Rešava se višedecenijski problem: Uskoro kreće izmuljavanje jezera Međuvršje

Radna grupa sastavljena od predstavnika Vlade Mađarske i Vlade Republike Srbije zadužena za projekat izmuljavanja jezera Međuvršje juče se sastala u Prirodnjačkom centru u Ovčar Banji gde su prezentovani dalji koraci na realizaciji ovog projekta.

Izvor: RINA

Četvrtak, 01.06.2023.

09:05

Rešava se višedecenijski problem: Uskoro kreće izmuljavanje jezera Međuvršje
Foto: RINA

Sastanku su prisustvovali Atila Galamboš, predsednik mađarske Privredne komore zadužen za regiju zapadnog Balkana, pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Ivan Divac, inicijator izmuljavanja jezera Milan Radunović i gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

Atila Galamboš, predsednik mađarske Privredne komore zadužen za regiju zapadnog Balkana i jedan od inicjiatora za realizaicju projekta izmuljavanja jezera Međuvršje, rekao je da se kraj projekta izmuljavanja jezera Međuvršje može očekivati do kraja leta tekuće godine.

"Projekat je započet u sklopu bilateralnog sporazuma Mađarske i Srbije za finansiranje projekata u infrastrukturi. U okviru tog projekta samo projektovanje je grant, to su sredstva koja su opredeljena i bespovratna su. Prošle godine je odabrana mađarska firma Naturakva koja je zadužena da uradi kompletnu projektnu dokumentaciju zajedno sa dojmaćim srpskim firmama. Očekuje se krajem avgusta, početkom septembra da projekat bude završen", rekao je Galamboš.

Pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Ivan Divac istakao je da je pored projekta izmuljavanja jezera Međuvršje i jezera Bubanj u Kragujevcu, 27. aprila potpisan ugovor o projektovanju za vodosnabdevanje, kanalizaciju i fabrike za prečišćavanje otpadnih voda u 10 gradova.

"Što se tiče izmuljavanja jezera Međuvršje očekujemo da u toku avgusta meseca projektovanje bude završeno i da će se konačno znati cena celog tog projekta. Naš predlog sa današnje sednice upravnog odbora biće da na zajedničkoj sednici dve vlade, koja će se održati u junu mesecu, bude dobijeno odobrenje da se otvore pregovori o finansiranju i da se u najskorije vreme krene sa čišćenjem. O važnosti projekta je suvišno govoriti jer svi znamo da Međuvršje trenutno ne može da se koristi, a kada se bude završio projekat izmuljavanja, voda će biti čista i jezero će moći da se koristi i za kupanje a pored toga, grad Čačak radi pešačku stazu oko jezera koje ima izuzetan značaj kako za sam grad Čačak tako i za čitavu zapadnu Srbiju", kazao je Divac.

On je podsetio da je mađarska vlada dala grant za projektovanje, a za izvođenje samih radova u zavisnosti od cene treba da razgovaraju dve vlade kako će to ići, odnosno koliko će dati mađarska a koliko će opredeliti srpska strana.

"Projekat uređenja Ovčardsko kablarske klisure izuzetno je važan, pre svega kada je reč o izmuljavanju jezera koje 35 godina nije čišćeno, a Morava je donosila u njega sve što je mogla . U ovom trenutku je u fazi završni projekat čišćenja jezera , urađena su sva merenja zagađenosti i mulja i vode, snimljeno je kompletno dno i znamo debljinu . Problem predstavlja činjenica da je ogromna količina mulja,a struktura jezera je takva da je teško naći lokaciju za ceđenje mulja tako da smo u procesu traženja jeftinijeg i efikasnijeg rešenja", rekao je Milan Radunović, inicijator projekta izmuljavanja jezera i dodaje da:

"Mulj će se vaditi refularnim bagerima i muljnim pumpama jer je različit kvalitet mulja u priobalju , trave koja se dizala, dve tri školjke automobila, mina iz Drugog svetskog rata , rešiv je problem, ali tražimo rešenje za tretman mulja i procedure shodne standardima EU. Korektne sugestije imamo od strane stanovništva kako bi sačuvali ptice koje su naselile jezero, a prema iskustvu iz EU ovo je jedan od težih zadataka koji je pred nama. U izradi projektne dokumentacije, učestvovale su domaće firme, a nosilac posla je mađarska firma zajedno sa desetak domaćih koje su uključene u projekat", kazao je Radunović i dodao da će "biti veoma skupo i oko godinu dana trebaće vremena da se organizuje ceo proces i da se obezbede sredstva.

Samo čišćenje trajaće dve do tri godine, a tretman podrzumeva da mulj bude ceđen na vodi. Lokalni žitelji su sugerisali i druge mogućnosti, ali samo fizičko vađenje trajaće dve do tri godine , a koliko će nas tretman ceđenja usporiti , to ne znamo, jer je količina mulja veličine Kablara, dodaje Radunović.

Gradonačelnik Čačka MIlun Todorović istakao je da će tek sa izmuljavanjem jezera Međuvršje, Ovčar banja, kako ju je nazvao, turstički biser grada Čačka dobiti puni format I pravi sjaj.

"Danas je na programu prezentacija samog projekta izmuljavanja jezera. Ako se ne varam, samo projekat u vrednosti od četiri miliona evra je finansirala mađarska Vlada i već imaju ugovoren posao sa Vladom Republike Srbije vredan 80 miliona evra baš za čišćenje jezera. Jezero Bubanj u Kragujevcu i jezero Međuvršje u Ovčarsko-kablarskoj klisuri su u prvom prioritetu. Danas ćemo videti kako izgleda sam projekat izmuljavanja oko 75 odsto. Pedesetih godina prošlog veka je podignuta brana Međuvršje, od koje je, na žalost oko 75 odsto zatrpano u mulju, rastinju i korenju. Nadam se da ove godine potpišemo ugovor o samom izvođenju i da krenemo u samu realizaciju. Naš biser, Ovčar Banja, tek sa tim dobiće puni format i pravi sjaj, rekao bih, kada se završi izmuljavanje jezera. Procena je da je to oko 40 miliona evra. Videćemo šta projekat konačno kaže i koje je vreme neophodno za kompletno čišćenje. Za početak je pretpostavka da je to između dve i dve i po godine. Ogromna kubatura i sve što se nalazi u našem jezeru. Sa ovom investicijom, Vlada Republike Srbije investiraće u Ovčar Banju preko sedam milijardi dinara", rekao je Todorović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Hitna pomoć se seli na novu lokaciju MAPA

Hitna pomoć treba da bude u delu grada gde je dobra saobraćajna komunikacija, dobar prostor za parking i takva jedna parcela je na prostoru ispod Stop šopa prema DIS-u, kaže direktor UKC Niš prof. dr Zoran Perišić.

8:33

27.3.2024.

1 d

Podeli: