Koliki je značaj Naučno tehnološkog parka u Beogradu i šta sve on nudi mladima? VIDEO

Naučno tehnološki park u Beogradu veoma je značajan za život mladih.

Izvor: B92.net

Utorak, 24.05.2022.

13:40

Koliki je značaj Naučno tehnološkog parka u Beogradu i šta sve on nudi mladima? VIDEO
Foto: Printscreen/Youtube/BGMLADI

Jelena Petrović, pomoćnik direktora za razvoj poslovanja, objasnila je za selirjal "BG Mladi" da je ideja Parka da ohrabri mlade da krenu sa svojim inovacijama i razvojem biznis ideja, da shvate da imaju podršku kao i mesto na kome mogu temeljno i kontinuirano raditi na razvoju svojih ideja.

"Tu smo da podržimo i kompanije koje već posluju da dodatno razviju svoje proizvode, usluge i da prošire svoju delatnost i mrežu svojih korisnika. U našem Naučno tehnološkom parku trenutno posluje preko 70 kompanija a preko 120 timova je prošlo kroz sve naše programe, što nam je posebno zadovoljstvo jer mreža kompanija koje rade sa NTP Beograd svakim danom sve je veća. Tokom svih ovih godina imali smo ozbiljnu saradnju i podršku naših osnivača, i zapravo samo zajedničkim radom kako naših osnivača tako i svih ostalih institucija koje pružaju podršku Naučno tehnološkom parku ostvarujemo ove trenutne rezultate koje sa ponosom ističemo. Sarađujemo i u drugim regionima sa drugim Naučno-tehnološkim parkovima, tu sui razni programi kroz koje finansiramo start ape u celoj Srbiji, posebno imamo intenzivnu saradnju sa kolegama iz Niša i Čačka, i verujemo da ćemo u narednom period zajedničkim radom, strpljenjem i znanjem pomoći i kolegama iz ovih centara da naprave sličnu uspešnu priču kao ovu našu u Beogradu", istakla je ona.

Program "ParkUP" je program namenjen studentima Univerziteta u Beogradu ali i ostalim Univerzitetima sa teritorije Beograda.

"Ideja programa je da student kroz 5 radnih dana prođu ceo put koji prolazi jedan start ap – od formiranja tima, pa preko menadžmenta, preduzetničkih alata, ali tu su i veštine prezentacije sopstvene ideje i ostale meke veštine koje su im neophodne nap utu razvoja sopstvenog start apa. Mladima je neophodna podrška i edukacija, i zapravo mogu sa sigurnošću da kažem da je edukacija mladih, studenata, pa čak i srednjoškolaca veoma važna. Interesovanje koje imamo je veliko, javlja nam se jako veliki broj mladih, uglavnom za naše projekte dobijemo preko 150 prijava, naravno mi smo ograničeni i brojem ljudi koje kvalitetno možemo da edukujemo u okviru nekog programa, ali zaista možemo da se pohvalimo da je interesovanje za naše programe ogromno", ističe Bojan Milenković iz Naučno tehnološkog parka.

Sam rad u Naučno tehnološkom parku predstavio je Vladimir Božovićem, ispred kompanije ZenHire.

Reč je o kompaniji koja ima za cilj da pomogne HR proces, odnosno da pomoću programa regrutera zasnovanog na veštačkoj intelegenciji vrši regrutovanje kandidata pre samih HR regrutera.

"Ideja je da process učinimo humanijim, manje stresnim omogućava mnogo prednosti kandidatima koji dobijaju povratnu informaciju o svom status in a neki način olakšavamo i kandidatima ali i samim kompanijama koje koristeći ovaj program omogućavaju da kandidati za posao stiču pozitivan utisak o njima. Naš program je globalan, nismo orijentisani samo na Srbiju, inicijalni klijenti sa kojima upravo sada sarađujemo su uglavnom iz Sjedinjenih američkih država, ali nadamo se da će program imati velikog uspeha i u Srbiji", rekao je on.

Kako Božović ističe ključan problem sa kojim se suočavate na početku start apa je naći kvalietne ljude koji su sposobni, imaju volju i želju i kada to uspete put ka uspehu vam je značajno olakšan.

Takođe, po mišljenju Božovića Naučno tehnološki park puno olakšava ceo process razvoa start apa i zaista Beograd treba da bude ponosan na njegovo postojanje.

Bojan Martinović, iz kompanije Inclusio istakao je da Inclusio treba da pomogne osobama koje imaju neki od oblika invaliditeta, njihovi problemi prilikom pristupa objektima su veliki.

nclusio ima 2 komponente – tablet uređaj u samom objektu koji informiše zaposlenog da dolazi osoba sa invaliditetom, a osoba sa invaliditetom preko aplikacije daje informaciju da im je potrebna pomoć za pristup ovom objektu.

"Dakle na neki način naša aplikacija nastala je iz naših iskustava koje smo imali i u potrazi za rešenjem došli smo do nastanka Inclusia", rekao je.

Po rečima Martinovića socijalno odgovorno preduzetništvo ima budućnost, ne samo jer je neophodno modernom društvu zbog socijalne komponente već i mogućnosti da se u njemu ostvari i određeni profit.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Hitna pomoć se seli na novu lokaciju MAPA

Hitna pomoć treba da bude u delu grada gde je dobra saobraćajna komunikacija, dobar prostor za parking i takva jedna parcela je na prostoru ispod Stop šopa prema DIS-u, kaže direktor UKC Niš prof. dr Zoran Perišić.

8:33

27.3.2024.

1 d

Društvo

Evo šta će biti na mestu "Beograd bašte"

Prostor "Beograd bašte", oivičen Bregalničkom, Kajmakčalanskom, Silvija Kranjčevića i Ulicom Svetomira Nikolajevića na Zvezdari, ostaće zelena površina i tu neće biti građena stambena zgrada.

15:52

26.3.2024.

1 d

Podeli: