Beograd - Društvo - B92 Lokal

"Paklene ulice" pored Batajničkog druma: Divlje trke šokirale građane, opasnija verzija "srpski rulet" VIDEO

Snimci ulične trke koja se odigrala usred dana na Batajničkom drumu u Beogradu poprilično je šokirali Beograđane. Ipak, koliko god bilo šokantno, nije prvi put. Video-zapisi od pre nekoliko godina otkrivaju da se divlje trke dešavaju po pravilu nedeljom posle ponoći, na takozvanoj stazi Knauf, pored Batajničkog druma.

Izvor: B92, TV Prva Beograd
Podeli
Foto: Printskrin, TV Prva
Foto: Printskrin, TV Prva

Termin trke nije fiksan, već se organizuju po dogovoru na forumima. Ukoliko ima dovoljno zainteresovanih, sve može da se zakaže i za sat vremena. Ne može se prijaviti svako i potrebna je pozivnica.

Ovakve trke se čak i naplaćuju i mogu koštati do nekoliko hiljada evra. Ko pobedi dobija ključeve poraženog takmičar ali i novac.

Opasnija verzija je "srpski rulet", koji predviđa da vozači rade sve suprotno od onoga što je dozvoljeno: prolaze kroz crveno svetlo, voze u kontra smeru velikom brzinom, seku raskrsnice a poseban izazov su mostovi i tuneli.

Ko su učesnici uličnih trka, ko je sve u opasnosti i kakve sankcije su predvidjene za takvo ponašanje u saobraćaju?

Profesionalni vozača automobila Nemanja Milovanović kaže, govoreći o organizaciji tih trki, da ljudi koji to rade verovatno naprave grupe na Viberu i za čas naprave skup.

"Trakanje na ovakvim mestima nije bezbedno. Vozači koji to rade ne znaju koji je tu problem i za ove što stoje sa strane i snimaju, jer ne znate sta moze na automobilu da otkaže i da ode u ljude" , rekao je Milovanović.

Milovanović navodi da ne podržava ovakve trke jer to po njemu "ne može da bude normalna stvar". "Tu su ljudski životi u opasnosti", rekao je.

Stručnjak za analizu saobraćajnih nezgoda i posledica Mirko Koković kaže da su ove trke pre svega nelegalne i ne mogu ni u kom slučaju biti organizovane.

"Ja kada sam video ovu uličnu trku prva asocijacija mi je bila kultini film Paklene ulice", rekao je on.

Opširnije u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 400 idi na stranu