Beograd - Društvo - B92 Lokal

Još jedan besplatan vođeni tematski obilazak Novog groblja

Novo groblje u Beogradu jedno je od najstarijih beogradskih grobalja, osnovano je 1886. godine i od tada do danas na njemu je sahranjen veliki broj znamenitih ličnosti iz, a njegov prostor je ispunilo preko 1.800 vajarskih radova, što ga sve zajedno čini Muzejem na otvorenom. Godine 1983.

Izvor: B92.net Beograd
Podeli
Foto: Arhiva/JKP &Pogrebne usluge& Beograd
Foto: Arhiva/JKP "Pogrebne usluge" Beograd

Novo groblje je proglašeno za Kulturno dobro od velikog značaja za Republiku Srbiju, a njegov kulturno – istorijski značaj prepoznat je još 1979. godine kada je Detaljnim urbanističkim planom predviđena izgradnja izložbeno – muzejskog prostora i pretvaranje Novog groblja u Muzej na otvorenom, što je trebalo da se dogodi 1986. godine.

U tom periodu, planirano zatvaranje groblja nije bilo moguće zbog sahrana koje se i danas obavljaju, tako da se njegova prezentacija i približavanje svih umetničkih i istorijskih vrednosti široj javnosti morala prilagoditi navedenim uslovima. U poslednjih deset godina organizuje se stručno vođenje tematskih tura koje su vremenom privukle pažnju šire javnosti od pojedinaca, preko raznih udruženja, graskih i republičkih insititucija kulture, pa sve do medija.

Stvarali su perom i dušom – priča o pesnici i književnici; Veliki ljudi široke duše - priča o dobrotvorima i zadužbinarima; Satkane od duše i uma - priča o znamenitim Srpkinjama; Velike ljubavi srpskih velikana; Portreti srpskih diplomata i državnika –zlatno doba srpske diplomatije; Tragom istaknutih vojskovođa i heroja Prvog svetskog rata; Priče o žiteljima starog Beograda; Velikani srpske nauke; Bardovi srpskog glumišta; Otadžbina se brani srcem - Heroji i heroine velikih ratova; Tragom stranaca na Novom groblju, su intrigantne priče koje već godina zaokupljaju pažnju naših sugrđania.

Na putu evropskih grobalja

Novo groblje kao kulturno-istorijsko dobro od velikog značaja za Republiku Srbiju je brzo postalo prepoznato i u međunarodnim okvirima, tako da je ovaj svojevrsni "Muzej na otvorenom" još od 2004. godine članica Udruženja kulturno značajnih grobalja Evrope, prestižne organizacije kojoj pripadaju i čuvena evropska groblja poput Per la Šez-a u Parizu i groblja Steljano iz Đenove.

Značaj ovog groblja u međunarodnim okvirima je još jednom potvrđen u septembru 2022. godine, kada je JKP "Pogrebne usluge" Beograd, odnosno Novom groblju pripala izuzetna čast da bude domaćin Godišnje konferencije Udruženja kulturno značajnih grobalja Evrope. Novo groblje u Beogradu, kao članica Evropske rute grobalja - osnovane od strane Saveta Evrope, našlo je i svoje zasluženo mesto među sedam puteva kulture u Republici Srbiji.

U nedelju 1. oktobra 2023. godine sa početkom u 11 časova - Sada već tradicionalnom šetnjom posvećenom znamenitim Srpkinjama sahranjenim na prostoru Novog groblja, podsetićemo se svih onih žena koje su hrabro menjale svoju životnu sudbinu i sa njom sudbinu svoje sredine. Pričom o životima ovih jedinstvenih heroina duha pokrenućemo kaleidoskop istorije i vratiti se u vreme kada se patrijahalno društvo postupno transformisalo u moderno, a duh borio da zadrži tradicionalne vrednosti pred talasom savremenosti.

Na našem putu kroz aleje Novog groblja oživećemo sećanje na čuvenu ženu koja je prva tražila pravo glasa i čija se "reč slušala odmah posle Mitropolitove",
potom na prvu srpsku bibliotekarku i novinarku lista "Politika" koja je otišla dalje i postala začetnica modernog plesa u našoj sredini, zatim na "najučeniju" ženu koja je sve uključujući i svoj život podredila ljubavi, ali i na mnoge druge koje su zahvaljujući svojoj hrabrosti i volji pomerale granice koje je postavila sredina,
pritom, zadržavši široko srce da prihvate one kojima je pomoć najviše trebala. Priča je posvećena svim onima ženama koje su učinile prvi korak u neizvesno.

Oblilasci traju 120 minuta, mesto okupljanja je na platou kod glavne kapije Novog groblja (Ruzveltova 50). Obilaske vodi dr Violeta Obrenović, istoričarka umetnosti, a sugrađani se mogu interesovati na: info@beogradskagroblja.rs. Prijave nisu potrebne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.