Automobili

Četvrtak, 25.05.2023.

11:21

Kako pripremiti automobil za letnja putovanja

Kako se bliži letnja sezona, mnogi s nestrpljenjem iščekuju priliku da planiraju putovanje i otkriju nove destinacije. Od peščanih plaža do planina sa snegom, putovanje nas ispunjava pričama i novim iskustvima.

Izvor: Izvor: carvertical.com

Kako pripremiti automobil za letnja putovanja
Foto: Dirima/Shutterstock

Evrobarometar istraživanje o održivoj mobilnosti otkrilo je da se 56% Evropljana oslanja na automobile kao svoj primarni način prevoza. Međutim, pre nego što se uputite na duže putovanje, važno je pripremiti se za neočekivane kvarove i osigurati glatku i udobnu vožnju.

Imajući to na umu, stručnjaci za automobilizam u kompaniji carVertical su podelili nekoliko korisnih saveta o tome kako pripremiti automobil za letnja putovanja.

Proverite stanje guma

Pre nego što krenete na dug put, važno je da proverite stanje guma kako biste bili sigurni da su u dobrom stanju.

To podrazumeva proveru dubine gazećeg sloja, opšteg stanja guma i proveru da li su adekvatno napumpane na preporučeni pritisak.

Ako su gume istrošene ili oštećene, preporučuje se da ih zamenite pre putovanja.

Obavite pregled vozila

Održavanje ima ključnu ulogu kada ste vlasnik automobila. Bez obzira da li je vaše vozilo bilo pouzdani partner proteklih nekoliko godina ili je nedavno kupljeno, važno je da ga pravilno pregledate pre nego što krenete na dug put.

Proverite klima-uređaj i sistem za hlađenje kako biste bili sigurni da mogu pružiti udobno iskustvo vožnje tokom vrućih vremenskih uslova. Neispravan klima-uređaj može izazvati nelagodu i umor, otežavajući fokusiranje na put.

Istovremeno, sistem za hlađenje koji loše funkcioniše može dovesti do pregrevanja motora, što rezultira skupim popravkama i neočekivanim kvarovima.

Insekti – ta napast

Letnja putovanja mogu biti divno iskustvo, ali insekti mogu pokvariti sve. Poslednje što bilo ko želi jeste ometen pogled kroz vetrobran tokom vožnje, zbog čega je važno nabaviti tečnost za pranje vetrobranskog stakla koja uklanja insekte.

Ove specijalizovane tečnosti su posebno dizajnirane da rastvore i uklone ostatke koje insekti ostavljaju, čineći vetrobransko staklo kristalno čistim.

Pripremite set za hitne slučajeve

Zaglaviti se na putu je nešto što niko ne želi da doživi. Međutim, važno je pripremiti se za neočekivano tako što ćete napraviti svoj set za hitne slučajeve.

Ovaj set treba da sadrži osnovne stvari poput kompleta za prvu pomoć, baterijske lampe, kablova za startovanje, manometar za pritisak guma i, ako je moguće, rezervnu gumu.

Dodatno, razmislite o dodavanju prenosivog punjača za mobilni telefon, pokrivača i grickalica i vode kako biste ostali hidrirani i siti u slučaju dužeg čekanja.

Pametno pakujte i putujte lagano

Da biste obezbedili glatko i udobno putovanje, mudro pakujte stvari. Prioritet dajte neophodnim predmetima i ostavite suvišne kako biste smanjili težinu i povećali prostor.

Držite važne stvari pri ruci i spakujte odgovarajuću odeću i opremu kako biste se zaštitili od sunca.

Dobro organizovan automobil sa lakim prtljagom pomoći će u smanjenju potrošnje goriva i povećanju ukupne efikasnosti, obezbeđujući bezbrižno i uživajuće putovanje.

Priprema automobila za putovanje zahteva određeno planiranje i napor, ali nagrada vredi truda. Na taj način, letovanje ili čak kraći vikend izlet biće bez stresa i nećete morati da brinete o bilo kakvim problemima u vezi sa automobilom.

Srećan put!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Podeli: