Pogledajte kako izgleda danas otvoreni deo obilaznice oko Beograda FOTO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvorio je danas Sektor 4 obilaznice oko Beograda od mosta na Savi kod Ostružnice do petlje Orlovača i Petlovo Brdo.

Izvor: B92.net

Četvrtak, 29.04.2021.

15:16

Pogledajte kako izgleda danas otvoreni deo obilaznice oko Beograda FOTO
Foto: Printskirn, Instagram/buducnostsrbijeav

Kako je ranije rečeno, završeni su radovi na izgradnji autoputa na obilaznici oko Beograda od mosta na Savi kod Ostružnice do petlje Orlovača i Petlovo Brdo i ta deonica u dužini od 7,7 kilometara danas je pušten u saobraćaj.

Izgrađena je, naime, nedostajuća leva traka auto-puta, ali i dva tunela: Lipak i Železnik, kao i tri mosta: most br. 9, 10 i 11, te završeni preostali radovi na petlji Orlovača.

Predsednik Vučić poručio je da je u pitanju strahovito važna saobraćajnica i za kamione i ostala vozila.

"Mi ćemo sve ovo da završimo, ceo prsten oko Beograda za nešto više od godinu dana, i uz metro, Beograd postaje pravi velegrad, evropska i svetska metropola", ocenio je.
Foto: Printskrin, Instagram/avucic
Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture poručio je da ne postoji nijedan put u Srbiji koji je ovako frekventan za teretni saobraćaj.

"Za mene ovo otvaranje predstavlja veliko zadovoljstvo. Ova deonica je krenula da se gradi 1989. godine, 2008. je pravljeno preliminarno otvaranje, u međuvremenu tu se naselilo mnogo ljudi, nelegalno...", naveo je.

Ova deonica je verovatno najbezbednija u Srbiji, kazao je.

Preostaje da se završi gradnja druge trake autoputa od Orlovače do tunela Straževica i da se završi izgradnja obe trake autoputa od Straževice do Bubanj Potoka.

Inače, cela deonica od mosta na Savi kod Ostružnice do Bubanj Potoka duga je 20,4 kilometara sa pristupnim saobraćajnicama.
Foto: Printskrin, Instagram/avucic
Vrednost projekta je 227 miliona evra, a radovi se finansiraju 85 odsto iz zajma Eksim banke Kine i 15 odsto iz budžeta Srbije. Izvođač radova je kineska kompanija "Power Construction Corporation of China", a podizvođač azerbejdžanski AzVirt i domaće firme. Završetkom radova do Bubanj Potoka biće kompletirano oko 47 kilometara autoputa od Batajnice do Bubanj Potoka.

Ranije je izgrađena obilaznica od Batajnice do Dobanovaca i Ostružnice, sa novim mostom na Savi koji je izgrađen pored starog ostružničkog mosta. Planirana je i izgradnja nastavka obilaznice od Bubanj Potoka do Pančeva, kada bi cela obilaznica bila duga oko 69 kilometara.

Tako bi se kompletirao ceo saobraćajni prsten oko Beograda, čime bi se potpuno izmestio teretni saobraćaj iz grada.

Beogadska obilaznica je jedan od najznačajnijih projekata, čija je gradnja počela pre više od 30 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Hitna pomoć se seli na novu lokaciju MAPA

Hitna pomoć treba da bude u delu grada gde je dobra saobraćajna komunikacija, dobar prostor za parking i takva jedna parcela je na prostoru ispod Stop šopa prema DIS-u, kaže direktor UKC Niš prof. dr Zoran Perišić.

8:33

27.3.2024.

1 d

Podeli: