Ako sutra čujete zvučni signal za opasnost – o ovome je reč

Kako da se reaguje u slučaju zemljotresa vežbaće se u petak, i to u dve osnovne škole u okolini Kruševca.

Izvor: Novosti/S.BABOVIÆ

Četvrtak, 16.03.2023.

08:23

Ako sutra čujete zvučni signal za opasnost – o ovome je reč
Ilustracija/Foto: Aleksandar Blanusa / Shutterstock.com

Više od 100 učesnika naći će se u zamišljenoj situaciji elementarne nepogode. Odeljenje za poslove odbrane i vanrednih situacija po proceni događaja i promovisanja civilne zaštite realizuje ovu pokaznu vežbu pod nazivom "Prirodna katastrofa zemljotres - simulacija zemljotresa" u osnovnim školama "Vasa Pelagić" u Padežu i "Brana Pavlović" u Konjuhu, prenose Novosti.

"Vežba ima za cilj proveru spremnosti primene mera i zadataka civilne zaštite lokalne samouprave(mesna zajednica i poverenika civilne zaštite,subjekata od posebnog značaja),kao i edukaciju učenika i nastavnika i nenastavnog osoblja o postupanju u slučaju zemljotresa, kao i postupci u slučaju požara i drugih nesreća", navode u ovom Odeljenju Gradske uprave Kruševac.

Zvučni signal za opasnost i signal za prestanak opasnosti čuće se 17.marta između 10:30 i 10:40 časova. Razloga za uznemirenje neće biti.

A da ima razloga za ovu korisnu simulaciju, u svetlu poslednjih katastrofalnih zemljotresa koji su pogodili Tursku i Siriju,gotovo da je sigurno.

Serija manjih potresa registrovana je i na teritoriji naše zemlje. Najveći zabeleženi zemljotresi u blizini Kruševca dogodili su se 80-ih godina prošlog veka na Kopaoniku. Premašivali su intenzitet od 5 stepena po Rihteru, dok je zemljotres jačine pet stepeni zatresao okolinu Trstenika 1999.godine.

Slabiji zemljotresi pogađali su prošle godine susedni Nišavski okrug,pa je tako u Deligradu registrovan zemljotres magnitude 3,8 jedinica Rihterove skale, dok je krajem novembra, u dva navrata, zemljotres od 3,6 stepeni pogodio rub trsteničke opštine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: