Tesla pod drugim imenom na tržištu Kine?

Tesla je jedna od automobilskih kompanija o kojoj se u ovom trenutku najviše piše. Pažnja koju je privukao električni Model S u SAD proširila se i na Evropu, ali i na veoma moćno tržište Kine. Ipak, jedan čovek dovoljan je da se sve zaustavi.

Automobili

Izvor: B92

Subota, 24.08.2013.

15:30

Default images

Pripreme kompanije Tesla za nastup na kineskom tržištu početkom 2014. godine zautstavljene su u mestu jer ime Tesla u Kini pripada drugoj kompaniji.

Iako je izgledalo da se sve pripreme za debi odvijaju glatko - procedure oko registrovanja su skoro bile kompletirane, rezervacije za Model S su počele da pristižu, otvorena je radnja u tržnom centru (karakteristično za kompaniju Tesla)... Onda se javio izvesni gospodin sa tvrdnjom da je zaštitio logo koji je veoma sličan Teslinom još 2006. godine.
Ova žalba kineskog biznismena značila je da je "prodavnica" morala biti zatvorena i da su svi logoi kompanije Tesla iz SAD morali biti uklonjeni.

Iako kompanija Tesla Zhana Baoshenga neme nikakve veze sa Teslom iz "Silikonske doline" izgleda da im je misija veoma slična. Na kineskom sajtu kineskog Tesle možete videti render električnog automobila koji izgleda slično Audijevom modelu R8 ali sa logoom koji je veoma sličan ovom američke kompanije.
Kako je navedeno u objašnjenu na sajtu teslamotors.com.cn, misija kineske kompanije Tesla je da postane proizvođeč "najboljeg električnog automobila na tržištu Kine".

Iako Kina štiti globalne kompanije, prema izveštajima agencije Rojters, ovo pravilo ne mora automatski da važi i za relativno nove brendove kakav je Tesla.

Prema mišljenjima analitičara, najbezbolnije rešenje za američku kompaniju bilo bi da se "otkupi" Baosheng.
Ilon Mask (Elon Musk), prvi čovek kompanije Tesla bio je veoma entuzijastičan po pitanju ulaska na kinesko tržište, najveće svetsko tržište za premijum limuzine. Kako Kinezi veoma vole automobile koji nude veliki prostor putnicima na zadnjoj klupi, u pripremi je i Model S koji će odgovoriti i na ovaj zahtev.

Nazad u SAD, Tesla radi na razvoju Modela E. Ovaj model će, prema zvaničnim izveštajima, koštati manje od 40.000 dolara, imaće četvoro vrata, domet od oko 300 kmi izgledaće atraktivnije od konkurentskih električnih modela na tržištu.

Misija Modela E je da postane prvi elektromobil koji će se prodavati u velikim serijama, većim od Modela S čiji je cilj 20.000 primeraka globalno u 2013. godini.

Pre Modela E, treba da očekujemo električni krosover Model X, od kojeg kompanija očekuje veliki uspeh.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: