu je rizicnije na nego na telefonu. Telefon mogu da stavim ispred volana a ovde skrecem pogled na sredinu...
Vozim novi auto i bezbednije mi je da otkucam poruku na mobtelu nego da podesim nesto preko touch screena na kokpitu... Pa to je ko tablet da koristis...

AquaSky

pre 9 meseci

AquaSky@ pa ti mozga nemaš. Napisao lik da mu u saobraćaju normalno da ima slušalice na ušima. I takvi hodaju svetom.
(Niko, 10. oktobar 2023 16:33)
Ocigledno ti nemas mozga, cim nisi razumeo moj komentar!
Sta prestavljaju slusalice problem kada pesak prelazi ulicu na pesackom prelazu, hajde mi objasni mozgu, posto si toliki genije? Jel ti kad prelazis ulicu gledas levo desno ili osluskujes auto koji dolazi? Hajde ''mozgu'' objasni? Ako ces da se uzdas u zvuk, da li znas da sve vise i vise ima elektricnih automobila, bukvalno ih ne cujes, i cemu ti onda sluzi tvoje culo sluha? Ili imas moci poput slepog misa, sonarom se orjentises. Ako slusalice predstavaljuju problem pesacima dok prelaze ulicu, kako to da su iste dozvoljene u automobilu da ih vozac koristi dok vozi?!
Razumem ja tebe, tesko je nekom sa niskim IQ da shvati neke stvari, isto kao i onom ko je osmislio retardiran zakon. Tebi ocigledno oci sluze samo za gledanje u ekran!

As

pre 9 meseci

Haa, haa. Pa ljudi sada više i ne razgovaraju telefonom u vožnji. Sada kucaju poruke i gledaju "lajkove" u vožnji. Kako ih niko ne kažnjava godinama u nazad, niko više i ne vodi računa o tome! Ko zna koliko je saobraćajki tako izazvano.

Zacvo

pre 9 meseci

"Ukoliko se razgovara telefonom, smanjuje se psihofizička sposobnost vozača kao da je pod dejstvom alkohola recimo 0,80, a ako piše poruku, smanjuje mu se kao da je recimo preko jedan promil alkohola pod dejstvom alkohola", navodi Belencan.

Zašto onda i kazne nisu iste? Nego za telefon 10.000, odnosno 5.000 ako se plati u roku od 8 dana, a za alkohol preko 20.000 i 6 meseci bez dozvole.
Uvedite ovakve kazne i za telefon ako je već isto

EZeljko

pre 9 meseci

E vecu glupost u zivotu procitao nisam. Gledati u ekran mobilnog dok se prelazi ulica jeste prekrsaj isto kao i to raditi u kolima. e sad razlika ipak postoji (to je sad u suprotnosti sa predhodnom tvrdnjom): u kolima se rizikuje tidji zivot a bogami potencijalno i sopstveni. Kao pesak uglavnom se rizikuje sopstveni. Kako god, telefon ne treba koristiti dok god ste ucesnik u saobracaju. E to je nazalost individualno. Samo edukacija tu od malih nogu pomaze i rat je unapred izgubljen.
A slusanje muzike preko slusalica sa telefonom u dzepu? e tu se sad malo preteruje. ja muziku slusam uvek, u kuci, u kolima, dok se prevozim javnim saobracajem jos od Walkman-a i to cu i dalje da radim.
Nego sta cemo sa svim onim gadzetima u danasnjim automobilima, velikim ekranima sa svim mogucim digitalnim podesavanjima? kao to ne odvlaci paznju, a? Pojedini sad nemaju manuelne komande vec je sve na ekranu.
Traba uvesti da jednom kad krenes u voznju sve sto si podesio si podesio i nema vise podesavnja dok se ne zaustavis. Tako bi vozaci bili svesni da nemogu naknadno da podesavaju nista pre nego se zaustave. A koliko glasna muzika u kolima moze biti? Ja cujem nekada na vise od 100m ludacki bas koji garant ostavlja trajni poremecaj u mozgu lika u kolima ali to je u redu. Takodje ludaci slusaju i sa telefona i slusalica tako glasno da se cuje u njihovoj blizoj okolini. Zakljucak, prirodna selekcija je zakon. Samo da ne opstanu ovi drugi, bez mozga.

Niko

pre 9 meseci

Možete svakoj ženskoj osobi koja vozi odmah uručiti kaznu, jer nisam video ove godine sigurno nijednom da žensko ne drži telefon u ruci dok vozi,one kad udju u kola kao u govornicu da su ušle.

Nele

pre 9 meseci

Zabraniti gluvim osobama da prelaze ulicu. Zabraniti vozacima da razgovaraju sa saputnicima. Zabraniti promene radio stanica, podesavanje klime isl. Ma jednostavnije, za svaki slucaj, svakom vozacu i pesaku pisati kaznu.

Thores

pre 9 meseci

Do 15-og, pa posle slobodno opet isto. 3000 kazna i nije neka kazna za majku koja gurne kolica sa bebom na pešački dva metra ispred automobila jer telefonira.

rekreativac12000

pre 9 meseci

Mobilni telefon u saobracaju je opasniji od alkohola! Postala je moda da biciklisti, koji su uzgred najneedukovaniji i najugrozeniji ucesnici u saobracaju, koriste mobilni telefon.

ne mogu da verujem

pre 9 meseci

Zakon o kažnjavanju pešaka na prelazu koji gleda u telefon je bila jednaka kao prelaz van pešačkog prelaza. Samo treba primeniti zakon i rebnuti po džepu.

dial up

pre 9 meseci

ja slušam muziku bez slušalica dok šetam, nisam džabe kupio telefon sa dobrim zvučnikom, a opet čujem i šta se dešava oko mene, može se reći da nisam neki ljubitelj slušalica

Uzicanin

pre 9 meseci

Od pre 15 minuta. Vozim polako a devojka sa sluskama u usima krenula polako preko pesackog kada je crveno pesacima. Sviram ko lud a ona nista. Tek kada sam je promasio za centimetar se malo trgla i u fazonu sta hoces...

Sasa

pre 9 meseci

"Za samo dve sekunde pogleda u mobilni telefon, pređe se 28 metara ako se kreće propisno 50 kilometara na čas. Znate koja je to razdaljina – 28 metara", upozorava Belencan.

A ako se gleda u ekran koji danas imaju svi automobili fabricko ugradjene, to ne vazi? Koja licemernost.

NS oldtajmer

pre 9 meseci

Uf, dobro je !!. Dakle, dok vozim, msm bezbedno vozim sporije od ostalih na bulevaru i kočim saobraćaj, mogu da kuckam SMS dok mi je telefon u jednoj ruci koja bridom dlana leži od gore na volanu, a drugom rukom, recimo kažiprstom, kuckam po tastaturi. Pritom tek povremeno gledam na tastaruru, ili možda, tek povremeno na put, nisam baš siguran. A ako deca koja slikaju automobile istrče na put .... pa jbga niko nije savršen, neka se čuvaju sama.

detelinara

pre 9 meseci

Ово за слушалице код пешака је глупост пошто доста ових нових слушалица на један додир искључе песму и лепо се чује све око себе пошто имају 'transparency' опцију.

trista čuda

pre 9 meseci

Moli se prvi policajac koji kazni pešaka da se javi da mu uplatim ručak na nekom skupom mestu. Još ako kažnjena bude neka sredovečna Karen može da povede i suprugu na ručak. Plaćam sve.

AquaSky

pre 9 meseci

@deki
ahaha,šta je tu smešno ? Da li je tebi normalno da se prelazi put sa telefonom i slušalicama na ušima ?
A sta je problem sa slusalicama u usima? Da li smo slepi misevi pa se orjentisemo i navodimo u prostoru ultrazvukom? Cemu nam sluzi culo vida? Valjda kad kao pesak prelazim ulicu treba da pogledam levo-desno, a ne da osluskujem da li mi nailazi auto u susret! Za telefon u potpunosti razumem, blejanje u ekran dok se prelazi ulica je van svake pameti, ali kakve veze imaju slusalice sa prelaskom ulice, ama bas nikakve. Ako je to zbog slusanja muzike, onda bi trebalo zabraniti i slusanje muzike u automobilu, jer eto moze da ometa vozaca da ''cuje'' neki auto iza njega ili nesto slicno.

veki pekic

pre 9 meseci

A kad vozis bicikl ili trotinet, slobodno koristi mobilni i samo gazi pesake po trotoaru u Ruzveltovoj. Pesaci moraju da nose retrovizore, da znaju kad im nailazi 2-tockass od pozadi.

Nikola

pre 9 meseci

Sve je ovo u neku ruku ok, ali mislim da je takodje veliki problem pušenja u voznji. Dok nadješ kutiju, izvadiš cigaru, zapališ, treseš pepeo...više ti oduzme pažnje od telefoniranja...
Takodje, ako ste primetili, sve je više vozača koji voze sa kerovima u krilu, i to nije kažnjivo!!!
(Magic, 10. oktobar 2023 14:34)

Misliš kerovi voze dok one puše !

rosi

pre 9 meseci

Vozim motor i garantujem da preko 90% vozaca drzi telefon u ruci dok vozi, jedva nekad se desi da je vozac bez istog u ruci. Masovno gledaju u ekrane..... Evo jutros, iako je najavljeno ista prica, nigde policije

Magic

pre 9 meseci

Sve je ovo u neku ruku ok, ali mislim da je takodje veliki problem pušenja u voznji. Dok nadješ kutiju, izvadiš cigaru, zapališ, treseš pepeo...više ti oduzme pažnje od telefoniranja...
Takodje, ako ste primetili, sve je više vozača koji voze sa kerovima u krilu, i to nije kažnjivo!!!

Aleksandar

pre 9 meseci

Razumem da upotreba mobilnog telefona u autu umanjuje sposobnost vozaca, ali samo ako ne koristi slusalice, ukoliko ima slusalice onda je isto kao da razgovara sa putnicima.
Sto se tice slusalica kod pesaka, to je isto kao i kad gluva osoba prelazi ulicu, ne vidim sta ima tu da se regulise zakonom, vozilo mora da stane pesaku jer je pesak najugrozeniji ucesnik u saobracaju.
Ali neee, gospoda donela zakon da pesak mora da se uveri da je sigurno da moze da se predje ulica, ko da smo u Bangladesu.

ronin

pre 9 meseci

@Bane
Pa to nije isto. Vidiš da ih interesuje ugrožavanje bezbednosti kada koristiš mobilni dok voziš, a ne kada podešavaš klimu dok voziš, iako je ovo drugo podjednako opasno, njih baš i ne interesuje.

Bane

pre 9 meseci

Slažem se,za upotrebu telefona u toku vožnje i na pešačkom ,da treba kazniti.
Šta ćemo sa novim automobilima,koji svi imaju infotejmet-ekran umesto tipki za klimu i ostala podešavanja.
Gde tu čovek da nađe opciju koja mu treba. Koliko on metara pređe dok nađe šta mu treba ne gledajući na put???

Dule

pre 9 meseci

E dobro ste se setili, kao da ovce prelaze ulicu, gluvi i dezorijentisani ne gledaju u automobile uopste!
(JA, 10. oktobar 2023 12:30)

Bleje u telefone ko ... da nisam bio oprezan, dosad bi se ih već jedno 20 smijalo majci s haube. I ko bi bio kriv? Pa ja, naravno, pokupio pešaka koji je blenuo u telefon, ni da pogleda levo, desno kad prelazi. Obavezno kazniti i to žešče!

boban

pre 9 meseci

kada bi ti Isti glasnogovornici I njihove kolege radile svoj posao za koji su debelo plaćeni iz naših džepova, ne bi bilo toliko bahatih za upravljačima

Vlasnik IMT 539 delux

pre 9 meseci

ahaha kaze pesak ne sme da koristi tel kad prelazi ulicu,ahaha. a bre milicajac puko si i ti i oni sto su izmislili to
(deki, 10. oktobar 2023 12:07)

Ono sto je zdravom razumu logicno, dekiju je smesno...

Bane

pre 9 meseci

Slažem se,za upotrebu telefona u toku vožnje i na pešačkom ,da treba kazniti.
Šta ćemo sa novim automobilima,koji svi imaju infotejmet-ekran umesto tipki za klimu i ostala podešavanja.
Gde tu čovek da nađe opciju koja mu treba. Koliko on metara pređe dok nađe šta mu treba ne gledajući na put???

Vlasnik IMT 539 delux

pre 9 meseci

ahaha kaze pesak ne sme da koristi tel kad prelazi ulicu,ahaha. a bre milicajac puko si i ti i oni sto su izmislili to
(deki, 10. oktobar 2023 12:07)

Ono sto je zdravom razumu logicno, dekiju je smesno...

boban

pre 9 meseci

kada bi ti Isti glasnogovornici I njihove kolege radile svoj posao za koji su debelo plaćeni iz naših džepova, ne bi bilo toliko bahatih za upravljačima

Dule

pre 9 meseci

E dobro ste se setili, kao da ovce prelaze ulicu, gluvi i dezorijentisani ne gledaju u automobile uopste!
(JA, 10. oktobar 2023 12:30)

Bleje u telefone ko ... da nisam bio oprezan, dosad bi se ih već jedno 20 smijalo majci s haube. I ko bi bio kriv? Pa ja, naravno, pokupio pešaka koji je blenuo u telefon, ni da pogleda levo, desno kad prelazi. Obavezno kazniti i to žešče!

Magic

pre 9 meseci

Sve je ovo u neku ruku ok, ali mislim da je takodje veliki problem pušenja u voznji. Dok nadješ kutiju, izvadiš cigaru, zapališ, treseš pepeo...više ti oduzme pažnje od telefoniranja...
Takodje, ako ste primetili, sve je više vozača koji voze sa kerovima u krilu, i to nije kažnjivo!!!

rosi

pre 9 meseci

Vozim motor i garantujem da preko 90% vozaca drzi telefon u ruci dok vozi, jedva nekad se desi da je vozac bez istog u ruci. Masovno gledaju u ekrane..... Evo jutros, iako je najavljeno ista prica, nigde policije

veki pekic

pre 9 meseci

A kad vozis bicikl ili trotinet, slobodno koristi mobilni i samo gazi pesake po trotoaru u Ruzveltovoj. Pesaci moraju da nose retrovizore, da znaju kad im nailazi 2-tockass od pozadi.

Nikola

pre 9 meseci

Sve je ovo u neku ruku ok, ali mislim da je takodje veliki problem pušenja u voznji. Dok nadješ kutiju, izvadiš cigaru, zapališ, treseš pepeo...više ti oduzme pažnje od telefoniranja...
Takodje, ako ste primetili, sve je više vozača koji voze sa kerovima u krilu, i to nije kažnjivo!!!
(Magic, 10. oktobar 2023 14:34)

Misliš kerovi voze dok one puše !

AquaSky

pre 9 meseci

@deki
ahaha,šta je tu smešno ? Da li je tebi normalno da se prelazi put sa telefonom i slušalicama na ušima ?
A sta je problem sa slusalicama u usima? Da li smo slepi misevi pa se orjentisemo i navodimo u prostoru ultrazvukom? Cemu nam sluzi culo vida? Valjda kad kao pesak prelazim ulicu treba da pogledam levo-desno, a ne da osluskujem da li mi nailazi auto u susret! Za telefon u potpunosti razumem, blejanje u ekran dok se prelazi ulica je van svake pameti, ali kakve veze imaju slusalice sa prelaskom ulice, ama bas nikakve. Ako je to zbog slusanja muzike, onda bi trebalo zabraniti i slusanje muzike u automobilu, jer eto moze da ometa vozaca da ''cuje'' neki auto iza njega ili nesto slicno.

Aleksandar

pre 9 meseci

Razumem da upotreba mobilnog telefona u autu umanjuje sposobnost vozaca, ali samo ako ne koristi slusalice, ukoliko ima slusalice onda je isto kao da razgovara sa putnicima.
Sto se tice slusalica kod pesaka, to je isto kao i kad gluva osoba prelazi ulicu, ne vidim sta ima tu da se regulise zakonom, vozilo mora da stane pesaku jer je pesak najugrozeniji ucesnik u saobracaju.
Ali neee, gospoda donela zakon da pesak mora da se uveri da je sigurno da moze da se predje ulica, ko da smo u Bangladesu.

Niko

pre 9 meseci

Možete svakoj ženskoj osobi koja vozi odmah uručiti kaznu, jer nisam video ove godine sigurno nijednom da žensko ne drži telefon u ruci dok vozi,one kad udju u kola kao u govornicu da su ušle.

As

pre 9 meseci

Haa, haa. Pa ljudi sada više i ne razgovaraju telefonom u vožnji. Sada kucaju poruke i gledaju "lajkove" u vožnji. Kako ih niko ne kažnjava godinama u nazad, niko više i ne vodi računa o tome! Ko zna koliko je saobraćajki tako izazvano.

ronin

pre 9 meseci

@Bane
Pa to nije isto. Vidiš da ih interesuje ugrožavanje bezbednosti kada koristiš mobilni dok voziš, a ne kada podešavaš klimu dok voziš, iako je ovo drugo podjednako opasno, njih baš i ne interesuje.

Uzicanin

pre 9 meseci

Od pre 15 minuta. Vozim polako a devojka sa sluskama u usima krenula polako preko pesackog kada je crveno pesacima. Sviram ko lud a ona nista. Tek kada sam je promasio za centimetar se malo trgla i u fazonu sta hoces...

Zacvo

pre 9 meseci

"Ukoliko se razgovara telefonom, smanjuje se psihofizička sposobnost vozača kao da je pod dejstvom alkohola recimo 0,80, a ako piše poruku, smanjuje mu se kao da je recimo preko jedan promil alkohola pod dejstvom alkohola", navodi Belencan.

Zašto onda i kazne nisu iste? Nego za telefon 10.000, odnosno 5.000 ako se plati u roku od 8 dana, a za alkohol preko 20.000 i 6 meseci bez dozvole.
Uvedite ovakve kazne i za telefon ako je već isto

trista čuda

pre 9 meseci

Moli se prvi policajac koji kazni pešaka da se javi da mu uplatim ručak na nekom skupom mestu. Još ako kažnjena bude neka sredovečna Karen može da povede i suprugu na ručak. Plaćam sve.

Thores

pre 9 meseci

Do 15-og, pa posle slobodno opet isto. 3000 kazna i nije neka kazna za majku koja gurne kolica sa bebom na pešački dva metra ispred automobila jer telefonira.

rekreativac12000

pre 9 meseci

Mobilni telefon u saobracaju je opasniji od alkohola! Postala je moda da biciklisti, koji su uzgred najneedukovaniji i najugrozeniji ucesnici u saobracaju, koriste mobilni telefon.

ne mogu da verujem

pre 9 meseci

Zakon o kažnjavanju pešaka na prelazu koji gleda u telefon je bila jednaka kao prelaz van pešačkog prelaza. Samo treba primeniti zakon i rebnuti po džepu.

NS oldtajmer

pre 9 meseci

Uf, dobro je !!. Dakle, dok vozim, msm bezbedno vozim sporije od ostalih na bulevaru i kočim saobraćaj, mogu da kuckam SMS dok mi je telefon u jednoj ruci koja bridom dlana leži od gore na volanu, a drugom rukom, recimo kažiprstom, kuckam po tastaturi. Pritom tek povremeno gledam na tastaruru, ili možda, tek povremeno na put, nisam baš siguran. A ako deca koja slikaju automobile istrče na put .... pa jbga niko nije savršen, neka se čuvaju sama.

EZeljko

pre 9 meseci

E vecu glupost u zivotu procitao nisam. Gledati u ekran mobilnog dok se prelazi ulica jeste prekrsaj isto kao i to raditi u kolima. e sad razlika ipak postoji (to je sad u suprotnosti sa predhodnom tvrdnjom): u kolima se rizikuje tidji zivot a bogami potencijalno i sopstveni. Kao pesak uglavnom se rizikuje sopstveni. Kako god, telefon ne treba koristiti dok god ste ucesnik u saobracaju. E to je nazalost individualno. Samo edukacija tu od malih nogu pomaze i rat je unapred izgubljen.
A slusanje muzike preko slusalica sa telefonom u dzepu? e tu se sad malo preteruje. ja muziku slusam uvek, u kuci, u kolima, dok se prevozim javnim saobracajem jos od Walkman-a i to cu i dalje da radim.
Nego sta cemo sa svim onim gadzetima u danasnjim automobilima, velikim ekranima sa svim mogucim digitalnim podesavanjima? kao to ne odvlaci paznju, a? Pojedini sad nemaju manuelne komande vec je sve na ekranu.
Traba uvesti da jednom kad krenes u voznju sve sto si podesio si podesio i nema vise podesavnja dok se ne zaustavis. Tako bi vozaci bili svesni da nemogu naknadno da podesavaju nista pre nego se zaustave. A koliko glasna muzika u kolima moze biti? Ja cujem nekada na vise od 100m ludacki bas koji garant ostavlja trajni poremecaj u mozgu lika u kolima ali to je u redu. Takodje ludaci slusaju i sa telefona i slusalica tako glasno da se cuje u njihovoj blizoj okolini. Zakljucak, prirodna selekcija je zakon. Samo da ne opstanu ovi drugi, bez mozga.

Sasa

pre 9 meseci

"Za samo dve sekunde pogleda u mobilni telefon, pređe se 28 metara ako se kreće propisno 50 kilometara na čas. Znate koja je to razdaljina – 28 metara", upozorava Belencan.

A ako se gleda u ekran koji danas imaju svi automobili fabricko ugradjene, to ne vazi? Koja licemernost.

Nele

pre 9 meseci

Zabraniti gluvim osobama da prelaze ulicu. Zabraniti vozacima da razgovaraju sa saputnicima. Zabraniti promene radio stanica, podesavanje klime isl. Ma jednostavnije, za svaki slucaj, svakom vozacu i pesaku pisati kaznu.

detelinara

pre 9 meseci

Ово за слушалице код пешака је глупост пошто доста ових нових слушалица на један додир искључе песму и лепо се чује све око себе пошто имају 'transparency' опцију.

AquaSky

pre 9 meseci

AquaSky@ pa ti mozga nemaš. Napisao lik da mu u saobraćaju normalno da ima slušalice na ušima. I takvi hodaju svetom.
(Niko, 10. oktobar 2023 16:33)
Ocigledno ti nemas mozga, cim nisi razumeo moj komentar!
Sta prestavljaju slusalice problem kada pesak prelazi ulicu na pesackom prelazu, hajde mi objasni mozgu, posto si toliki genije? Jel ti kad prelazis ulicu gledas levo desno ili osluskujes auto koji dolazi? Hajde ''mozgu'' objasni? Ako ces da se uzdas u zvuk, da li znas da sve vise i vise ima elektricnih automobila, bukvalno ih ne cujes, i cemu ti onda sluzi tvoje culo sluha? Ili imas moci poput slepog misa, sonarom se orjentises. Ako slusalice predstavaljuju problem pesacima dok prelaze ulicu, kako to da su iste dozvoljene u automobilu da ih vozac koristi dok vozi?!
Razumem ja tebe, tesko je nekom sa niskim IQ da shvati neke stvari, isto kao i onom ko je osmislio retardiran zakon. Tebi ocigledno oci sluze samo za gledanje u ekran!

dial up

pre 9 meseci

ja slušam muziku bez slušalica dok šetam, nisam džabe kupio telefon sa dobrim zvučnikom, a opet čujem i šta se dešava oko mene, može se reći da nisam neki ljubitelj slušalica

Peki

pre 8 meseci

Vozim motor i garantujem da preko 90% vozaca drzi telefon u ruci dok vozi, jedva nekad se desi da je vozac bez istog u ruci. Masovno gledaju u ekrane..... Evo jutros, iako je najavljeno ista prica, nigde policije
(rosi, 10. oktobar 2023 14:59) # Link komentara

A u cemu je razlika izmedju koriscenja mobilnog telefona i multimedia displaya tokom voznje u novim automobilima? Fokus odvlaci i jedno i drugo... Pa sam gledanje u GPS rutu je rizicnije na nego na telefonu. Telefon mogu da stavim ispred volana a ovde skrecem pogled na sredinu...
Vozim novi auto i bezbednije mi je da otkucam poruku na mobtelu nego da podesim nesto preko touch screena na kokpitu... Pa to je ko tablet da koristis...

kole

pre 8 meseci

To su prazne price i obecanja, te kaznice se ovo, pa ce se kazniti ono, a u praksi vidimo potpuno nezainteresovanu policiju za svoj posao, pa imamo od 100 vozaca njih 60 koji telefoniraju, voze debelo iznad ogranicenja, prestrojavaju se bez migavca i ikakvog obzira prema drugima, mnogi i bez pojaseva... Za to vreme policija se stekuje na neko mirno mesto i zaustavlja ljude bez ikakvog razloga troseci njihovo vreme. Zato neka vest bude kada pocnu da kaznjavaju i kada se te nepravilnosti smanje ili potpuno iskorene, a ne najave kao u filmu Rajka Grlica kad Bata zivotinja "preti" onoj mladunki da ce biti svasta, a na kraju corak.

AquaSky

pre 9 meseci

@deki
ahaha,šta je tu smešno ? Da li je tebi normalno da se prelazi put sa telefonom i slušalicama na ušima ?
A sta je problem sa slusalicama u usima? Da li smo slepi misevi pa se orjentisemo i navodimo u prostoru ultrazvukom? Cemu nam sluzi culo vida? Valjda kad kao pesak prelazim ulicu treba da pogledam levo-desno, a ne da osluskujem da li mi nailazi auto u susret! Za telefon u potpunosti razumem, blejanje u ekran dok se prelazi ulica je van svake pameti, ali kakve veze imaju slusalice sa prelaskom ulice, ama bas nikakve. Ako je to zbog slusanja muzike, onda bi trebalo zabraniti i slusanje muzike u automobilu, jer eto moze da ometa vozaca da ''cuje'' neki auto iza njega ili nesto slicno.

Aleksandar

pre 9 meseci

Razumem da upotreba mobilnog telefona u autu umanjuje sposobnost vozaca, ali samo ako ne koristi slusalice, ukoliko ima slusalice onda je isto kao da razgovara sa putnicima.
Sto se tice slusalica kod pesaka, to je isto kao i kad gluva osoba prelazi ulicu, ne vidim sta ima tu da se regulise zakonom, vozilo mora da stane pesaku jer je pesak najugrozeniji ucesnik u saobracaju.
Ali neee, gospoda donela zakon da pesak mora da se uveri da je sigurno da moze da se predje ulica, ko da smo u Bangladesu.

NS oldtajmer

pre 9 meseci

Uf, dobro je !!. Dakle, dok vozim, msm bezbedno vozim sporije od ostalih na bulevaru i kočim saobraćaj, mogu da kuckam SMS dok mi je telefon u jednoj ruci koja bridom dlana leži od gore na volanu, a drugom rukom, recimo kažiprstom, kuckam po tastaturi. Pritom tek povremeno gledam na tastaruru, ili možda, tek povremeno na put, nisam baš siguran. A ako deca koja slikaju automobile istrče na put .... pa jbga niko nije savršen, neka se čuvaju sama.

Magic

pre 9 meseci

Sve je ovo u neku ruku ok, ali mislim da je takodje veliki problem pušenja u voznji. Dok nadješ kutiju, izvadiš cigaru, zapališ, treseš pepeo...više ti oduzme pažnje od telefoniranja...
Takodje, ako ste primetili, sve je više vozača koji voze sa kerovima u krilu, i to nije kažnjivo!!!

Vlasnik IMT 539 delux

pre 9 meseci

ahaha kaze pesak ne sme da koristi tel kad prelazi ulicu,ahaha. a bre milicajac puko si i ti i oni sto su izmislili to
(deki, 10. oktobar 2023 12:07)

Ono sto je zdravom razumu logicno, dekiju je smesno...

rosi

pre 9 meseci

Vozim motor i garantujem da preko 90% vozaca drzi telefon u ruci dok vozi, jedva nekad se desi da je vozac bez istog u ruci. Masovno gledaju u ekrane..... Evo jutros, iako je najavljeno ista prica, nigde policije

Dule

pre 9 meseci

E dobro ste se setili, kao da ovce prelaze ulicu, gluvi i dezorijentisani ne gledaju u automobile uopste!
(JA, 10. oktobar 2023 12:30)

Bleje u telefone ko ... da nisam bio oprezan, dosad bi se ih već jedno 20 smijalo majci s haube. I ko bi bio kriv? Pa ja, naravno, pokupio pešaka koji je blenuo u telefon, ni da pogleda levo, desno kad prelazi. Obavezno kazniti i to žešče!

detelinara

pre 9 meseci

Ово за слушалице код пешака је глупост пошто доста ових нових слушалица на један додир искључе песму и лепо се чује све око себе пошто имају 'transparency' опцију.

dial up

pre 9 meseci

ja slušam muziku bez slušalica dok šetam, nisam džabe kupio telefon sa dobrim zvučnikom, a opet čujem i šta se dešava oko mene, može se reći da nisam neki ljubitelj slušalica

Bane

pre 9 meseci

Slažem se,za upotrebu telefona u toku vožnje i na pešačkom ,da treba kazniti.
Šta ćemo sa novim automobilima,koji svi imaju infotejmet-ekran umesto tipki za klimu i ostala podešavanja.
Gde tu čovek da nađe opciju koja mu treba. Koliko on metara pređe dok nađe šta mu treba ne gledajući na put???

veki pekic

pre 9 meseci

A kad vozis bicikl ili trotinet, slobodno koristi mobilni i samo gazi pesake po trotoaru u Ruzveltovoj. Pesaci moraju da nose retrovizore, da znaju kad im nailazi 2-tockass od pozadi.

AquaSky

pre 9 meseci

AquaSky@ pa ti mozga nemaš. Napisao lik da mu u saobraćaju normalno da ima slušalice na ušima. I takvi hodaju svetom.
(Niko, 10. oktobar 2023 16:33)
Ocigledno ti nemas mozga, cim nisi razumeo moj komentar!
Sta prestavljaju slusalice problem kada pesak prelazi ulicu na pesackom prelazu, hajde mi objasni mozgu, posto si toliki genije? Jel ti kad prelazis ulicu gledas levo desno ili osluskujes auto koji dolazi? Hajde ''mozgu'' objasni? Ako ces da se uzdas u zvuk, da li znas da sve vise i vise ima elektricnih automobila, bukvalno ih ne cujes, i cemu ti onda sluzi tvoje culo sluha? Ili imas moci poput slepog misa, sonarom se orjentises. Ako slusalice predstavaljuju problem pesacima dok prelaze ulicu, kako to da su iste dozvoljene u automobilu da ih vozac koristi dok vozi?!
Razumem ja tebe, tesko je nekom sa niskim IQ da shvati neke stvari, isto kao i onom ko je osmislio retardiran zakon. Tebi ocigledno oci sluze samo za gledanje u ekran!

ronin

pre 9 meseci

@Bane
Pa to nije isto. Vidiš da ih interesuje ugrožavanje bezbednosti kada koristiš mobilni dok voziš, a ne kada podešavaš klimu dok voziš, iako je ovo drugo podjednako opasno, njih baš i ne interesuje.

Nikola

pre 9 meseci

Sve je ovo u neku ruku ok, ali mislim da je takodje veliki problem pušenja u voznji. Dok nadješ kutiju, izvadiš cigaru, zapališ, treseš pepeo...više ti oduzme pažnje od telefoniranja...
Takodje, ako ste primetili, sve je više vozača koji voze sa kerovima u krilu, i to nije kažnjivo!!!
(Magic, 10. oktobar 2023 14:34)

Misliš kerovi voze dok one puše !

Nele

pre 9 meseci

Zabraniti gluvim osobama da prelaze ulicu. Zabraniti vozacima da razgovaraju sa saputnicima. Zabraniti promene radio stanica, podesavanje klime isl. Ma jednostavnije, za svaki slucaj, svakom vozacu i pesaku pisati kaznu.

Sasa

pre 9 meseci

"Za samo dve sekunde pogleda u mobilni telefon, pređe se 28 metara ako se kreće propisno 50 kilometara na čas. Znate koja je to razdaljina – 28 metara", upozorava Belencan.

A ako se gleda u ekran koji danas imaju svi automobili fabricko ugradjene, to ne vazi? Koja licemernost.

boban

pre 9 meseci

kada bi ti Isti glasnogovornici I njihove kolege radile svoj posao za koji su debelo plaćeni iz naših džepova, ne bi bilo toliko bahatih za upravljačima

EZeljko

pre 9 meseci

E vecu glupost u zivotu procitao nisam. Gledati u ekran mobilnog dok se prelazi ulica jeste prekrsaj isto kao i to raditi u kolima. e sad razlika ipak postoji (to je sad u suprotnosti sa predhodnom tvrdnjom): u kolima se rizikuje tidji zivot a bogami potencijalno i sopstveni. Kao pesak uglavnom se rizikuje sopstveni. Kako god, telefon ne treba koristiti dok god ste ucesnik u saobracaju. E to je nazalost individualno. Samo edukacija tu od malih nogu pomaze i rat je unapred izgubljen.
A slusanje muzike preko slusalica sa telefonom u dzepu? e tu se sad malo preteruje. ja muziku slusam uvek, u kuci, u kolima, dok se prevozim javnim saobracajem jos od Walkman-a i to cu i dalje da radim.
Nego sta cemo sa svim onim gadzetima u danasnjim automobilima, velikim ekranima sa svim mogucim digitalnim podesavanjima? kao to ne odvlaci paznju, a? Pojedini sad nemaju manuelne komande vec je sve na ekranu.
Traba uvesti da jednom kad krenes u voznju sve sto si podesio si podesio i nema vise podesavnja dok se ne zaustavis. Tako bi vozaci bili svesni da nemogu naknadno da podesavaju nista pre nego se zaustave. A koliko glasna muzika u kolima moze biti? Ja cujem nekada na vise od 100m ludacki bas koji garant ostavlja trajni poremecaj u mozgu lika u kolima ali to je u redu. Takodje ludaci slusaju i sa telefona i slusalica tako glasno da se cuje u njihovoj blizoj okolini. Zakljucak, prirodna selekcija je zakon. Samo da ne opstanu ovi drugi, bez mozga.

rekreativac12000

pre 9 meseci

Mobilni telefon u saobracaju je opasniji od alkohola! Postala je moda da biciklisti, koji su uzgred najneedukovaniji i najugrozeniji ucesnici u saobracaju, koriste mobilni telefon.

ne mogu da verujem

pre 9 meseci

Zakon o kažnjavanju pešaka na prelazu koji gleda u telefon je bila jednaka kao prelaz van pešačkog prelaza. Samo treba primeniti zakon i rebnuti po džepu.

Zacvo

pre 9 meseci

"Ukoliko se razgovara telefonom, smanjuje se psihofizička sposobnost vozača kao da je pod dejstvom alkohola recimo 0,80, a ako piše poruku, smanjuje mu se kao da je recimo preko jedan promil alkohola pod dejstvom alkohola", navodi Belencan.

Zašto onda i kazne nisu iste? Nego za telefon 10.000, odnosno 5.000 ako se plati u roku od 8 dana, a za alkohol preko 20.000 i 6 meseci bez dozvole.
Uvedite ovakve kazne i za telefon ako je već isto

As

pre 9 meseci

Haa, haa. Pa ljudi sada više i ne razgovaraju telefonom u vožnji. Sada kucaju poruke i gledaju "lajkove" u vožnji. Kako ih niko ne kažnjava godinama u nazad, niko više i ne vodi računa o tome! Ko zna koliko je saobraćajki tako izazvano.

Uzicanin

pre 9 meseci

Od pre 15 minuta. Vozim polako a devojka sa sluskama u usima krenula polako preko pesackog kada je crveno pesacima. Sviram ko lud a ona nista. Tek kada sam je promasio za centimetar se malo trgla i u fazonu sta hoces...

trista čuda

pre 9 meseci

Moli se prvi policajac koji kazni pešaka da se javi da mu uplatim ručak na nekom skupom mestu. Još ako kažnjena bude neka sredovečna Karen može da povede i suprugu na ručak. Plaćam sve.

Thores

pre 9 meseci

Do 15-og, pa posle slobodno opet isto. 3000 kazna i nije neka kazna za majku koja gurne kolica sa bebom na pešački dva metra ispred automobila jer telefonira.

Niko

pre 9 meseci

Možete svakoj ženskoj osobi koja vozi odmah uručiti kaznu, jer nisam video ove godine sigurno nijednom da žensko ne drži telefon u ruci dok vozi,one kad udju u kola kao u govornicu da su ušle.

Peki

pre 8 meseci

Vozim motor i garantujem da preko 90% vozaca drzi telefon u ruci dok vozi, jedva nekad se desi da je vozac bez istog u ruci. Masovno gledaju u ekrane..... Evo jutros, iako je najavljeno ista prica, nigde policije
(rosi, 10. oktobar 2023 14:59) # Link komentara

A u cemu je razlika izmedju koriscenja mobilnog telefona i multimedia displaya tokom voznje u novim automobilima? Fokus odvlaci i jedno i drugo... Pa sam gledanje u GPS rutu je rizicnije na nego na telefonu. Telefon mogu da stavim ispred volana a ovde skrecem pogled na sredinu...
Vozim novi auto i bezbednije mi je da otkucam poruku na mobtelu nego da podesim nesto preko touch screena na kokpitu... Pa to je ko tablet da koristis...

kole

pre 8 meseci

To su prazne price i obecanja, te kaznice se ovo, pa ce se kazniti ono, a u praksi vidimo potpuno nezainteresovanu policiju za svoj posao, pa imamo od 100 vozaca njih 60 koji telefoniraju, voze debelo iznad ogranicenja, prestrojavaju se bez migavca i ikakvog obzira prema drugima, mnogi i bez pojaseva... Za to vreme policija se stekuje na neko mirno mesto i zaustavlja ljude bez ikakvog razloga troseci njihovo vreme. Zato neka vest bude kada pocnu da kaznjavaju i kada se te nepravilnosti smanje ili potpuno iskorene, a ne najave kao u filmu Rajka Grlica kad Bata zivotinja "preti" onoj mladunki da ce biti svasta, a na kraju corak.