Smart na struju - 160 km sa punim baterijama (FOTO)

Smart je objavio fotografije i preliminarne tehničke detalje električnih verzija najnovije generacije svoja tri modela.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 23.09.2016.

10:10

Smart na struju - 160 km sa punim baterijama (FOTO)
Smart ForTwo ED

Nova "Electric Drive" familija obuhvata modele ForTwo ED, ForTwo Cabrio ED i ForFour ED. Smart ForFour je po prvi put dobio električni pogon, a sva tri automobila imaće svetsku premijeru na predstojećem sajmu u Parizu.
Smart ForTwo Cabrio ED
Sve verzije dele isti pogonski sistem koji se sastoji od električnog motora od 83 ks (61 kW) i 160 Nm, i litijum-jonskih baterija kapaciteta 17,6 kWh. Električni pogon omogućava verziji ForTwo da ubrza od 0 do 100 km/h za 11,5 s, modelu Cabrio za 11,8 s, dok je Smartu ForFour na struju potrebno 12,5 s da bi iz stanja mirovanja došao do "stotke". Maksimalna brzina sva tri automobila elektronski je ograničena na 130 km/h, kako bi se povećala autonomija u vožnji.

Jednostepeni menjač, koji vodi poreklo iz kompanije Renault, snagu šalje na zadnje točkove.
Smart ForFour ED
Među najvažnijim specifikacijama električnih automobila svakako je podatak o radijusu kretanja. Smart tvrdi da je prema novom Evropskom voznim ciklusu (NEDC, aktuelni standard za poređenje vozne autonomije različitih vozila), električni ForTwo u stanju da sa punim baterijama pređe do 160 km, dok maksimalna autonomija u vožnji modela ForTwo Cabrio i ForFour iznosi 155 km.
Kada je reč o drugom važnom podatku - vremenu dopune baterija - u Smartu kažu da je načinjen značajan pomak u poređenju sa prethodnim modelom. Kupci u Velikoj Britaniji i SAD će moći da napune baterije automobila za svega 2,5 h na specijalnim punjačima (ranije je bilo potrebno duplo duže vreme), dok je u Nemačkoj vreme dopune na običnoj kućnoj utičnici skraćeno za 40%.

Od 2017. godine, Smart će kao doplatnu opciju ponuditi i brzi punjač od 22 kW, zahvaljujući kome se vreme punjenja skraćuje na samo 45 minuta.
Uvid u proces punjenja, informacije o napunjenosti baterija i druge podatke o stanju vozila, korisnici će moći da dobiju i putem smartfon aplikacije, dok je, na primer, njihov automobil parkiran i priključen na struju.

Proizvođač planira na novu generaciju električnih Smart modela najpre ponudi kupcima u SAD, gde je čak četvrtina prodatih modela iz prethodne generacije imala pogon na struju. Prodaja će u Sjedinjenim Državama početi do kraja 2016, a početkom 2017. sva tri automobila će stići i u evropske prodajne salone.

Preporučena cena u Nemačkoj je 21.940 evra za model ForTwo, 25.200 evra za Cabrio i 22.600 evra za električni četvorosed ForFour.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: