Novi Pazar: Povučen crtani film sa homoseksualcem kao glavnim likom

Kulturni centar u Novom Pazaru povukao je sa repertoara dečiji animirani film "Čudesni svet", u kojem je glavni lik homoseksualac.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Četvrtak, 01.12.2022.

08:50

Novi Pazar: Povučen crtani film sa homoseksualcem kao glavnim likom
Foto: Igor Dymov/shutterstock

Kulturni centar u tom gradu na jugozapadu Srbije naveo je da razlog za to zahtev roditelja.

Kako su za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekli u ovoj ustanovi čiji je osnivač lokalna samouprava, roditelji - koji su sa decom gledali premijeru ovog Diznijeveg crtanog filma - negodovali su zbog "propagiranja homoseksualnosti", tako da on nije ponovo emitovan 28. novembra.

Prema istraživanju međunarodne organizacije ILGA, koja prati prava LGBT+ zajednice u svetu, Srbija svega 37 odsto poštuje prava i jednakosti LGBT+ zajednice.

U Kulturnom centru u Novom Pazaru za RSE su rekli da nisu imali uvid u sinopsis filma, te da su se obratili distributeru da im ubuduće šalje detaljnije opise radnje filma.

Film "Čudesni svet" bio je najgledaniji prošlog vikenda u Srbiji.

Strani mediji su preneli da jedan od junaka Diznijevog filma tinejdžer koji je zaljubljen u drugog dečaka. Kada svome ocu kaže kako se oseća, otac ga podržava i daje mu ljubavne savete ne osvrćući se na to u koga je dečak zaljubljen.

Narušavanje prava LGBT+ zajednice u Srbiji organizovano dolazi od desničarskih organizacija, stranaka i Srpske pravoslavne crkve zbog čega je i održavanje Evroprajd 2022 u Beogradu do kraja bilo neizvesno.

Međunarodni skup Evroprajd 17. septembra ipak je održan ali uz izuzetno jako policijsko obezbeđenje i sporadične incidente.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: