Beograd - Društvo - B92 Lokal

Sa pet će pokriti ceo Beograd: Počinje izgradnja prve fabrike za preradu otpadnih voda

Izgradnja prve fabrike za preradu otpadnih voda započeće već krajem leta ove godine, a izgradnjom pet fabrika biće pokriven čitav Beograd, izjavila je danas Zamenica gradonačelnika Beograda Vesna Vidović.

Izvor: B92.net Beograd
Podeli
Foto: Beoinfo
Foto: Beoinfo

"Grad Beograd, iako veliki evropski grad, nema nijednu fabriku za preradu otpadnih voda i zbog toga nam je to važno. Izgradnja prve fabrike započeće već krajem leta ove godine, a izgradnjom svih pet fabrika biće pokriven čitav Beograd, tako da se otpadne vode više neće direktno izlivati u naše reke. Trudimo se da vodimo računa o životnoj sredini i ekologiji kako bi Beograd bio što čistiji i zdraviji", rekla je Vidovićeva, saopštio je Beoinfo.

Ona je naglasila i da u velikoj akciji čišćenja priobalja učestvuju gradska preduzeća.

"Tu su radnici javnih komunalnih preduzeća "Zelenilo - Beograd" i "Gradska čistoća", koji i inače svakodnevno brinu da nam grad i reke budu čisti, a danas posebno podržavaju akciju - navela je Vesna Vidović.

Direktor JVP-a "Srbijavode" Goran Puzović precizirao je da akcija obuhvata čišćenje lokacije na i oko Čukaričkog rukavca, te je pozvao sve građane dobre volje da se priključe.

"Jedan od posebnih ciljeva ove akcije jeste pravilno postupanje sa otpadom, jer će prikupljen otpad biti adekvatno razvrstan, odložen i recikliran ili kompostiran", istakao je Goran Puzović.

On je naglasio da će za Međunarodni dan reke Save biti organizovan niz edukativnih radionica, sportskih aktivnosti, onlajn platforma o očuvanju reka, a sve će biti prilagođeno deci različitih uzrasta.

Deca vrtićkog uzrasta i mlađih razreda osnovne škole imaju priliku da na zanimljiv način uče o bitnim pojmovima kao što su reke, poplave, zagađenje, otpad i reciklaža.

Međunarodni dan reke Save se obeležava svake godine 1. juna, s ciljem da se promoviše značaj ove reke za sve zemlje u njenom slivu.

Srbija je ravnopravni član i potpisnica Međunarodne komisije za sliv reke Save (ISRBC), a JVP "Srbijavode" aktivno učestvuju u radu ove komisije u svim ekspertskim grupama.

Akciju čišćenja savskog priobalja organizovalo je javno vodoprivredno preduzeće "Srbijavode", u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Republičkom direkcijom za vode, Sektorom za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova i Opštinom Savski venac, kao i javnim preduzećima i kompanijama, na lokaciji od Čukaričkog rukavca, ispod Mosta na Adi, pa sve do Rečne policije.

Učešće su uzeli i predstavnici Sekretarijata za zaštitu životne sredine, kao i deca koja su na početku simbolično pustila u nebo plave helijumske balone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.