Ponedeljak, 27.11.2023.

19:26

Novo čudo niških kardiohirurga: Sad pacijentima vraćaju i trombocite

Na niškoj kardiohirurgiji sada se tokom operacije, osim eritrocita, pacijentu "vraćaju" i trombociti, koji bi inače bili bespovratno izgubljeni, jer je reč o dugim operacijama sa velikim rezovima i krvarenjem. Reč je o novoj metodi koja se koristi u samo pet evropskih zemalja

Izvor: TV Zona plus

Novo čudo niških kardiohirurga: Sad pacijentima vraćaju i trombocite
Foto: Shutterstock/Africa Studio

Prof. dr Dragan Milić, direktor ove klinike u UKC NIš je ovu metodu nazvao "čudesnom", jer, kako objašnjava, uz pomoć posebne mašine koja ih "usisava" i obrađuje, a zatim vraća pacijentu, spasava se do čak 80% trombocita koji imaju ulogu u zgrušavanju krvi, odnosno sprečavanju krvarenja posle operacije.

Tako se smanjuje potreba za transfuzijom u postoperativnom toku, a opravak pacijenta je brži i uspešnji, sa manjim rizikom od komplikacija, navodi dr Milić.

Kao zaslužnog za ovu novu metodu koja se na klinici primenjuje od prošle sedmice, dr Milić navodi docenta dr Milana Lazarevića, ali i ekipu koja radi ove operacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: