Ponedeljak, 27.11.2023.

13:57

Trideset kilometara novog asfalta: Od seoskih staza do gradskih bulevara

Ovogodišnje investicije u asfaltiranje predstavljaju izuzetno značajan korak ka modernizaciji grada Kruševca i okolnih sela, povećanju bezbednosti saobraćaja i poboljšavanju kvaliteta života građana reči su Vesne Anđelić, načelnice Gradske uprave.

Izvor: Kruševac Grad/Marija Janković

Trideset kilometara novog asfalta: Od seoskih staza do gradskih bulevara
Editorial credit: KSCHiLI / Shutterstock.com

Na gradskom i seoskom području asfaltirano je mnoštvo novih ulica u dužini od 30 kilometara, a istovremeno se i radilo na rekonstrukciji kanalizacione i vodovodne mreže. Ove godine izgrađeno je i deset dečijih igrališta, a izgradnjom vodovodne mreže brojna sela dobijaju vodu sa sistema "Ćelije", navodi Kruševac Grad.

Ulaganja na gradskom i seoskom području

Iz gradske uprave kažu da je njihov cilj asfaltiranje gradskih i seoskih puteva, kako bi pratili princip pravične raspodele rersursa za unapređenje infrastrukture. Ovakvu strategiju navode kao važnu kako bi se stvorili jednaki uslovi za život u urbanoj i seoskoj sredini.

"Mi gledamo da ravnomerno raspoređujemo budžet za asaltiranje ulica i udovoljimo svima čije su potrebe iskazane kroz Program razvoja. U proseku svake godine postavi se oko 30 kilometara asfalta. Mesne zajednice nam stavljaju prioritete šta je to što je njima gorući problem. Ova godina je bila veoma teška, zbog poplava, i mi smo prvo popravljali ono što je devastirano. Postoje ulice čiju smo izgradnju započeli, a onda su bujične vode odnele kompletan materijal, pa smo morali iznova i ispočetka da ih radimo. To je ličilo na pesmu 'Zidanje Skadra'. I pored toga nismo stali i uspeli smo da asfaltiramo veliki broj ulica", kaže Vesna Anđelić načelnica Gradske uprave.

Na osnovu zahteva mesnih zajednica od početka godine do septembra asfaltirane su ulice u selima: Malo Krušince, Vitanovac, Jablanica, Šogolj, Brajkovac, Štitare, Grkljane, Gornji Stepoš, Trebotin, Dvorane, Lovci, Sebečevac, Stanci, Mudrakovac i Brijanova ulica u Kruševcu, a izvođač radova je bilo preduzeće Tehnogradnja. Kruševac put bio je zadužen za ulic u selima: Globare, Bukovica, Ljubava, Sušica, Pasjak, Veliki Šiljegovac, Grevi, Šašilovac, Mačkovac, Petina, Parunovac… Rebalansom budžeta u septembru, obezbeđena su nova sredstva za asfaltiranje dodatnih ulica.

"Trenutno se radi ulica Đorđa Ćurčije u Mudrakovcu, Varšavska, Rankeova, Vojvođanska u Kruševcu. Moram da naglasim da kada radimo ulice prvo gledamo da promenimo kanalizacionu i vodovodnu mrežu, proverimo gas i struju u tom delu, da bismo radili asfaltiranje. Tokom izvođenja radova u ove tri gradske ulice utvrđeno je da atmosferska kanalizcija nije dobra, tako da smo morali prvo taj problem da saniramo. Meštane molimo da budu strpljivi, u najskorijem roku ćemo završiti njihove ulice. Nedavno smo završili još jednu ulicu u Dvoranu, u Malom Golovodu se trenutno asfaltira šest ulica, a u naselju Ujedinjene Nacije Cankarova. Ulica Filipa Višnjića će uskoro krenuti da se asfaltira, a nedavno su završene i ulice na naselju Stari aerodrom, čiju je izgradnju finansirao Grad zajedno sa sredstvima Ministarstva privrede", objašnjava Anđelićeva.

Globoder, Pepeljevac, Trebotin, Meševo, Mali Kupci, Modrica, Lipovac, sela su u kojima Tehnogradnja uveliko izgrađuje ulice, dok je "Kruševac put" sa svojim mašinama ušao u sela: Dedinu, Mačkovac, Bivolje, Čitluk, Lomnicu, Konjuh, a uskoro kreće i asfaltiranje u Kukljinu, Kamenaru, Kapidžiji, Bucima, Tekijama, Belasici. Preko investicija asfaltiraju se i ulice Slikara Milovanovića, a očekuje se i ulica Filipa Višnjića.

Kada je reč o gradskom području neasfaltiranih ulica ostalo je u Malom Golovodu, Bivolju, Parunovcu, Lazarici, ali i one čekaju svoj red.

"Trudićemo se da u što skorijem periodu svi dobiju asfalt i neumorno na tome radimo", tvrdi Anđelić.

Javno komunalno preduzeće "Kruševac" je takođe uključeno u rekonstrukciju postojećih i izgradnju novih ulica.

"JKP nas prati i izlazi nam u susret po svim zahtevima koje dobijamo od žitelja sa svih strana. U saradnji sa njima mi smo rekonstruisali Sinđelićevu ulicu, uradili niše i trotoare, jer tu građani nisu mogli ni da se kreću, niti kolicima da prođu od automobila. Na taj deo smo takođe ponosni zbog dečijeg igrališta, koje je napravljeno po najvećim standardima i sa svim sertifikatima. Taj deo grada je prava oaza, za sve uzraste, od dece do penzionera za koje smo postavili šah sto", kaže sagovornica.

"Kruševac put" trenutno izvodi radove na potezu iza upravne zgrade "Jastrepca", u planu je uređenje parkinga, platoa između zgrada, a ovaj deo je već osvetljen, jer su građani to tražili.

Sva sela će dobiti vodu sa sistema "Ćelije"

Pored rekonstrukcije vodovodne mreže u gradskim ulicama koje su asfaltirane ili se uveliko asfaltiraju, velika sredstva Grad izdvaja za izgradnju vodovodne mreže u seoskim naseljima, koju izvodi zajedno sa JKP "Vodovod Kruševac". Vodovodna mreža izgrađena je u Ljubavi, Dvoranu, Komoranu, Lazarevcu, Petini, Poljacima, Lovcima, Jošju…

"Činimo sve kako bi sela dobila zdravu pijaću vodu. U selu Jošje, prošle godine smo započeli prvu fazu radova koja je obuhvatila izgradnju rezervoara zapremine 650 kubika, a ove godine smo započeli drugu fazu. Ukupna vrednost izgradnje rezervoara u Jošju za obe faze, iznosi oko 35 miliona dinara. Pored toga, ove godine smo otpočeli radove na izgradnji magistralnih cevovoda Jošje – Đunis i Jošje – Kaonik, a vrednost investicije je oko 30 miliona dinara", kaže Anđelić.

Izgradnjom rezervoara u Jošju omogućiće se stabilno snabdevanje vodom u selima Jošje, Đunis, Kaonik, Crkvina, Sušica i Pozlata, što će osigurati dovoljnu količinu vode za preko 900 domaćinstava. Radovi na magistralnom cevovodu Jošje – Đunis i Jošje – Kaonik obuhvataju postavljanje vodovodnih cevi dužine 3000 metara ka Đunisu i 1200 metara ka Kaoniku. Planira se uskoro i početak radova na izgradnji sekundarne mreže za naseljeno mesto Đunis u dužini od 1300 metara.

U osnovnoj školi "Strahinja Popović" u selu Dvorane nedavno je puštena voda sa sistema jezera "Ćelije", čime su meštani zvanično priključeni na gradski vodovod. U ovu infrastrukturu uloženo je preko 50 miliona dinara, a meštanima, kojih ima oko 500 omogućeno je da koriste zdravu pijaću vodu.Investitori su osim Grada Kruševca i JKP "Vodovod" i Republička direkcija za vode, a plan je da voda sa sistema "Ćelije" dođe do svakog građanina Kruševca. Pored Dvorana koje je dobilo vodu, u selu Zdravinje korisnici se već aktivno priključuju na novoizgrađeni sistem. U Poljacima, meštani su u ovom procesu u delu sela gde je izgrađena mreža prošle godine, dok se u drugom kraju sela izvodi 2.faza radova na sekundarnoj mreži. Sela Petina i Lovci trenutno se nalaze u fazi izgradnje. Nakon svih ovih radova, u ovih 5 sela sa oko 650 domaćinstava, preko 2000 stanovnika imaće pristup zdravoj pijaćoj vodi sa sistema "Ćelije".

Deset novih igrališta u Kruševcu

Na inicijativu građana da je mladima potreban dodatan prostor za sportske aktivnosti i rekreaciju, Gradska uprava je u saradnji sa JKP "Kruševac" izgradila 10 igrališta na različitim lokacijama u gradu i u nekoliko okolnih sela. Svako igralište je opremljeno modernim i sertifikovanim spravama, koje su nakon postavljanja dobile dozvolu da mogu da se koriste.

"Jedan od najvećih poduhvata u ovoj godini bilo je parterno uređenje novog Adrenalinskog parka. Komunalno je bilo zaduženo i za izgradnju teretane na ovom delu, jer i to je u njihovoj nadležnosti. Dečije igralište takođe planiramo na tom prostoru, ali za sledeću godinu. Ove godine izgradili smo deset igrališta u Jasici, dva u Rasadniku, Trmčaru, Velikoj Lomnici, Nauparu, Kukljinu, na Trgu slobode u Kruševcu, u ulici Franše D' Eperea i u Sinđelićevoj. Pošto nisu sva iste veličine vrednosti igrališta se kreću od 3 do 6 miliona.

Do kraja godine igrališta će dobiti i selo Dvorane i Makrešane.

"Igrališta su već zaživela, puno je srce kad vidite da je nešto urađeno kako treba i da se koristi i da je posećeno, sa svih strana dobijamo pozitivne komentare", zaključuje Vesna Anđelić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: