Kragujevac - Društvo - B92 Lokal

Oboren sveti hrast star 400 godina FOTO

Viševekovni hrast u selu Masloševo kod Kragujevca koji za meštane ima poseban značaj jer ga smatraju i svetim drvetom starim preko 400 godina, srušen je tokom superćelijske oluje koja je zahvatila Srbiju.

Izvor: RINA Kragujevac
Podeli
Foto: RINA
Foto: RINA

Do sada je izdržao sve oluje i vremenske nepogode, ali pao je pod jačinom do sada nedoživljenog vetra orkasnke jačine. Prema starom narodnom verovanju kod Srba, ovaj hrast je predstavljao "drvo zapis" ispred kog su se ljudi molili za zdravlje i berićet.

"Tu su se održavale litije, narod se okupljao u dobru i zlu. Ovaj hrast je jedini preživeo posleratne vlasti i star je oko 400 godina. Sve je izdržao, ali nije mogao da se izbori sa ovom strašnom olujom. Poklonio se večnosti, kao njen dugogodišnji svedok i odneo sa sobom istine o mnogo zla a vrlo malo dobra što se pod njim dešavalo", kaže za RINU Radoslav Ćatić iz Masloševa.

On naglašava da drvo zapis ima poseban značaj kod srpskog naroda i zbog tako velikog poštovanja ovakvog svetog drveta ovdašnji meštani će se uz molitvu oprostiti od njega.

"Moje komšije i sinoraši kao i Pantelići iz Blaznave su pozvali sveštenika pa će se pored hrasta održati molitva, sakupićemo grane uz panj i tu će ostati da satruli. Već smo se dogovorili da na jesen na tom mestu posadimo tartufom oplemenjen hrast koji će ostati mlađim generacijama u amanet", ističe Ćatić.

On dodaje da je nekada u gotovo svakom selu postojalo jedno drvo svetilište koje se zvalo "zapis", zbog toga što je na njemu bio urezan ili zapisan krst i bilo je osveštano. Drvo zapis nalazilo se u centru sela i bilo je glavno kultno mesto a njegova uloga posebno je istaknuta u vreme obeležavanja seoske slave, kada su se na tom mestu okupljali seljani kao u crkvi.

Foto: RINA
Foto: RINA

Foto: RINA
Foto: RINA

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.