Ekološka Panda na metan obara proizvodne rekorde

Sa fabričkih traka pogona u Pomiljanu sišao je jubilarni 300-hiljaditi primerak FIAT-a Pande sa pogonom na komprimovani priridni gas.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 28.02.2017.

10:21

Ekološka Panda na metan obara proizvodne rekorde

Nijedan drugi automobil na metan u Evropi nije dostigao brojeve koje beleži FIAT-ov mali gradski model.

Panda je ujedno bila prvi automobil italijanske kompanije na komprimovani prirodni gas u serijskoj proizvodnji, a u periodu od 2007. godine do danas i najprodavaniji automobil na metan u Evropi. Tokom tog perioda, drugoplasirano vozilo u istoj kategoriji bio je još jedan FIAT: Punto.

Jubilarni primerak proizveden je u beloj Lounge verziji. Opremljena dvocilindarskim TwinAir Turbo Natural Power motorom, sa pogonom na benzin i metan, ova Panda razvija 80 ks (59 kW), sa potrošnjom od 4,5 litara benzina, ili 3,1 kilograma metana (na 100 km vožnje u kombinovanom ciklusu), uz minimalnu emisiju CO2 od 106 g/km za benzinsku i 85 g/km za metansku verziju.

U odnosu na benzin, metan smanjuje emisiju CO2 za 23 odsto, dok se emisija azotnih oksida manja za čak 52 odsto.
FIAT je već 20-ak godina lider u Evropi kada je reč o vozilima sa benzinsko-metanskim motorima, sa preko 700 hiljada prodatih vozila i linijom šest modela brenda (Panda, Punto, Qubo, Doblo, 500L i 500L Living), jednim modelom marke Lancia (Ypsilon) i četiri iz game FIAT Professional (Fiorino, Doblo Cargo, Ducato i Ducato Panorama).

U FIAT-u smatraju da je, radi istinskog poboljšanja kvaliteta vazduha a samim tim i postizanja održive mobilnosti, potrebno da nastave da kombinuju tradicionalne i alternativne tehnologije, imajući na umu posebna pravila svakog tržišta ponaosob.

Metan ima izuzetan potencijal kao obnovljiv energent, zahvaljujući biometanu, gorivu visokog razvojnog potencijala. Biometan je bio-gas koji nakon obrade daje određenu koncentraciju metana (iz gradskog ili poljoprivrednog otpada), tako da može da se koristi kao bio-gorivo za motore, poput prirodnog gasa.

Emisija ugljen-dioksida kod biometana je 20% niža nego kod benzina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

12 h

Podeli: