Beograd - Društvo - B92 Lokal

Dunav se povukao: Ukras glavnog grada prepun smeća

Kako je opao nivo Dunava, tako je na površinu vode izronilo granje, panjevi, plastične flaše i kese sa đubretom. Ovu ružnu sliku može videti svako ko ovih dana šeta duž zemunskog Keja oslobođenja, ali ni nizvodno kod Ada Huje situacija nije bolja.

Izvor: Novosti/S.V. Beograd
Podeli
Editorial credit: Bogdan Vacarciuc V / Shutterstock.com
Editorial credit: Bogdan Vacarciuc V / Shutterstock.com

Iako su radnici "Čistoće", kada je reka tek počela da se povlači pre desetak dana, očistili smeće i granje sa šetališta, đubre pliva u vodi, pogotovo kod nekadašnje hidro-baze. Mulj se izmešao sa šibljem, isečenim stablima, plastičnim ambalažama... Sve do januara prošle godine, vlasnici splavova su bili zaduženi da čiste nered oko svojih plutajućih ugostiteljskih objekata, ali je to promenjeno odlukom koju je početkom 2022. usvojila Skupština Grada Beograda. Od tada, za čistoću reka zaduženo je preduzeće "Beogradvode", a vlasnici splavova plaćaju taksu od 5.000 dinara dva puta godišnje, navode Novosti.

Oko splavova se taloži smeće, a društvene mreže neretko obilaze slike labudova koji gaze po đubretu na površini vode. Redovno se sređuje samo šetalište.

Beograd je jedina prestonica na Dunavu koja nema potpuno regulisan kanalizacioni sistem. Đubre u Dunav dolazi iz svih pritoka, sa obale i brodova. Uz pomoć Evropske unije u okviru ADRION programa smanjenja otpada u Jadranskom moru i na Dunavu i Beograd je dobio finansijsku pomoć za čišćenje otpada iz Dunava.

Kako bi se očistio Dunav kod Ada Huje, biće postavljeni kontejneri za selekciju otpada, a biće nabavljeni i brodovi koji će sakupljati otpad.

"Ideja nam je da putem tog broda koji ćemo kupiti uz pomoć Evropske unije, da taj otpad prikupljamo. Takođe, imamo nameru da kupimo katamaran koji će na sebi imati i postrojenje koje će da prikuplja otpad oko splavova. I sve što pluta pored obale mi ćemo tim katamaranom prikupljati i dalje reciklirati", kaže Radislav Radović, direktor "Eko zone" Ada Huja.

U projektu učestvuju i luke Italije, Grčke, Crne Gore, Albanije, Slovenije, Hrvatske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.