Poznato kada Beograd dobija novi buvljak

Plan za detaljnu regulaciju područja na Bežanijskoj kosi gde će se nalaziti budući Otvoreni tržni centar na javnom uvidu biće do 31. decembra.

Izvor: B92

Utorak, 21.12.2021.

18:28

Poznato kada Beograd dobija novi buvljak
Foto: Epa/KOCA SULEJMANOVIC

Zakupci tezgi sa novobeogradskog buvljaka, koji već godinama čekaju preseljenje na novu lokaciju, svoju robu bi u budućem Otvorenom tržnom centru, što će se graditi uz Ulicu Marka Čelebonovića na Bežaniji, mogli da izlože 2023. godine.

Prvi konkretan korak u pravcu njihovog izlaska sa postojeće tržnice je učinjen, a Nacrt plana detaljne regulacije za područje privredne zone „Auto-put” u Novom Beogradu, Zemunu i Surčinu, za blok između Ulice Marka Čelebonovića, saobraćajnice T6 i novoprojektovane saobraćajnice, na javnom uvidu biće do 31. decembra, piše Politika.

"Ideja je da plan usvojimo u prvoj polovini naredne godine, a pokušaćemo da to bude do kraja februara. Ovaj dokument biće osnov za izradu projektne dokumentacije i pribavljanje dozvola za gradnju u toku 2022, a namera nam je da najdalje u toku 2023. godine počnemo gradnju novog prostora i iseljenje sadržaja sa postojeće lokacije. Trgovci će na dosadašnjem buvljaku ostati sve dok se ne ostvare uslovi da pređu u novi objekat Otvorenog tržnog centra“, kaže glavni gradski urbanista Marko Stojčić.

Ovi novi rokovi definitivno su "srušili Sneška" nekadašnjem direktoru "Gradskih pijaca” Ivanu Soču koji je izmeštanje kompleksa u Bloku 43 najavljivao već za 2017. godinu. I nije Sočo jedini koji je bio preveliki optimista jer i sam Stojčić je kao rok za iseljenje zakupaca i njihovih tezgi sa ove pijace pominjao 2021. godinu. Takve najave poklapale su se, inače, sa tekstom oglasa iz 2019. godine za prodaju ovog placa, kada je rečeno da je obaveza grada da Otvoreni tržni centar odavde izmesti za najduže dve godine.

U planu objavljenom na sajtu grada kaže se da će se novi OTC nalaziti u bloku između Marka Čelebonovića, saobraćajnice T6 i novoprojektovane saobraćajnice.

Gradska pijaca za trgovinu neprehrambenom i prehrambenom robom, navedeno je, imaće plato sa tezgama i nadstrešnicom, kvantašku pijacu za prodaju robe iz kamiona, objekte kao što su hale, lokali i administrativni i skladišni prostor, kao i parking. Dozvoljeni sadržaji u okviru objekta su, kako ovde piše, javne službe, supermarket, ugostiteljstvo, rekreacija, uslužne delatnosti poput auto-perionica i slično.

Plan predviđa i da je na parceli potrebno obezbediti najmanje deset odsto zelenih površina, a postojeću vegetaciju drveća i šiblja treba uklopiti u planirano rešenje. Na obodu parcele nalaziće se i zaštitni zeleni pojas od listopadnih i zimzelenih vrsta drveća, šiblja i puzavica koji će Otvoreni tržni centar vizuelno izolovati od susednih parcela. Duž glavnih pešačkih staza biće drvoredi ili travnate površine sa uličnim mobilijarom na kome će kupci, naročito u letnjim mesecima, moći da predahnu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: